Asiakastarina: Lastenvaatekirpputori Secönd

|

Yöllisestä ajatuksesta yrittäjäksi

Lietolainen, hoitoalalla pitkään työskennellyt Suvi Örnmark päätti kokeilla yrittäjyyttä reilu vuosi sitten, ja jo nyt hän kokee yrittäjyyden rikastuttaneen häntä. Tuoreena yrittäjänä Suvi on yllättynyt siitä, kuinka paljon maksutonta tukea yrittäjille on saatavilla sekä kaupungin, Turun seudun sekä Suomen tasolla.

Tutustu alkavan yrittäjän palveluihimme Ideasta yritykseksi -sivuilla.

Hymyilevä, noin 40-vuotias nainen asettelee lastenvaatteita rekille.
Lietolainen Suvi Örnmark huomasi puutteen asuinpaikallaan ja päätti tehdä asialle jotain. Näin Lietoon syntyi uusi yrittäjä ja yritys, lastenvaatekirpputori Secönd.

Lietolaisen lastenvaatekirpputori Secöndin perustaja Suvi Örnmark ei lähtenyt yrittäjäpolulle perinteisistä lähtökohdista. Hän ei kasvanut yrittäjäperheessä, eikä yrittäjyys ollut koskaan kuulunut hänen unelmiinsa. Suvi oli tehnyt hoitoalalla työntekijänä jo 16 vuoden uran, jona aikana perhekin oli kasvanut neljällä.

Eräänä tammikuun yönä vuonna 2022 kaikki muuttui. Imettäessään kuopustaan Suvi mietti, kuinka harmillista oli, ettei Liedossa ollut lastenvaatekirpputoria. Tuo yön hiljaisuudessa syntynyt ajatus käynnisti matkan kohti yrittäjyyttä ja Secöndin perustamista.

”Olen todellinen antiyrittäjä. Ajattelin aina, ettei yrittäjyydessä mikään vedä puoleensa. Idean synnyttyä halusin kuitenkin kokeilla, olisiko se mahdollista”, Suvi kertoo.

Olihan se ja tukeakin oli tarjolla.

Harva tietää, että yrityspalveluissa saa sparrailla ja keskustella yrittäjyydestä vapaasti, henkilökohtaisella tasolla.

Järjen ääni ja tuki yrityspalveluista

Pyörät kohti toiminimen perustamista lähtivät pyörimään heti seuraavana aamuna.
Suvi haki netistä, millaista tukea yrittäjäksi haluavat Turun seudulla saavat. Hän päätyi Business Turun sivuille selaamaan Ideasta yritykseksi -ohjevideoita.

Pian hän istui kasvokkain yritysneuvoja Maarit Tontin kanssa Perustamisopas kädessä.

”Maarit seisoi jalat maassa ja oli minulle järjen ääni. Hänen kanssaan kävimme läpi perusasioita yrityksen perustamisessa. Hänen avullaan myös ymmärsin, mikä minussa ja yrityksessäni on uniikkia.”

Suvin mielestä yrityspalvelut koetaan helposti vanhanaikaiseksi, viralliseksi neuvontaluukuksi, kuten hänkin ennen Maaritin tapaamista.

”Harva tietää, että yrityspalveluissa saa sparrailla ja keskustella yrittäjyydestä vapaasti, henkilökohtaisella tasolla. Maarit on aivan loistava tyyppi.”

Suvi perusti yrityksensä keskellä ruuhkaisinta perhearkea. Kotona vauhtia pitivät silloin 1-, 3-, 11- ja 13-vuotiaat.

”Maarit haastoi minua ja kysyi, onko nyt oikea hetki perustaa yritys. Sanoin, että ehdottomasti on! Innostus ja luotto ideaan vei eteenpäin, vaikka jälkikäteen olisin vastannut samaan kysymykseen ei”, Suvi sanoo nauraen.

