Siirry sisältöön

Uutiset

Alueen edistäjät | Juttutuokio TeachersPro:n Federicon kanssa

Tohtori Federico Malpica Basurto on intohimoinen koulutuksen puolesta puhuja. Opettajankoulutusta edistävän TeachersPro:n perustaja ja toimitusjohtaja uskoo, että taitavaksi opettajaksi ei synnytä, vaan roolin kasvetaan jatkuvan koulutuksen ja kokemuksen myötä. Nyt Federicon tavoitteena on viedä TeachersPro maailmalle. Mutta miten hän alunperin päätyi Espanjasta Turun seudulle ja asumaan Liedon kaupunkiin?

Tietoa yrityksestä: TeachersPro on kattavaan tieteelliseen tutkimukseen perustuva virtuaalinen alusta, joka parantaa opettajien koulutusta ja auttaa arvioimaan sen tehokkuutta. Opettajille alusta on arvokas työkalu oman osaamisen kehittämiseen.
Perustettu: TeachersPro pohjautuu vuonna 2007 aloitettuun tutkimustyöhön ja yritys perustettiin vuonna 2012. Alustan kehitys alkoi vuonna 2016 yhteistyössä Turun yliopiston kanssa.
Tiimi: Kaksi perustajaa ja kaksi tiimiä; toinen keskittyy liiketoimintaan ja pedagogiikkaan (Suomessa), toinen vastaa teknisestä kehityksestä (Costa Ricassa).
Sijainti: Asuu Liedossa, toimisto Turun SparkUpissa, joka on Startup-yhteisö kasvuhakuisille yrityksille.
Viimeisin saavutus: Sai Business Finlandilta Tempo-rahoituksen TeachersPron kansainvälistymisen edistämiseksi.
Satunnainen fakta: Koko perhe opiskelee suomen kieltä.

Mustapukuinen mies seisoo Liedon pääkirjaston edessä ja hymyilee kameralle.
Federico valitsi kohtaamispaikaksi hänelle tärkeän Liedon pääkirjaston. © CYF Digital

Suuntaan kauniina syyspäivänä kohti Lietoa tapaamaan tohtori Federico Malpica Basurtoa. Liedon keskusta sijaitsee kätevästi vain 15 minuutin ajomatkan päässä Turusta. Olemme keskustelleet jo aiemmin puhelimessa, ja tänään tapaamme valokuvauksen merkeissä. Koulutuksen asiantuntijalle on enemmän kuin sopivaa, että tapaamme Liedon suurimman koulun vieressä sijaitsevassa kirjastossa. Viereistä koulua käyvät myös hänen lapsensa.

Miten Federico päätyi Turun seudulle ja erityisesti Lietoon?

Federico on kotoisin Meksikosta, ja hän muutti 20-vuotiaana Espanjaan koulutuksen perässä. Vietettyään kaksi vuosikymmentä Espanjassa, oli aika lähteä uuteen seikkailuun, tällä kertaa Suomeen.

”Turun seutu tuli minulle tutuksi jo vuonna 2014, kun tutustuin Turun yliopiston kehittämään ja palkittuun KiVa-nimiseen kiusaamisen vastaiseen ohjelmaan. Siitä lähtien olen matkustanut säännöllisesti Suomeen. Kokemukseni osoittivat, että Suomi tarjoaa yhden maailman parhaista ekosysteemeistä koulutusteknologiaprojektien edistämiseen.”

2020-luvun alussa Federico ymmärsi, että viedäkseen TeachersPro:n uudelle tasolle, hänen oli muutettava perheineen Suomeen. Suunnitelma alkoi muhia pandemian aikana, ja lopulta muuton aika koitti kesällä 2022. Aikaisemman yhteistyön ansiosta Turun seutu oli itsestäänselvä valinta. Sopivimman kotikaupungin päättäminen vaati kuitenkin enemmän selvittelyä. Esimerkiksi muuttajille suunnattu Know Your Hoods -palvelu auttoi etsimään perheelle sopivinta asuinpaikkaa.

