Uudet työelämäprofessorit vahvistavat Turun yliopiston yhteistyötä life science -yritysten kanssa

|

  • Juha Laineen ja Timo Veromaan nimitykset ovat osa Suomen Akatemian rahoittamaa InFLAMES-lippulaivahanketta
  • Nimitykset tukevat yliopistossa tehtyjen löydösten kaupallisen potentiaalin tunnistamista ja sopivien jatkojalostajien löytämistä yritysmaailmasta
  • Valinnat vahvistavat yliopiston strategisesti tärkeitä aloja ja kasvattavat yhteiskunnallista vaikuttavuutta

Dosentti Juha Laine on nimitetty Turun yliopiston lääketaloustieteen työelämäprofessoriksi ja LT, eMBA Timo Veromaa lääkekehityksen työelämäprofessoriksi. Nimityksillä vahvistetaan Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisen, Suomen Akatemian rahoittaman InFLAMES-lippulaivahankkeen toimintaa. Molemmat työelämäprofessorit on kutsuttu osa-aikaiseen tehtävään InFLAMES-lippulaivan rahoituskauden ajaksi.

Juha Laine (vas.) ja Timo Veromaa ovat Turun yliopiston InFLAMES-lippulaivahankkeen työelämäprofessoreita.

InFLAMES – Immuunijärjestelmän innovaatiokeskus lääketieteen ja talouskasvun moottorina -lippulaivan tärkeitä tavoitteita ovat läpimurrot lääkekehityksen, diagnostiikan ja yksilöllisen lääketieteen aloilla. Innovaatiot, kansainvälistä kärkeä edustavat tutkijat, huippuluokan tutkimusinfrastruktuuri ja tiivis yliopistojen ja liike-elämän yhteistyö luovat perustan lippulaivan tutkimukselle. Juha Laineen ja Timo Veromaan työelämäprofessorinimitykset tukevat lippulaivaa näissä tavoitteissa.

Lääketaloustieteen työelämäprofessorin tehtävän tarkoituksena on lisätä tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä yhteistyötä Turun yliopiston ja lääkealan yritysten välillä. Lääkekehityksen työelämäprofessuurin tarkoituksena on puolestaan tuoda lisää life science -alan yritys- ja innovaatio-osaamista Turun yliopistoon, lisätä yhteistyötä yliopiston ja lääkealan yritysten välillä sekä toimia mahdollistajana innovaatioiden kaupallistamisessa.

– Meille oli jo InFLAMESia rakennettaessa selvää, että työelämäprofessorit olisivat keskeinen väline yliopistossa tehtyjen löydösten kaupallisen potentiaalin tunnistamisessa ja sopivan jatkojalostajan löytämisessä yritysmaailmasta. Olemme todella iloisia saadessamme Laineen ja Veromaan tiimiimme, iloitsee InFLAMES-lippulaivan johtaja, akateemikko Sirpa Jalkanen.

– Työelämäprofessorien nimittämisellä Turun yliopisto on voinut tuoda opettajiksi ja tutkimuksen ohjaajiksi henkilöitä, joilla on juuri tällä hetkellä yhteiskunnan erityisesti tarvitsemaa osaamista. Työelämäprofessorit kehittävät yliopiston ja työelämän välistä vuorovaikutusta. Rekrytointien myötä voimme vahvistaa strategisesti tärkeitä alojamme ja kasvattaa yhteiskunnallista vaikuttavuuttamme, sanoo Turun yliopiston rehtori Jukka Kola

Juha Laine vahvistaa yliopiston lääketaloustieteen osaamista

Lääketaloustieteen työelämäprofessoriksi nimitetty Juha Laine on filosofian tohtori sekä lääketaloustieteen ja terveystaloustieteen dosentti. Laine työskentelee lääkeyritys Rochessa. Hän vastaa siellä reaalimaailman aineistoa hyödyntävien tutkimusten, kuten esimerkiksi rekisteritutkimusten koordinoinnista ja toimii myös terveystaloustieteen asiantuntijana. Turun yliopistolla on ollut vuodesta 2018 yhteistyösopimus Rochen kanssa. Laineen rekrytointi työelämäprofessoriksi on erillinen lisäaskel Rochen ja Turun yliopiston välisessä yhteistyössä.

Aiemmin Laine on toiminut muun muassa tutkijana ja erikoistutkijana Stakesissa (nyk. THL), terveystalousasiantuntijana AstraZenecassa ja terveystalouspäällikkönä Pfizerilla. Laine on myös julkaissut runsaasti ja monipuolisesti. Lisäksi hänellä on laaja kokemus vaikuttavuusperusteisesta terveydenhuollosta. 

Timo Veromaan laaja life science- ja terveysteknologiayritysalan kokemus edistää lippulaivan tavoitteita

Lääkekehityksen työelämäprofessoriksi nimitetty LT, eMBA Timo Veromaa on tutkijataustainen johtajakoulutuksen saanut lääkäri, joka on toiminut life science- ja terveysteknologia-alan yritysten johtotehtävissä ja hallitustyössä 25 vuoden ajan Suomessa, Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Ruotsissa ja Sveitsissä. Suomessa ja Yhdysvalloissa pörssilistatun lääkekehitysyhtiö Biotie Therapies Oyj:n toimitusjohtajana Veromaa vastasi suhteista omistajiin, potentiaalisiin sijoittajiin ja julkisiin, kansallisiin ja kansainvälisiin rahoittajiin. 

Tällä hetkellä Veromaa toimii Helsingissä ja Tukholmassa First North -pörssilistatun geeniterapiaa ja biologisia lääkkeitä kehittävän Herantis Pharma Oyj:n hallituksen puheenjohtajana ja kansallisen Biopankkiosuuskunnan FINBB:n hallituksen puheenjohtajana. Veromaa on ollut aktiivinen lukuisissa alan julkisen sektorin hankkeissa yritystoiminnan edellytysten kehittämisessä Suomessa ja toiminut lukuisissa luottamustehtävissä.

Lue lisää Timo Veromaan ja Juha Laineen mietteitä Turun yliopiston sivuilta.

Työelämäprofessorit esittäytyvät kaikille avoimissa webinaareissa 3. ja 17.5.2021:  

Webinaarien kieli on englanti.