Siirry sisältöön

Uutiset

Visa Koiso-Kanttilan uuden elokuvan kuvaukset ovat käynnistyneet Turun ja Salon seudulla

Uhma-työnimellä kulkevan draamaelokuvan kuvaukset ovat alkaneet Salossa helmikuussa 2024. Alkuvuodesta 2025 ensi-iltansa elokuvateattereissa saava elokuva kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan 2020-luvun Suomesta ja nuorista, jotka käyvät taistelua hyväksynnän ja paremman elämän puolesta keskellä rikkinäistä järjestelmää.

Näyttelijä Ona Huczkowski esittää elokuvan päähenkilöä Vilmaa. Kuva: Rabbit Films

Reeta Ruotsalaisen käsikirjoittaman ja Visa Koiso-Kanttilan ohjaaman elokuvan tarinan keskiössä on nuorisokotiin päätynyt nuori Vilma (Ona Huczkowski), joka ryhtyy kapinoimaan laitoksen pelolla hallitsemaa henkilökuntaa ja lapsen edun unohtanutta järjestelmää vastaan. Nuorten sisäisen maailman raivosta ja rakkaudesta ammentava, elämää sykkivä draama on saanut alkunsa yksittäisistä todellisista tapahtumista. Elokuvan taustalta löytyy Koiso-Kanttilan tekemä kattava ennakkotutkimus lastensuojelulaitosten ongelmista, minkä pohjalta on syntynyt myös kahdeksanosainen radiodokumenttisarja Huostassa (Yle Areena, 2020).

“Tartun sellaisiin aiheisiin, joihin ei muutoin kiinnitetä huomiota. Suomessa on 20 000 huostaanotettua lasta ja nuorta ja halusin heidän äänensä esiin.”

Ohjaaja Visa Koiso-Kanttila

Elokuvan pääosassa tullaan näkemään lukuisia elokuva- ja tv-rooleja tehnyt Ona Huczkowski (mm. Hirttämättömät 2023). Huczkowski on otettu, että hänet valittiin noin sadan hakijan joukosta esittämään Vilmaa. Elokuvan aikuisrooleissa nähdään muun muassa Kati Outinen, Emmi Parviainen, Tuomas Nilsson ja Samuli Niittymäki.

Tarina sijoittuu koulukotiin. Kuva: Rabbit Films

Salo toimii elokuvatuotannon pääkuvauspaikkana. Salon seutu kuuluu Länsi-Suomen elokuvakomission palveluiden piiriin, eli elokuvakomissio markkinoi myös Saloa kansainvälisille ja kotimaisille tuotannoille kuvauspaikaksi.

“Olen huomannut, että Salo onnistuneesti vetää puoleensa tuotantoja, joissa tapahtumapaikka on tärkeä osa tarinaa! Vuonna 2021 kuvattu Mobile 101/Made in Finland – Tarina Nokiasta löysi tarinalleen autenttiset lokaatiot Salosta ja nyt Uhma on löytänyt upean näyttämön tarinalleen Bergvikin kartanosta, joka on myös toiminut lastenkotina aikoinaan”, Länsi-Suomen elokuvakomission tuotantokoordinaattori Laura Malinen kommentoi.

Elokuvatuotannossa on mukana lukuisia Turun ja Salon av-alan ammattilaisia. Lisäksi elokuva on tarjonnut mahdollisuuksia korkeakoulujen opiskelijoille päästä tuotantoon assistenteiksi eri tehtäviin. Tuottaja Tiina Pesonen pitää yhteistyötä Länsi-Suomen elokuvakomission kanssa korvaamattomana.

”Olemme aina löytäneet täältä loistavat tekijät tuotantoihimme! Salon ja Turun seudulle on mukava tulla takaisin kuvaamaan – varsinkin, kun meillä on täällä Nokian jäljiltä monia yhteistyökumppaneita odottamassa. Niiden löytämisestä saamme kiittää elokuvakomissiota!”

Tuottaja Tiina Pesonen, Rabbit Films

Elokuvan tuottavat Tiina Pesonen, Minna Haapkylä ja Olli Suominen korkealaatuisista ja palkituista draamatuotannoistaan tunnetulle Rabbit Filmsille (mm. Aleksi Salmenperän Kupla, Jani Volasen Munkkivuori). Elokuvan levityksestä Suomessa vastaa B-Plan Distribution. Tuotantoa ovat rahoittaneet Suomen elokuvasäätiö, Yle, Kirkon mediasäätiö, Salon kaupunki sekä Länsi-Suomen elokuvakomissio/Business Turku.