Startupit Turun seudulla | Juttutuokio Luonkosin Pirittan ja Jonnan kanssa

|

Luonkosin yrittäjät Piritta ja Jonna haluavat toimia esimerkkinä menestyneestä arvopohjaisesta yrittämisestä. Innovatiivista luonnonkosmetiikkaa valmistava Luonkos on kasvanut vauhdilla – vuonna 2021 melkein rikkoutui monen yrittäjän tavoittelema miljoonan euron liikevaihto. Kaksikosta huokuu rohkeus ja periksiantamattomuus, mutta mitä muuta on menestyksen taustalla? Entä miten he ovat päätyneet yrittämään juuri Naantaliin?

  • Tietoja yrityksestä: Luonkos tarjoaa luonnonmukaista, vedetöntä ja säilöntäaineetonta kosmetiikkaa ja kannustaa samalla vähentämään turhaa kosmetiikan kulutusta.
  • Perustettu: vuonna 2018
  • Tiimi: yhteensä noin 10 henkilöä riippuen kausityöntekijöiden määrästä: yrittäjien lisäksi asiantuntijoita myynnissä, markkinoinnissa ja tuotannossa
  • Toimiston sijainti: valmistus Naantalin Murikossa, putiikit Naantalin ja Turun keskustassa, useita jälleenmyyjiä ympäri Suomea
  • Viimeisin saavutus: Luostarin Aarteet -sisarsarjan julkaisu 2022
  • Kiinnostava fakta: Jonna ja Piritta ovat sienestyshulluja. Jonna on varsinainen sieniasiantuntija, jolle Piritta soittaa metsästä sienikorin ääreltä. Metsä on heille rakas työssä ja vapaa-ajalla.
Luonkosin yrittäjät Jonna (vas.) ja Piritta toivottavat vierailijat tervetulleeksi Naantalin putiikkiin kesäkaudella syyskuun loppuun asti ja jälleen joulun alla. © Susanna Lahtinen / CYF Digital

Autoni starttaa utuisessa Turun aamussa. Niin vain tälläkin kertaa Naantalin aurinkoinen sää lunastaa lupauksensa, kun saavun Luonkosin putiikkiin. Yrittäjät eli toimitusjohtaja Piritta Fors ja tuotekehityksestä vastaava Jonna Vesterinen ottavat vastaan lämpimästi tervehtien ja päädymme kahvittelemaan idyllisen puutalon edustalle – sellaisen, joita Naantalissa saa ihastella pitkin keskustaa. Kadun päässä sijaitsee vehreä kirkkopuisto, ja sen takaa aukeavan saaristomeren tuoksun voi melkein tuntea.

Tapaamisemme osuu Pirittan syntymäpäivään ja pilke silmäkulmassaan hän kertoo Naantalin viettävän syntymäpäivään hänen juhlapäivänään. Onko tässä kenties syy, miksi yritys on valinnut tukikohdakseen juuri Naantalin? Otetaan selvää!

Miksi valitsitte Naantalin tapaamispaikaksemme?

Tapaamispaikkamme Naantalin keskusta tunnetaan tunnelmallisesta Vanhastakaupungista, kauniista merimaisemista, kesän 2022 Asuntomessuista ja tietenkin muumeista. Liiketoiminnan pyörittämisen arjessa korostuvat kuitenkin muut asiat kuten työn ja asioinnin sujuvuus, logistisesti hyvä sijainti ja työntekijöiden saatavuus. Naantalin kaupunki ja myös asukkaat saavatkin yrittäjiltä kiitosta.

“Naantali on hyvin yritysmyönteinen kaupunki. Täältä on löytynyt hyvät tilat ja olemme tyytyväisiä, kun kaupungin elinkeinoasiamies Lassi Rosala on aina innoissaan auttamassa meitä. Sama viesti on tullut myös kaupunginjohtajalta, ja kaupunkilaiset ovat aidosti ylpeitä meidän menestyksestä.”

