Siirry sisältöön

Uutiset

Uusien yritysten perustamisinto palasi koronaa edeltävälle tasolle

Uusyrityskeskusten kautta perustettiin vuoden 2021 aikana lähes yhtä paljon yrityksiä kuin ennen koronaa vuonna 2019. Uusyrityskeskusten verkostoon kuuluvassa Turku Science Park Oy:ssä perustamisneuvonnan kautta perustettujen uusien yritysten määrä nousi vuoteen 2020 verrattuna peräti 40 prosenttia. Koronan käynnistämä työelämän murros näkyi Uusyrityskeskusten asiakaskunnassa rohkeutena toteuttaa pitkään hautuneita yrittäjyyshaaveita sekä haluna päättää itse työntekemisen tavoista.

Uusyrityskeskusten maksutonta ja henkilökohtaista yritysneuvontaa hyödynsi viime vuonna koko Suomessa 13 015 uutta asiakasta, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Epävarmat ajat ovat perinteisesti tuoneet lisää asiakkaita yritysneuvontaan. Viime vuonna yrittäjyyteen houkutti myös se, että etätyösuositusten aikana oli totuttu tekemään työtä omatoimisemmin omassa ympäristössä.

""
Peter Lostedt ja Tiia Turkki sekä muut Turku Science Park Oy:n yritysneuvojat opastivat vuonna 2022 yhteensä 533 uuden yrityksen perustamisessa.

– Yritysneuvojamme havaitsivat, että etätyösuosituksen jälkeen palkkatyössä olleet eivät välttämättä olleetkaan innostuneita palaamaan työpaikalle. Kun oli totuttu tekemään työtä itsenäisemmin kotoa tai vaikka mökiltä käsin, niin yrittäjän vapaus alkoi kiinnostaa uudella tavalla. Etätyöt houkuttelivat yrittäjyyteen, kertoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Turku Science Park Oy:ssä perustamisneuvonnan uusien asiakkaiden määrä laski hieman edellisvuoteen verrattuna. Myös asiakasneuvonnan määrässä oli hienoista laskua.

– Yrittäjyydestä on nykyään saatavilla niin paljon tietoa useissa eri lähteissä ja kanavissa, että kaikki liiketoiminnan käynnistämiseksi tarvittava tieto ei ole yritysneuvojan tapaamisen varassa. Tästä syystä tarvitaan vähemmän neuvontakertoja. Toisaalta etätyön suosio näkyi myös lisääntyneenä määränä virtuaalisia neuvontatapaamisia, joita tätä nykyä on päivittäin, arvioi Turku Science Park Oy:n yrityspalvelujohtaja Tiia Turkki.

Hyvät neuvot nyt aiempaa suuremmassa arvossa

Turku Science Park Oy:n neuvonnassa perustettujen yritysten määrä kasvoi viime vuonna peräti 40 prosenttia. Uusia yrityksiä perustettiin 533, mikä on 152 enemmän kuin edellisvuonna. Koko Suomessa uusyrityskeskusten kautta perustettiin viime vuoden aikana yhteensä 6 908 uutta yritystä, mikä on 16 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Patentti- ja rekisterihallituksen tilastot kertovat, että kaiken kaikkiaan Suomessa perustettiin viime vuonna kuusi prosenttia enemmän yrityksiä kuin edellisvuonna.

– Meillä Turun seudulla kasvu on ollut huimasti vertailualueita isompaa. Se kertoo alueen elinvoimaisuudesta, mutta myös neuvonnan laadusta. Kun tietoa on tarjolla paljon, korostuu neuvontilanteissa entistä enemmän tarve innostavalle sparraajalle, joka on asiakkaan tukena esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman hiomisessa sekä kannattavuus- ja rahoituslaskelmien tekemisessä. Usein asiakkailla on myös erityiskysymyksiä, joiden ratkomiseen kaivataan yritysneuvojan syvempää asiantuntemusta.

Asiakkaat ovat myös olleet tyytyväisiä Uusyrityskeskuksesta saamaansa neuvontaan. Asiakastyytyväisyys on asteikolla 1–5 mitattuna 4,7. Uusyrityskeskuksissa toivotaan, että tieto hyvästä, maksuttomasta neuvonnasta tavoittaisi jokaisen alkavan yrittäjän, sillä neuvonta hyödyttää kaikkia, olipa kyseessä poikkeusolot tai ei.

– Monet pandemia-aikana syntyneet uudet yritykset ovat mahdollisesti tavallista kestävämpiä, koska niiden kannattavuus ja toimintatavat on täytynyt selvittää ja suunnitella erityisen tarkasti. Uusyrityskeskusten tarjoaman henkilökohtaisen neuvonnan arvo on tullut tässä ajassa esiin aivan uudella tavalla. Toivottavasti yritysneuvonnan arvostus jatkuu ja sen resursseja vahvistetaan, sillä neuvonnan avulla luodaan yrityksille tutkitusti tavallista pidempiä elinkaaria, Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja SusannaKallama toteaa.

Keitä yritysneuvontaan tulleet asiakkaat olivat? Entä mille aloille yrityksiä perustettiin? Katso tämä ja paljon muuta mielenkiintoista tietoa valtakunnallisesta Uusyrittäjyyskatsauksesta 2021, jonka löydät tästä linkistä.