“Asuimme aiemmin pienessä kaupungissa ja halusimme löytää samanlaisen paikan. Lieto on täydellinen yhdistelmä rauhallista ympäristöä, lähipalveluita ja hyviä kulkuyhteyksiä.”

Lieto on Turun seudulla sijaitseva noin 20 000 asukkaan kehittyvä kaupunki, ja se tunnetaan rohkeista investoinneistaan elinvoiman edistämiseksi. Turun rajan kupeessa sijaitseva Avanti on yksi koko seudun merkittävimmistä yritysalueista. Lieto on myös mitä mainioin kunta yrittää, sillä se on palkittu Suomen Yrittäjien kuntabarometrissä vuosina 2016, 2018, 2020 ja 2022 Suomen parhaaksi keskisuureksi kunnaksi yrittää.

Federico pitää siitä, että Lieto sijaitsee kätevästi lähellä Turkua ja sinne pääsee helposti niin joukkoliikenne Fölin kyyditsemänä kuin pyörällä. Hänen toimistonsa sijaitsee Turun Kupittaalla ja työmatka kestää vain 15-30 minuuttia kulkuvälineestä riippuen. Barcelonan ruuhka-aikaan verrattuna työmatkan lyhyys on todellista luksusta! Alueen luonto on upeaa ja keskeiset palvelut löytyvät kävelymatkan päästä. Koulutuksen parissa työskentelevälle lasten koulutus oli keskeinen asuinpaikan valintaan liittyvä tekijä.

”Aluksi ajattelimme laittaa lapsemme Turun kansainväliseen kouluun. Huolellisen harkinnan jälkeen päätimme, että lapsemme menevätkin paikalliseen kouluun. Näin he saavat aidon kosketuksen suomalaiseen kulttuuriin ja kieleen.”

Kesäistä Littoistenjärveä ympäröivät metsät.
Littoistenjärvi ympäristöineen ovat Federicon perheen suosikkipaikkoja Liedossa. © CYF Digital

Mitä Turun seutu tarjoaa kasvuhakuisille yrityksille ja asiantuntijoille?

Federico ja hänen perheensä saivat arvokasta tukea Talent Boostista, joka on kansainvälisten lahjakkuuksien houkuttelemiseen ja heidän integroitumiseensa tähtäävä kansallinen ohjelma. Lisäksi Turun seudun kansainväliset muuttajat voivat olla yhteydessä International House Turkuun, joka kokoaa yhteen neuvonta- ja ohjauspalveluja. Tukea ja apua on saatavilla useilla kielillä ja eri kanavissa.

Liedon kaupunki kuuluu 10 muun kaupungin ja kunnan ohella Turun seudun elinkeinoalueeseen (Turku Business Region), jonka kehitysyhtiö Turku Science Park Oy tarjoaa tukipalveluita eri kokoisille ja eri vaiheissa oleville yrityksille. Vuoden 2023 alussa TeachersPro aloitti vuoden mittaisen Level Up -kasvuohjelman.

Ohjelman aikana kehitetään yritysten eri osa-alueita kokeneiden mentorien avulla sekä verkostoidutaan aktiivisesti muiden toimijoiden kanssa. Ohjelmassa on mahdollisuus suorittaa investointeihin valmistava kokonaisuus (Investment Readiness Process), jonka myös TeachersPro kävi läpi. Aktiiviset yritykset saavat myös ohjelman ajaksi maksuttoman toimiston Turun startup-yhteisö SparkUpista.

”Turku Science Parkin tiimillä on salainen kaava, joka on saanut meidät yrityksenä etenemään kohti tavoitteidemme toteutumista: asiantuntemusta, kokemusta, kontakteja sekä inhimillistä lämpöä, täydellisessä tasapainossa.”

Kasvuhakuisille yrityksille on tarjolla useita julkisia rahoitusmahdollisuuksia. Esimerkiksi Business Finlandista voi hakea sekä avustusta että edullisia lainoja kansainvälistä ja skaalautuvaa kasvua tavoitteleviin projekteihin. TeachersPro sai hiljattain Tempo-rahoituksen, joka kattaa 75 prosenttia projektin kustannuksista. Tavoitteena on viedä alusta kansainvälisille markkinoille.

Miten TeachersPro sai alkunsa?