Luonkosin tuotantotila sijoittui jo alkuvaiheessa Naantalin Murikkoon, josta on kätevät yhteydet Turun suuntaan. Alue on pysynyt samana, mutta tehdas on muuttanut suurempiin tiloihin. Tuotanto voidaan tarvittaessa kaksinkertaistaa viikossa. Tilan yhteydessä on myös uusi tehtaanmyymälä ja pian avautuu kurssitustila.

“Naantali on hyvin yritysmyönteinen kaupunki.”

Naantalin putiikki sijaitsee Luostarinkadulla, joka johtaa 1460-80 -luvuilla rakennettuun birgittalaisluostarin kirkkoon. Luonkosin uusi juoksevia öljyjä sisältävä sisarsarja Luostarin Aarteet on saanut inspiraationsa alueen historiasta ja luostarin uraauurtavasta työstä yrttien ja luonnontietouden parissa. Samalla luostari on ollut ensimmäinen naisia sivistävä laitos Suomessa, mikä on tärkeää symboli naisjohtajuudelle.

Piritta ja Jonna kokevat kuuluvansa henkisesti Naantaliin, koska kaupungissa on luostarin ansiosta valtavan hieno perinne yrttien ja muiden luonnontuotteiden käytössä. © Susanna Lahtinen  / CYF Digital

Mitä Turun seutu tarjoaa kasvuhakuisille yrityksille ja asiantuntijoille?

Naantali kuuluu laajempaan Turun seutuun, jossa on tarjolla monipuolisia tukipalveluita yrityksille. Myös Luonkos on saanut palveluista apua erityisesti taipaleensa alkuvaiheessa. Yrittäjät osallistuivat alueellisen kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:n järjestämään Business Up -kiihdytysohjelmaan, jossa kehitettiin yrityksen eri osa-alueita yhdessä mentorien kanssa. Ohjelman jälkeen aktiivisimmat osallistujat saivat 3 kuukaudeksi maksuttomat toimitilat Spark Upilta, Luonkos heidän joukossaan. Erityisesti työtilan yhteisömanageri saa Luonkosin yrittäjiltä edelleen vuolaat kiitokset.

“Johanna Johansson tuki, auttoi ja kannusti meitä aivan kaikessa koko ohjelman aikana. Ei ollut sellaista ongelmaa, johon hän ei olisi lähtenyt hakemaan ratkaisua. Kiitos, Johanna!”

Luonkos haki viime vuonna yrityskummin, jonka kanssa yrittäjät sparraavat edelleen. Sopiva henkilö löytyi ensi yrittämällä ja kollegan tuki onkin ollut monessa käänteessä arvokasta. Suomen laajuinen, startup-yrittäjille suunnattu johtamisen ohjelma EEX Journey toi vuoden ajaksi osaavan advisory boardin tekemisen tueksi.

”Turun seudulla on olemassa kaikki mahdollisuudet ja fasiliteetit innovatiiviseen startup-yrittämiseen.”

Yrittämisen lisäksi Piritta ja Jonna pitävät Naantalia ja monessa suhteessa myös Turun seutua laajemmin monenlaisille osaajille hyvänä paikkana asua. Meri ja omaleimainen saaristoluonto ovat lähellä ja luonnon rauhaan pääsee helposti myös julkisilla kulkuvälineillä. Turun seutu on tiivis ja hyvät liikenneyhteydet tekevät elämän – kuten työn, lasten koulun ja harrastusten – organisoinnista helppoa erityisesti pääkaupunkiseutuun verrattuna. Täällä on monipuoliset palvelut ja erinomaiset koulutusmahdollisuudet laadukasta yliopistoa myöden. Yrittämisen näkökulmasta alueella on hyvä ostovoima.

