Siirry sisältöön

Uutiset

Vetrospacen virusvapaiden huoneiden teknologia tuhoaa bakteerit ja virukset

  • Littoisissa toimivan yrityksen ratkaisu tuhoaa jopa koronavirukset
  • Huoneet puhdistavat myös ilman epäpuhtauksia HEPA-suodatetun ylipaineilman avulla
  • Vuosi sitten lanseerauksen jälkeen toimituksia on ollut myös Keski-Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin

HUS:n Espoon synnytyssairaalassa on otettu käyttöön Littoisissa toimivan Vestrospace Oy:n kehittämiä turvallisia huoneita. Niissä pystytään erikoistekniikan avulla hävittämään kaikki haitalliset ilmanpuhtaudet, myös virukset, kuten korona-virus.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoi asiasta lokakuussa ilmestyneessä lehdessään.

– Huoneiden tekniikka tuhoaa 99,9 prosenttia ilman ja pintojen epäpuhtauksista. Jopa koronavirus tuhoutuu. Vakuutuin tilojen toimivuudesta, kustannustehokkuudesta ja tarpeellisuudesta. Päätös oli helppo myös siksi, ettei huoneiden asennus vaatinut muutoksia kiinteisiin rakenteisiin, kertoo HUS:n apulaisylilääkäri Leena Rahkonen.

Huoneita valmistaa Turun lähellä Littoisissa sijaitseva Vetrospace yhtiö. Yrityksen virusvapaat huoneet ovat maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia. Moduulirakenteiset huoneet tuhoavat yli 99,9 prosenttia bakteereista sekä viruksista, koronavirus mukaan lukien. Vetrospacen huoneissa käyttämä teknologia on patentoitu niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Vetrospace Oy:n mouduulihuoneiden CME-tekniikka tuhoaa bakteereita ja viruksia pinnoilta ja ilmasta. Kuva: Vetrospace Oy

HUS:n apulaisylilääkäri Leena Rahkonen kysyi maaliskuun alussa henkilöstöltään synnytyssairaalan kehitystarpeista. Henkilöstö kertoi, että tarkkailu- ja seurantahuoneita synnytysten käynnistyksiin ja muihin vastaaviin tilanteisiin oli liian vähän.

Ratkaisuna ongelmaan sairaalaan rakennettiin moduulihuoneita toukokuussa. Muutaman kuukauden käyttökokemus on ollut Leena Rahkosen mukaan hyvä.

– Asiakkaat pitävät moduulihuoneita toimivina, valoisina ja hiljaisina. Erityistä kiitosta olemme saaneet niiden mahdollistamasta yksityisyydestä. Asennuksista ei koitunut myöskään haittaa sairaalan muille toiminnoille, Rahkonen kertoo.

Uusissa moduulihuoneissa on patentoitu CME-tekniikka, joka tuhoaa haitallisia bakteereita ja viruksia pinnoilta ja ilmasta. Huoneet puhdistavat myös ilman epäpuhtauksia HEPA-suodatetun ylipaineilman avulla.

– CME-tekniikan sininen valo ei ole UV-valoa, joten se on täysin turvallista sekä ihmisille että materiaaleille, Vetrospace Oy:n toimitusjohtaja Jouko Urpolahti kertoo.

Espoon sairaalan moduulihuoneet ovat HUS:issa ensimmäiset laatuaan. Tuote lanseerattiin kansainvälisesti marraskuussa 2019.

– Tällä hetkellä huoneita löytyy myös Keski-Suomen keskussairaalasta ja Tyksistä. Sipoon uudessa Kuntalassa on useita huonekokonaisuuksia. Olemme toimittaneet huoneita myös Yhdysvaltoihin, Iso-Britanniaan, Belgiaan ja Ranskaan. Siellä huoneita käytetään julkisissa tiloissa. Erityisesti sairaaloissa ja julkisissa tiloissa arvostetaan sitä, että meidän toimittamissa huoneissa ei tarvitse pelätä korona-viruksen leviämistä pintojen kautta, Urpolahti kertoo.