Turun seudun ääni kuuluviin Eurooppa-foorumissa

|

Minkälaisia muutospaineita EU:lta ja hallituksilta jatkossa edellytetään kestävän kasvun, vihreän siirtymän ja investointien mahdollistamiseksi Turun seudulla ja Suomessa? Tule kuuntelemaan Eurooppa-foorumin torstain Eurooppa maailmassa -talouspäivää!

Tarkemman aikataulun Eurooppa maailmassa -talouspäivän ohjelmastamme löydät tapahtumasivulta.

Turussa 30.8.–1.9. järjestettävän Eurooppa-foorumin teemana on tänä vuonna Muuttuva Eurooppa. Turku Science Park Oy:n, World Trade Center Turun ja Turun kauppakamarin koordinoimassa torstain talouspäivässä keskusteluun tuodaan vahvasti mukaan elinkeinoelämä ja yritykset.

”Eurooppa-foorumi on luonteva paikka yhteiskunnalliselle ajankohtaiskeskustelulle. Meille on tärkeää olla läsnä ja aktiivinen tilaisuuksissa, joissa maakunnan elinkeinoelämän tulevaisuutta pohditaan”, sanoo Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.

Ekonomisti, työelämäprofessori Vesa Vihriälä puhui torstain talouspäivässä myös vuonna 2022 aiheesta Yhteiset finanssipoliittiset toimet – tulonsiirtounioni vai jotain muuta(kin).

Yksi torstain pääteemoista vihreä siirtymä

Torstain talouspäivä alkaa EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin, Jutta Urpilaisen keynote-puheella. Urpilaisen puheenvuoroa seuraa VTT Vesa Vihriälän asiantuntijapuheenvuoro EU:n talouspolitiikan tilasta.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ylijohtaja, Ilona Lundström, avaa kuulijoille teollisuuspolitiikan tulevia suuntaviivoja sekä yritysten kilpailukykyedellytyksiä uuden hallitusohjelman ja geotalouden valossa.

Turun seudulla on olemassa kaikki elementit siihen, että voimme olla yhdessä vaikuttava ja keskeinen toimija vihreän siirtymän edistämisessä Euroopan tasolla.

Linda Fröberg-Niemi

Aamupäivän päättää TEM:n sekä kolmen Turun seudun vihreän siirtymän kärkiyrityksen edustajan Fortum Battery Recyclingin Kenneth Ekmanin, Green North Energyn Jussi Ylisen ja CH-Bioforcen Petri Tolosen paneelikeskustelu siitä, miten ja minkälaisin toimenpitein valtiovalta ja yritykset voivat vauhdittaa vihreää siirtymää.

“Turun seudulla on olemassa kaikki elementit siihen, että voimme olla yhdessä vaikuttava ja keskeinen toimija vihreän siirtymän edistämisessä Euroopan tasolla. Koska vihreä siirtymä lähtee nimenomaan EU:n tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä, on Eurooppa-foorumi hyvä väylä yritysten ja muiden toimijoiden sekä EU:n välisessä keskustelussa”, sanoo CleanTurun johtaja Linda Fröberg-Niemi Turku Science Park Oy:stä.

World Trade Center Turun Heidi Saariston mukaan vihreä siirtymä luo alueen yrityksille tilaisuuden luoda uutta kilpailuetua myös kansainvälisillä markkinoilla.

”Ekologisuus on perinteisestikin ollut monelle suomalaisyritykselle kilpailuvaltti, ja nyt on pystyttävä hyödyntämään tätä osaamista kaupallisesti ja luomaan kestävyydestä yhä suurempaa kilpailuetua rajojen ulkopuolella. Kestävän kehityksen trendien strateginen hyödyntäminen tulee avaamaan uusia markkinoita globaalissa taloudessa”, miettii Saaristo.

TEM:in Lundström tekee päivittäin töitä yritysten toimintaympäristön kehittämiseksi. Hän pitää hienona sitä, että Eurooppa-foorumin paneelissa saadaan alueen yritysten ääni kuuluviin.

”Odotan paneelia kiinnostuneena sekä kuuntelevalla mielellä. Keskustelussa kuulemme Turun seudun vihreää siirtymää edistävien yritysten suoran viestin ja näkemyksen yrityskentän tilanteesta. Sen viestin tulee näkyä suomalaisessa EU-vaikuttamisessa”, sanoo Lundström.

Turun Eurooppa-foorumissa kuullaan useita mielenkiintoisia paneelikeskusteluita. Kuva: Jani Leivo.

Mikä Eurooppa-foorumi?

Turussa järjestettävä Eurooppa-foorumi on vuosittainen poliittisen sesongin avaustapahtuma, joka koostuu seminaareista, paneelikeskusteluista, kyselytunneista ja kansalaiskeskusteluista.

Tapahtumassa ihmiset elämän eri osa-alueilta kohtaavat toisensa: eri näkemyksiä edustavat poliittiset päättäjät, kansalaisjärjestöt, elinkeinoelämä, työmarkkinajärjestöt, asiantuntijat ja kansalaiset.

Tapahtuman erityisenä tavoitteena on kansalaiskeskustelun lisääminen Euroopan unionin nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.

Eurooppa-foorumin päätapahtumapaikkoina toimivat Turun Taideakatemian ja konservatorion tilat osoitteessa Linnankatu 54–60 sekä virtuaalinen tapahtuma-alusta verkossa. Ohjelmaa on myös Turun Kauppatorilla.

Ilmoittautuminen Eurooppa-foorumiin alkaa 14.8.2023 (paikkoja rajoitetusti).

Ketterimmin pääset mukaan keskusteluihin virtuaalisen tapahtuma-alustan kautta (avataan Eurooppa-foorumin sivuille lähempänä tapahtumaa).