Siirry sisältöön

Uutiset

Startupit Turun seudulla | Juttutuokio Mintti Siivouksen Emilian kanssa

Emilia Nordquist haluaa tuoda siivousalan tähän päivään. Ensimmäisenä uudistuksista tulee mieleen digitalisaatio, mutta Mintti Siivouksen perustaja nostaa tärkeimmäksi asiaksi ihmiset. Hän haluaa työntekijöidensä loistavan, vaikkakin digitalisaatio sekä ekologiset valinnat ovat myös yrityksen ytimessä. Kysyimme Emilialta, miten he uudistavat alaa ja miksi juuri Turun seudulla on hyvä yrittää.

  • Tietoja yrityksestä: Mintti Siivous tarjoaa laadukkaita, ekologisia ja helposti ostettavia siivouspalveluja yrityksille ja kotitalouksille
  • Perustettu: vuonna 2020
  • Tiimi: 3 perustajaa ja 10 työntekijää, joista 3 pienosakasta
  • Toimiston sijainti: Turun itäisessä keskustassa, Turun yliopiston kupeessa
  • Viimeisin saavutus: Työntekijät saattavat jäädä perjantaisin siivoamaan toimistolle töiden jälkeen – voiko sitoutuneempaa henkilökuntaa olla?
  • Satunnainen fakta: Yritys sai Y-tunnuksen samalla viikolla, kun korona sulki Suomen. Haastavasta alusta huolimatta Mintti Siivous on kasvanut vauhdilla.
Emilia Nordquist on tyytyväinen, kun Mintti Siivouksen toimistolla ja sen ympäristössä kaikki on mintissä. © Susanna Lahtinen / CYF Digital

Tapaan yrittäjä Emilia Nordquistin Mintti Siivouksen toimiston edessä ja ihastun välittömästi vanhaan ja kunnostettuun puutaloon, jossa yrityksen toimisto sijaitsee. Olemme vain kivenheiton päässä keskustasta, mutta alueen vehreys, kauniit puutalot ja lintujen liverrys saavat melkein unohtamaan, että tapaamme työn merkeissä.

Iloa ja innostusta ympärilleen levittävä Emilia on luvannut viedä minut kierrokselle hänen lempipaikkoihinsa ja kertoa, miten Mintti Siivous mullistaa siivousalan. Kerrassaan kiehtova yhdistelmä, lähdetään matkaan!

Miksi valitsit Turun itäisen keskustan tapaamispaikaksemme?

Yliopistonmäen kupeessa sijaitseva ja jokirantaan rajautuva Turun I kaupunginosa valittiin vuonna 2021 vuoden kaupunginosaksi. Voiton takasi eri toimijoiden aktiivinen yhteistyö, mutta onhan alue myös visuaalisesti varsin viehättävä. Entisöidyt talot, jokiranta ja rento tunnelma ilahduttavat myös Emiliaa.

“Rakastan jokirantaa! Fabbes Café ja ihmisiä yhteen tuova Kirkkopuiston terassi ovat todella kivoja paikkoja.”

Jokiranta on hyvä paikka kävelypalaverille, tauolle tai vapaapäivän viettoon. © Susanna Lahtinen / CYF Digital

Alunperin Emilia on kotoisin Porista ja hän muutti 18-vuotiaana Turkuun kone- ja tuotantotekniikan opintojen perässä. Tuolloin hän asui opiskelijaelämän ytimessä Ylioppilaskylässä. Nykyinen Mintin toimisto sijaitsee alle kilometrin päässä vanhasta opiskelija-asunnosta. Kaiken lisäksi Emilian isä on aikoinaan opiskellut samoissa rakennuksissa.

”Aikoinaan muutto Yo-kylään oli uuden elämänvaiheen alku. Yrittäjänä taas oli merkittävä itsenäistymisen paikka, kun saatiin ensimmäiset omat toimitilat. Näiltä kulmilta on siis alkanut monet tärkeät elämänvaiheet unohtamatta alueen kiehtovaa historiaa.”

Mitä Turun seutu tarjoaa kasvuhakuisille yrityksille ja asiantuntijoille?