Vuoden vaihteessa syntynyt kipinä omasta yrityksestä kävi toteen, kun heinäkuussa 2022 Secöndin ovet avautuivat asiakkaille.

Suvi Örnmark kannustaa asiakkaitaan ostamaan vain tarpeeseen, vaikka käytettyä ostetaankin.

Vastuullisuus ja aitous luovat liiketoiminnalle kasvua

Lastenvaatekirpputori Secönd on kasvanut reilussa vuodessa huimasti. Ostopalveluna toimivan kirpputorin myyjäkunta on vakiintunutta, ja asiakkaat ovat löytäneet tiensä Lietoon. Tavara liikkuu vauhdilla.

Suvilla on mielessä jo uusia suunnitelmia yritystoiminnan kasvattamiseksi. Kun aika on oikea, hän aikoo olla taas yhteydessä tuttuihin yritysneuvojiin.

Kasvun lisäksi Suvin tavoite on pyrkiä lisäämään niin oman toiminnan kuin kuluttajienkin vastuullisuutta muun muassa haastamalla aktiivisesti kuluttamista myös käytetyissä vaatteissa. Hän puhuu usein vastuullisuudesta sosiaalisessa mediassa.

”Kannustan suosimaan kotimaisia ja laadukkaita tuotemerkkejä, joiden jälleenmyyntihinta säilyy hyvänä, sekä ostamaan aina mahdollisimman vähän ja tarpeeseen.”

Secönd tukee myös paljon alueen kanssayrittäjiä. Muun muassa myymälän pakastinarkusta löytyy kaarinalaisen POPS!:n jäätelöitä.

Yrittäjyyden alusta alkaen Suvi lähti rakentamaan itselleen henkilöbrändiä sosiaalisessa mediassa. Hän puhuu vastuullisuuden lisäksi paljon yrittäjyyden realiteeteista, perhe-elämästä ja epävarmuudesta niin yrittäjänä kuin ihmisenä.

”Olen saanut valtavasti positiivista palautetta siitä, että tuon kaikkia ihmisiä ja yrittäjiä koskevia asioita julki, inhimillisesti.”

Maarit on sanonut, että jos on mitään, mitä voi auttaa selvittämään, voin kääntyä hänen puoleensa.

Secöndin toimipiste sijaistee Liedon keskustassa.

Yrittäjyys on rikkautta

Nykyisin Suvi neuvoo kaikkia yrittäjyyttä miettiviä ottamaan yhteyttä Business Turun yritysneuvojiin. Tärkeimpänä hän on pitänyt palveluiden henkilökohtaisuutta.

”Yrittäjänä omat voimavarat ovat usein vähissä, joten on todella keskeistä, että minulla on ollut tuttu neuvoja, joka tuntee taustat. Maarit on sanonut, että jos on mitään, mitä voi auttaa selvittämään, voin kääntyä hänen puoleensa.”

Liedossa yrittäjiä palvelevat myös monelle paikalliselle yritykselle tutut yritysasiantuntijat, joiden järjestämissä aamukahvitilaisuuksissa pääsee verkostoitumaan ja oppimaan ajankohtaisista aiheista yrittäjyyteen liittyen.

”Myös Marja-Leena (Hämäläinen) ja Mika (Stepanoff) ovat helposti saatavilla puhelinsoitolla. Tunnemme toisemme puolin ja toisin. Olen yllättynyt siitä, kuinka paljon maksutonta tukea yrittäjille on sekä kaupungin, Turun seudun sekä Suomen tasolla.”

Suvi kokee olevansa onnekas, kun voi kokeilla yrittäjyyttä. Hoitoalalla riittää aina töitä, jos yritys ei toimikaan. Hänen mielestään jo kokemus yrittäjyydestä on iso juttu elämässä.

”Vaikka yritykselleni kävisi mitä, minulla on taskussa kokemus yrittäjyydestä. Olen usein sanonut yrittäjäystäville, että yrittäjiksi lähtevät vain ne rohkeimmat. Yrittäjyys on rikkautta.”