20-vuotiaana Federico teki elämänsä mullistaneen päätöksen, kun hän muutti Meksikosta Espanjaan suorittaakseen maisterintutkinnon koulujen johtamisesta. Hän suoritti myös tohtorin tutkinnon kasvatustieteissä aiheena koulujen innovaatio- ja laatuprosessit.

Mustapukuinen mies lukee kirjaa Liedon kirjastossa.
Koulutus on ollut aina tärkeää Federicolle, jonka vanhemmat olivat opettajia. © CYF Digital

Vuonna 2012 Federico perusti yksityisen tutkimusinstituutin (Escalae Institute), jonka keskeinen tavoite oli kehittää opetus- ja oppimisprosesseja tutkimuksen ja konsultoinnin avulla. Tämä työ on pohjustanut myös TeachersPro-alustan kehitystä.

“Tavoitteeni on parantaa koulutusta ympäri maailman”

Federico sai ensikosketuksen suomalaiseen koulutukseen vuonna 2014, kun hän tutustui Turun yliopiston kehittämään Kiusaamisen vastaiseen KiVa-ohjelmaan. Escalae Institute oli ensimmäinen, joka vei ohjelman espanjankielisiin kouluihin. Toiminta loi pohjaa tulevaisuuden yhteistyölle korkeatasoisesta opettajakoulutuksestaan tunnetun Turun yliopiston kanssa.

“Vuoteen 2016 mennessä olimme tehneet monipuolista tutkimusta ja vierailleet lukuisissa kouluissa eri puolilla maailmaa. Sain idean, että nyt on aika digitalisoida kaikki vuosien aikana kerätty tietotaito ja tarjota se vistuaalisen oppimisalustan kautta opettajille ympäri maailmaa.”

Mitä TeachersPro konkreettisesti tekee?

TeachersPro on alusta, joka on syntynyt 12 maassa tehdyn yli 1 000 oppilaitoksen ja 22 000 opettajan konsultointityön tuloksena. Se on ammatillinen verkkoyhteisö, joka auttaa kehittämään opettajien osaamista elinikäisen oppimisen ja henkilökohtaisen kehittämissuunnitelman avulla.
Malli eroaa perinteisestä opettajankoulutuksesta, joka tarjoaa kaikille saman sisällön.

“TeachersPro on ammatillinen verkkoyhteisö, joka mahdollistaa opettajien elinikäisen oppimisen.”

Alusta on monipuolinen, ja se palvelee (1) koulutusorganisaatioita tarjoten jatkuvaa koulutusta, taitojen kehittämistä ja suoritusten arviointia sekä (2) yksittäisiä opettajia, jotka voivat kehittää omaa osaamistaan, tehdä yhteistyötä kollegoiden kanssa ja esitellä kehitystään ansaitsemalla erilaisia sertifikaatteja ja muita todistuksia oppimisesta.

TeachersPron menetelmän 16 kriittistä osaamisaluetta ja 144 taitoa opettajille on koottu ympyränmuotoiseksi malliksi.
TeachersPro sisältää 16 kriittistä osaamisaluetta ja 144 taitoa, jotka jokaisen opettajan tulee hallita. © TeachersPro

16 kriittistä osaamisaluetta on luokiteltu neljään teemaan: johtaminen, oppituntien suunnittelu, oppimisen hallinnointi ja arviointi. Opettajan suoritusten arvioinnilla on keskeinen rooli alustassa:

”Opettajankoulutuksessa suorituksen arvioinnissa on usein puutteita. Alustan avulla voimme tarjota konkreettisia todisteita opettajien ammattitaidon kehittymisestä ja antaa jatkuvaa rakentavaa palautetta. Tämä taas parantaa opetusta.”

Parhaillaan Federicon tavoitteena on lähteä levittämään TeachersPro:ta Suomessa. Samalla alustaa valmistellaan kansainväliseen laajentumiseen. Tempo-rahoitus auttaa yritystä ottamaan askeleita lähemmäs tätä tavoitetta ja auttaa Federicoa toteuttamaan itselleen tärkeää missiota.

Teksti: Susanna Lahtinen / CYF Digital