Siirry sisältöön

Uutiset

Startupit Turun seudulla | Juttutuokio POPS! jäätelötehtaan Hannamarin kanssa

Hannamari Nurkkala jätti uskaliaasti palkkatyöt ja perusti nuoruudenystävänsä Piia Pölläsen kanssa POPS! jäätelötehtaan vuonna 2018. Kaksikko on joutunut kohtaamaan niin koronavuosien myllerryksen kuin epäileväisiä kommentteja, mutta yrittäjien sitoutuminen ja luovuus ovat ohjanneet heidät vaikeidenkin karikkojen ohi. Mikä tekee tästä jäätelötehtaasta erityisen, ja miksi se on sijoittunut juuri Kaarinaan?

Tietoja yrityksestä: POPS! valmistaa oikeista hedelmistä, marjoista ja muista laadukkaista raaka-aineista jäätelöpuikkoja, joissa ei ole mitään ylimääräistä.
Perustettu: vuonna 2018
Tiimi: Perustajat Hannamari Nurkkala ja Piia Pöllänen
Toimiston sijainti: valmistus Kaarinan Krossissa
Viimeisin saavutus: Alkuvaiheessa tehdyn suuren investoinnin, pakkauskoneen, viimeinen lainaerä on juuri saatu maksettua. Tällä on ollu iso symbolinen merkitys.
Satunnainen fakta: Yrittäjät ovat tavanneet lukiossa, ja ystävyys on vain vahvistunut yhteisen yrittäjyyspolun aikana.

OPS!:n yrittäjät Piia (vas.) ja Hannamari syövät pirteän värisiä jäätelöitään ilmapallojen keskellä.
POPS!:n yrittäjät Piia (vas.) ja Hannamari haluavat tarjota aitoja makuelämyksiä asiakkailleen.
©POPS!

Kaarinan Krossi sijaitsee vain 10 minuutin ajomatkan päässä Turusta, ja se tunnetaan erityisesti monipuolisten kauppojen keskittymästä. Moni kaarinalainen valmistava yritys on löytänyt paikkansa alueelta, niin myös POPS!:n jäätelötehdas. Tammikuu on jäätelötehtaalle hiljaiselon aikaa, joten nyt on juuri sopiva aika jutella yrityksen toimitusjohtajan ja toisen perustajan, Hannamari Nurkkalan kanssa yrittämisestä, Kaarinasta ja tietenkin herkkujäätelöistä!

Miten olette päätyneet yrittämään juuri Kaarinaan?

Kaarina on yksi Varsinais-Suomen nopeimmin kasvavista kunnista eikä ihme. Erinomainen sijainti Turun vieressä, nopeat liikenneyhteydet, upeat merimaiset, kattavat palvelut ja harrastusmahdollisuudet sekä monipuoliset asumisen mahdollisuudet houkuttelevat asukkaita kaupunkiin.

”Kaarina on myös valittu useamman kerran Suomen yritysmyönteisimpien kuntien joukkoon.”

Hannamari on kotoisin Salosta ja Kuopion opintojen jälkeen hän muutti Kaarinan Kuusiston saaristomaiseen tunnelmaan ja nykyään hän asuu perheineen Kaarinaan kuuluvassa Piikkiössä, jonka koulu saa yrittäjältä vuolaita kehuja! Muutenkin asiat toimivat ja riittävät palvelut on lähellä. Alusta asti oli selvää, että yrityksen toimipaikan pitäisi löytyä Kaarinasta, jotta yrittämisen ja perhe-elämän yhdistäminen olisi mahdollisimman vaivatonta eikä kulkemiseen kuluisi liikaa aikaa.

”Meillä oli vaatimuksena löytää tuotantotila, joka sopii elintarvikkeiden valmistamiseen ja sellaisia ei olekaan ihan joka nurkalla tarjolla. Otimme yhteyttä yrityksiä palvelevaan Kaarinan Kehitykseen ja saimme apua tilojen etsimiseen.”

Krossin alue on Hannamarin mukaan osoittautunut erinomaiseksi paikaksi, sillä se sijaitsee aivan Helsinkiin suuntaavan moottoritien varrella ja kulku on moneen suuntaan kätevää. Myös tilan vuokra on kohtuullinen. Ympäriltä löytyy monenlaisia palveluita, joita sekä yrittäjät itse että jäätelötehtaalla piipahtavat asiakkaat voivat hyödyntää. Jäätelöitä nimittäin saa ostaa suoraan tehtaalta valikoituina päivinä. Muuten myynti tapahtuu erilaisissa tapahtumissa ja tarkkaan valittujen jälleenmyyjien kautta.

Kaarinan keskustan valot säteilevät iltahämärässä.
Yrittäjämyönteinen ja vauhdilla kasvava Kaarina sijaitsee Turun välittömässä läheisyydessä.
© Veera Niemi / CYF Digital

Mitä Turun seutu tarjoaa kasvuhakuisille ja innovatiivisille yrityksille?

Kaarina kuuluu laajempaan Turun seutuun, jossa on tarjolla monipuolisia tukipalveluita yrityksille. Kaarinassa toimiva, Kaarinan Kehitys Oy auttaa yrittäjiä koko yrityksen elämänkaaren ajan. Paikallisen toimijan lisäksi POPS!:n yrittäjät osallistuivat yrittämisen alkuvaiheessa alueellisen kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:n järjestämään Business Up -kiihdytysohjelmaan, jossa kehitettiin yrityksen eri osa-alueita yhdessä mentorien kanssa.