Turun seudulla on tarjolla monipuolisia tukipalveluita yrityksille ja näistä myös Mintti Siivous on saanut apua omalle polulleen. Emilia tiimeineen osallistui alueellisen kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:n järjestämään Level Up -kiihdytysohjelmaan, jossa vuoden ajan kehitettiin yrityksen eri osa-alueita yhdessä mentorien kanssa. Ohjelman aikana myös Emilian oma identiteetti yrittäjänä muotoutui nykyiseen uomaansa.

“Tärkein taito yrittäjänä on ollut oppia kuuntelemaan kaikkia, mutta miettimään tarkkaan, mitä neuvoja noudattaa. Pitää olla selkeä visio, mitä itse haluaa saavuttaa.”

Turun seutu on monenlaisille osaajille hyvä paikka asua. Emilia nostaa esiin monen muun tavoin kaupungin ‘juuri sopivan koon’. Turussa on tarpeeksi palveluita ja paljon erilaista toimintaa, mutta se ei kuitenkaan ole suurkaupunki. Hänen entiseen kotikaupunkiinsa Varsovaan verrattuna Turussa on juuri sopivasti ihmisiä, luontoa ja omaa rauhaa.

“Yliopistokaupungin houkuttelemat nuoret pitävät kaupungin elossa, kilpailukykyisenä ja kansainvälisenä. Myös työvoimaa ja työpaikkoja on saatavilla. Täällä on myös ihania asuinalueita erilaisiin elämänvaiheisiin. En lähtisi enää pois Hirvensalosta.”

Millaisia palveluja Mintti Siivous tarjoaa?

Emilian mukaan johtajan tehtävä on kaivaa esiin jokaisen vahvuudet sekä tukea heikompien ominaisuuksien kehittämisessä. Jokaisessa työpaikassa pitäisi juhlia myös enemmän yhdessä onnistumisia.© Mintti Siivous

Mintin tavoitteena on tarjota laadukkaita, ekologisia ja helposti ostettavia koti- ja yrityssiivouksia. Nämä kolme teemaa toistuvat Emilian puheessa. Laadun takeena ovat sitoutuneet työntekijät, joista yritys pitää kaikin tavoin huolta! Kattava perehdytys, ihmisten arvostaminen ja luottamus saavat heidät yltämään parhaimpaansa. Pitkäaikaisten ja kehittämisestä innostuneiden työntekijöiden on myös mahdollista päästä pienosakkaaksi.

“Mun tärkein tehtävä on varmistaa, että kaikilla on mahdollisuus loistaa!”

Ekologisuus on toinen yrityksen tärkeistä arvoista ja siivouksissa käytetään kotimaisia ekosertifioituja pesuaineita hinnasta huolimatta. Valinnasta tuleekin paljon kiitosta asiakkailta ja etenkin nuoret työntekijät arvostavat ekologisia vaihtoehtoja.

Kolmanneksi Mintti Siivous haluaa tehdä ostamisesta helppoa. Yritys on toteuttanut oman verkkosovelluksen sopimusasiakkaille, ja se mahdollistaa ostamisen ja koko palvelupolun seuraamisen tilauksesta palautteen antamiseen yhdessä kätevässä palvelussa. Ratkaisun avulla myös työntekijät pääsevät eroon iän ikuisten muistilappujen ja paperien täyttämisestä. Ennakkoluuloton digiratkaisu ja tähtääminen kansainvälisille markkinoille tekee yrityksestä samalla skaalautumiseen tähtäävän startupin.

“Olemme parhaillaan keskellä rahoituskierrosta, sillä haluamme kehittää sovellusta ja koko palvelukokemusta entistä pidemmälle. Aiomme tuoda siivousalan tähän päivään ja hävittää alaa koskevat ummehtuneet käsitykset.”

Mitä turkulaistunut yrittäjä ajattelee nykyisestä kotikaupungistaan?

”Turussa on hyvä henki ja monet haluavat ihan vilpittömästi tukea ja tsempata toisiaan. Se on ollut aloittelevalle yrittäjälle tosi tärkeä juttu!”