Siirry sisältöön

Uutiset

Turussa kuvattu, ihmiskaupasta kertova Nasrin’s Voice -dokumentti ensi-illassa

Kaisa Rastimon uutuusdokumentin Nasrin’s Voicen Turun ensi-ilta pidettiin 20.4. Lähes täysi sali seurasi Nasrin Ebrahimin tarinaa, johon liittyivät niin ihmissalakuljettajat, alaikäisenä solmittu avioliitto kuin lapsikaappauskin. Suomessa asuvien maahanmuuttajanaisten taustoihin liittyy usein ihmiskauppaa. Elokuva kertoo yhden tällaisen tarinan.

Kun 13-vuotiaan Nasrin Ebrahimin kättä pyydettiin tämän isältä, ei hän olisi voinut arvata, mihin avioliitto johtaisi. Iranilaissyntyinen Ebrahim erotettiin perheestään ja hänet jätettiin Ateenaan aikuisen miehen kanssa. Vain 14-vuotiaana Ebrahim synnytti ensimmäisen lapsensa. 16-vuotiaana jälleen raskaana ollut Ebrahim muutti Suomeen, jossa hän pääsi kouluun ja oppi, että miehet ja naiset ovat tasa-arvoisia. Kun vielä kolmas lapsi oli syntynyt, Ebrahim haki avioeroa miehestään ja nosti tätä vastaan syytteen ihmiskaupasta.

Kaisa Rastimon (Heinähattu ja Vilttitossu) uutuus Nasrin’s Voice nähtiin Turun ensi-illassa 20.4.2024 Logomon Kino-salissa. Nasrin’s Voice kertoo turkulaisesta Nasrin Ebrahimista, joka naitettiin 13-vuotiaana ihmissalakuljettajalle. Kostoksi avioerosta Ebrahimin entinen mies vei pariskunnan lapset Irakiin, jossa tyttäriä odottaa äitinsä kohtalo. Nyt kolmekymppinen Ebrahim taistelee saadakseen kaapatut kolme lastaan takaisin Suomeen.

Elokuvan ohjaaja Kaisa Rastimo kertoo näytöksessä, että kolme vuotta kuvattu dokumentti oli vaikea tehdä.

”Elokuva sai alkunsa maahanmuuttajanaisista, joiden keskuudessa ihmiskauppaa on paljon. Kuitenkin noin 80 % naisista katosi, kun olisi ollut aika ruveta tekemään elokuvaa. Osaa oli uhattu väkivallalla”, kuvaa Rastimo.

Kaisa Rastimo ja Nasrin Ebrahim elokuvan Turun ensi-illassa

Lopulta elokuvan pääosaan valikoitui Ebrahim, jonka tausta on niin hurja, että pelkästään hänen tarinansa riitti dokumentiksi.

”Elokuvaa rahoitti Länsi-Suomen elokuvakomissio ja pääasiassa Turussa kuvatussa elokuvassa oli mukana turkulaisia osaajia”, Rastimo kertoo.

Logomossa näytöstä oli katsomassa lähes täysi sali.

Dokumentti kertoo Ebrahimin tarinan tämän omin sanoin. Elokuva seuraa Ebrahimin taistelua ihmiskauppaa ja lapsikaappausta vastaan – taistelua, joka ei koskaan pääty. Elokuvassa Ebrahimin runot ja tekstit heräävät eloon.

Elokuvaa ovat olleet tekemässä kokeneet ja palkitut elokuva-alan ammattilaiset. Dokumentin on kuvannut Marita Hällfors ja äänisuunnitellut Pietari Koskinen. Musiikin on tehnyt Sakari Kukko ja Piirpauke.

Elokuvan ensi-ilta pidettiin tammikuussa 2024 DocPointissa, jonka kotimaiseen kilpasarjaan elokuva oli valittu. Nasrin’s voice palkittiin Finnish Film Affairissa parhaana kotimaisena dokumenttiprojektina vuonna 2021.