Uusia yrityksiä perustetaan jo vilkkaammin kuin ennen koronaa

|

""

Uusia yrityksiä syntyi Suomen Uusyrityskeskukset ry:n verkoston kautta tammi-kesäkuun aikana kolmannes enemmän kuin vuonna 2020, pari prosenttia enemmän kuin ennen koronaa, vuonna 2019, vastaavalla ajanjaksolla. Asiakasmäärät kasvoivat myös verkostoon kuuluvassa Turku Science Park Oy:ssä, jonka perustamisneuvonnassa asiakasmäärä kasvoi 14 prosenttia ja asiakasneuvontatapahtumien määrä 37 prosenttia.   

Suomen Uusyrityskeskusten tuore Uusyrittäjyyskatsaus kertoo, että yrittäjyysinto on kasvanut tasaisesti eri puolilla Suomea. Uusyrityskeskusten tarjoaman maksuttoman yritysneuvonnan avulla perustettiin tammi-kesäkuun aikana yhteensä 3 420 uutta yritystä. Tämä on 34 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 vertailujaksolla ja kaksi prosenttia enemmän kuin ennen koronaa, vuoden 2019 vertailujaksolla. Into näkyy myös asiakasmäärissä, sillä esimerkiksi Turun seudun kehitysyhtiössä Turku Science Park Oy:ssä perustamisneuvonnan asiakasmäärä kasvoi vuoden takaisesta 14 prosenttia ja asiakasneuvontatapahtumien määrä 37 prosenttia.

""
Kasvanut kiinnostus yrittäjyyteen näkyy myös Turku Science Park Oy:n perustamisneuvonnassa, kertoo yrityspalvelupäällikkö Tiia Turkki.

– Tämä kertoo siitä, että yrittäjyys elää Turun seudulla poikkeusajasta huolimatta vahvana, mutta yhä useampi yrittäjyyttä pohtiva haluaa varmistaa asiantuntijan avulla suunnitelmiensa kantokyvyn myös poikkeusaikana. Yrittäjyyttä pohtivia autetaan niin liiketoimintasuunnitelmien kuin kannattavuuslaskelmien kanssa ja kokeneiden Yritysneuvojiemme palvelu on laadukasta, kertoo Turku Science Park Oy:n yrityspalvelupäällikkö Tiia Turkki.

Kaksi kolmannesta Kaikista Uusyrityskeskusten yritysneuvonnassa käyneistä 5 117 asiakkaasta kaksi kolmannesta (67 %) perusti yrityksen. Yleensä noin puolet neuvontaan tulevista asiakkaista päätyy yrittäjiksi. Turun seudulla vastaava luku on peräti 79 prosenttia.

– Yrittäjyys houkuttelee nyt enemmän kuin ennen. Ja koska aiempaa suurempi osuus neuvontaan tulleista asiakkaista on perustanut yrityksen, niin yrittäjyysinto on myös konkretisoitunut yrittäjyydeksi. Se on äärimmäisen hyvä uutinen tässä ajassa, jossa korona vieläkin kurittaa yrityksiä ja maamme taloutta, iloitsee Suomen Uusyrityskeskukset ry:n hallituksen puheenjohtaja Anssi Kujala.

Yritysneuvonnan kysyntä on kasvanut poikkeusoloissa

Patentti- ja rekisterihallituksen tilastojen mukaan uusia yrityksiä rekisteröitiin tammi-kesäkuun aikana 24 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Uusyrityskeskuksissa kasvu oli kymmenen prosenttia suurempaa, mikä osoittaa, että yhä useampi hakee nyt apua yritystoiminnan suunnitteluun. Uusia asiakkaita oli yritysneuvonnassa tänä vuonna 23 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

– Asiakaskunnassamme on havaittavissa paitsi intoa myös varautumista. Nyt jo perustamisvaiheessa varaudutaan selviämään poikkeusoloissa ja näin ollen puolueettoman yritysneuvojan näkemykset ja neuvot nähdään aiempaa tärkeämpinä. Tämäkin on pelkästään positiivinen ilmiö, sillä huolellinen pohjatyö tekee uusista yrityksistä kestävämpiä ja kannattavampia, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Turku Science Park Oy:ssä halutaan korostaa yhä enemmän palveluiden löydettävyyttä ja sitä, että palvelut kattavat yrityksen koko elinkaaren.

– Suomen Uusyrityskeskuksen vaikuttavuustutkimusten mukaan 80 prosenttia Uusyrityskeskusten neuvonnan avulla perustetuista yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden kuluttua, kun vastaava osuus kaikista Suomessa perustetuista yrityksistä on vain 50 prosenttia. Turku Science Parkissa ei tyydytä tähän, tavoite on mahdollistaa seutukunnan yritysten elinvoimaisuuden lisäksi kasvu ja kansainvälistyminen. Yritysneuvontamme pyörii vilkkaana ja palvelemme asiakkaitamme turvallisuussuositusten mukaisesti ICT-talossa Joukahaisenkatu 3 A 4. kerros sekä virtuaalitapaamisin ja puhelimitse, Tiia Turkki muistuttaa.  

Turku Science Park Oy:n palvelut yrityksen perustamisvaiheeseen löydät kootusti täältä.