Yrittäjät vaikuttavat tyytyväisiltä sijaintiinsa sekä yrittämisen että henkilökohtaisen elämänsä kannalta. Samalla he kannustavat seudun kuntia ja muita julkisen sektorin toimijoita miettimään, miten yrittäjyyttä voitaisiin tukea entisestään, jotta seudun työpaikkaomavaraisuus, veto- ja pitovoima säilyvät – etenkin maailman myllerryksessä.

Mikä tekee Luonkosista menestyneen yrityksen?

Kysymys saa yrittäjissä aikaan spontaanin naurun ja sen jälkeen vakavoitumisen.

“Yhdenkään yrityksen menestys ei ole tullut ilman, että joku on raatanut todella paljon. Stressinsietokyky ja toimiminen täysin epävarmassa tilanteessa on arkipäivää ja ratkaisuja pitää hakea ahkerasti.”

Valittajia yrittäjät eivät kuitenkaan ole. Kaikesta tekemisestä huokuu positiivisuus, rohkeus, periksiantamattomuus ja halu löytää parhaat ratkaisut esiin tuleviin ongelmiin. Liikevaihto on tuplaantunut vuosittain ja tiukat koronavuodetkin ovat olleet voitollisia intensiivisestä tuotekehityksestä ja toimintatilojen laajentamisesta huolimatta.

“Meillä on hyvin ratkaisukeskeinen ote kaikkeen tekemiseen. Valittamalla ei ratkaisuja synny.”

Keskeinen tekijä Luonkosin menestymisessä on luottamus. Kuluttajat voivat luottaa siihen, että yritys todella tekee kaiken voitavansa kestävyyden edistämiseksi, tinkimättä tuotteiden tehosta ja laadusta. Kestävyys näkyy myös siinä, että yritys kannustaa vähentämään turhaa kosmetiikan käyttöä. Luonnollinen kauneus ja se, että jokainen meistä on tarpeeksi omana itsenään, korostuu markkinoinnissa.

Tuotteita luodaan periaatteella, mitä yrittäjät itse haluaisivat käyttää. Esimerkkinä on tähtituote öljypuhdistuskakku, joka luotiin tarpeeseen ’yksi nopea ja tehokas tuote kaikkeen ihonhoitoon’. Palkintoja voittanut tuote puhdistaa ihon, poistaa meikit, tasapainottaa ja hoitaa – eli korvaa monen monta purkkia ja purnukkaa.

Luonnonmukaiset, vedettömät, säilöntäaineettomat ja muovittomat tuotteet ovat voittaneet lukuisia palkintoja, ja ne nousevat säännöllisesti erilaisten tuotearvostelujen kärkeen.  © Susanna Lahtinen / CYF Digital

Luonkos etsii ahkerasti innovatiivisia raaka-aineita tuotteisiin ja pakkausmateriaaleihin. Erinomaisena esimerkkinä toimii viidessä tuotteessa käytössä oleva metsämikrobiuute, joka takaa päivittäisen luontoaltistumisen. Kuivashampoossa käytetty teollisuuden sivuvirroista syntyvä koivunkuorijauhe ja Kotkamillsin biohajoavat pakkaukset olivat ensimmäisinä Luonkosin käytössä. Ennakkoluuloton innovatiivisuus ja halu kasvaa myös kansainvälisesti sijoittavat Luonkosin startup-maailmaan. Slushissa on pitchattu semifinaalissa ja yrityksen perusta on rakennettu vankaksi tulevaa kansainvälistymistä varten.

“Seuraavaksi on aika suunnata kansainvälisille markkinoille ja sen tueksi etsimme sijoittajia. Kansainvälistyminen vaatii rahaa ja ihmisiä, joilla on kokemusta markkinoiden avaamisesta.”

Luonkosin tuotteet ja yrittäjät ovat valmiina valloittamaan kansainväliset markkinat. Kuka lähtee matkalle mukaan?

Teksti ja kuvat Susanna Lahtinen / CYF Digital