“Suosittelemme Business Up -ohjelmaa kaikille niille, jotka ovat kasvuyrityspolkunsa alussa. Ohjelman aikana tulee käytyä läpi kaikki kriittiset osa-alueet ja mentoreilta saa tukea. Oman mentorin kanssa on ilo vaihtaa kuulumisia vielä ohjelman päättymisenkin jälkeen. Meidän olisi kannattanut osallistua jo aiemmin, sillä moni teema oli sellainen, joita olimme jo työstäneet itsenäisesti. Eli heti idean sytyttyä kannattaa olla yhteyksissä tukipalveluihin!”

”Kannattaa osallistua kasvuyrityksille suunnattuun kiihdytysohjelmaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta pääsee nopeasti vauhtiin.”

Niin Kaarinassa kuin laajemminkin seudulla toimii aktiivisia yrittäjien yhteisöjä kuten Kaarinan Yrittäjät ry, mutta niihin osallistuminen on jäänyt ajanpuutteen vuoksi. Etenkin alkuvaiheen yrittäjille verkostoituminen kuitenkin kannattaa. Monet yrittäjäjärjestöt organisoivat uusien yrittäjien iltoja tai muita tapahtumia, joihin kannattaa mennä mukaan.

Kasvuyrityksille on olemassa useita rahoitusvaihtoehtoja avustuksista lainarahoitukseen. POPS! on suunnitellut hakevansa seuraavaksi Business Finlandin innovaatioseteliä tulevan kasvun suunnittelun tueksi.

Mikä tekee POPS!:sta erityisen?

POPS!:n tarina on saanut alkunsa, kun idearikas Hannamari keksi äitiyslomallaan perustaa jäätelötehtaan. Seuraavana olikin vuorossa vakuuttaa varovaisemmin asioihin suhtautuva ystävä Piia mukaan yrittäjyyden polulle. Tehtävä onnistui ja nykyään Hannamari hoitaa reseptiikan sekä visioi tulevaisuuden linjauksia. Piia hoitaa taloushallinnon ja muut järjestelmällisyyttä ja suunnittelua vaativat tehtävät.

Meidän suhde toimii niin, että minä elän pilvissä ja innovoin, Piia kehottaa harkitsemaan ja puntaroimaan ideioita vielä uudemman kerran. Molempia tarvitaan!”

POPS! valmistaa oikeista hedelmistä, marjoista ja muista laadukkaista raaka-aineista kuten täyteläisestä suklaasta ja suoraan sisilialaiselta tilalta tulevista pistaaseista artesaaniherkkuja. Reseptiikan ytimessä on aidot maut, puhtaat raaka-aineet, lähituotanto ja lisäaineettomuus. Valikoimasta löytyy niin raikkaan hedelmäisiä kuin täyteläisen kermaisia makuja.

POP!-puikot ovat värikkäitä, muun muassa keltaisia ja punaisia.
Aidot raaka-aineet tekevät POPS!-puikoista uniikkeja herkkuja. © POPS!

Asiakaspalautteiden ja myös omien kokemusteni perusteella on selvää, että POPS!-puikkoja rakastetaan. Maut ovat todellakin aitoja ja pienen jäätelötehtaan välittävä tunnelma puhuttelee herkuttelijoita. Yrittäjät ovatkin pallotelleet melkoisesti sen kanssa, haluavatko he pysyä pienehkönä artesaanituottajana vai lähtevätkö hakemaan merkittävää kasvua.

“Tärkeintä on ollut luoda vankka pohja ja tehdä pitkäjänteistä kehitystyötä. Kun pohja on kunnossa, voimme miettiä seuraavia suuriakin askeleita. Esimerkiksi tuotannon moninkertaistaminen ei ole mikään yksinkertainen juttu.”

Mitä yrittäjyys merkitsee?

Hannamari kertoo, että heidän tavoitteenaan ei ole ollut missään vaiheessa pelkkä voiton maksimointi. Taloudellisen menestymisen rinnalla oli tärkeää luoda sellainen työpaikka itselle ja tulevaisuudessa myös muille, jossa on kiva käydä töissä, johon voi yhdistää helposti muun elämän ja jossa saa tehdä aidosti omannäköisiä valintoja.

”Haluan osaltani laajentaa näkymystä yrittäjistä ja yrittäjyydestä. Kuka tahansa voi lähteä toteuttamaan unelmiaan yrittäjänä ja sen voi tehdä monella tavalla. Kaikkien ei tarvitse tähdätä maksimaaliseen kasvuun eikä polttaa itseään loppuun.”

Yrittäjyys onkin tuonut valtavasti tärkeitä oppeja henkilökohtaiseen elämään. Nykyään rohkeus tehdä vaikeitakin päätöksiä, puolustaa omaa näkymystä ja toteuttaa sinnikkäästi omia unelmia on arkipäivää. Aina näin ei ole ollut ja tästä Hannamari on erityisen ylpeä.

“Yrittäjyys on tuonut rohkeutta tehdä päätöksiä myös omassa henkilökohtaisessa elämässä. Nyt saan elää omannäköistä elämää.”

Teksti: Susanna Lahtinen | CYF Digital