Siirry sisältöön

Uutiset

”Turussa kuvattiin kaikessa hiljaisuudessa ennätyskallista tv-sarjaa”

Näin uutisoi Helsingin Sanomat 5.10.2023. Estonia on kallein Suomessa tuotettu draamasarja, joka toi alueelle muun muassa ison rahallisen hyödyn sekä paikallisille ammattilaisille ja yrityksille lisää osaamista ja verkostoja.

Ohjaaja Måns Månsson (keskellä) ohjeistaa avustajia. (Kuva: Reima Anttila / WFFC)

Lokakuussa 2022 Turun ympäristössä ohikulkijat pääsivät ihmettelemään Estonia-sarjan kuvauksia mm. Turun hautausmaalla ja Pyhän Ristin kappelissa, jotka sijoittuvat sarjassa Tukholman lähiöön. Estonia on kaikkien aikojen kallein Suomessa tuotettu draamasarja, jonka budjetti on noin 15 miljoonaa euroa.

”Ruotsalainen ohjaaja Måns Månsson oli niin tyytyväinen Turun kuvauspaikkoihin ja järjestelyihin, että hän lupautui Turun puolesta puhujaksi aina, kun hän puhuu kansainvälisissä seminaareissa”, iloitsee Länsi-Suomen elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen.

Isot kansainväliset kuvaukset työllistävät paljon paikallisia ja usein pitkän aikaa. Estonia-sarjankin kuvauspaikkojen etsintä aloitettiin yli puoli vuotta ennen kuvauksia.

Tv-sarjan kuvauksissa oli mukana myös paljon turkulaisia avustajia. (Kuva: Reima Anttila / WFFC)

”Oli upeaa saada tämän koko luokan sarjan kuvaukset Turkuun ja saaristoon! Kansainväliset TV- ja elokuvatuotannot tuovat paikallisille ammattilaisille ja yrityksille lisää osaamista ja verkostoja sekä alueelle ison rahallisen hyödyn”, sanoo Raninen.

Esimerkiksi Estonia-sarjan kuvauksiin Turusta palkattiin suoraan 21 henkilöä ja paikallisissa hotelleissa majoitusöitä kertyi 1 415.

Ranisen mukaan Turun seudulle kuvausryhmiä houkuttelevat monipuoliset kuvauspaikat lyhyellä etäisyydellä toisistaan, mutta myös alueellinen tuotantokannustin. Turun seudulla tuotanto saa 12,5 prosentin hyvityksen alueelle jäävästä kulutuksesta.

”Alueellinen kannustin on erittäin tärkeä, sillä kilpailu kuvauspaikkojen sijoittumisesta on kovaa, etenkin kansainvälisesti”, Raninen avaa.

Kohtausta valmistellaan Pyhän Ristin kappelissa. (kuva: Brave Teddy / WFFC)

Lisäksi Suomessa kuvattu produktio saa kansallisen tuotantokannustimen, joka on 25 prosentin maksuhyvitys tuotannon kustannuksista.

Sarja on nähtävissä torstaista 12. lokakuuta alkaen MTV Katsomo-palvelusta (maksullinen).

Helsingin Sanomien juttu kuvauksista (maksumuurin takana): Turussa kuvattiin kaikessa hiljaisuudessa ennätyskallista tv-sarjaa – Tällainen se on – HS Turku | HS.fi

Elokuvaaja J-P Passi ja ohjaaja Måns Månsson kameran takana. Cecilia Milocco näyttelee Mikaela Karlssonin roolin. (kuva: Brave Teddy / WFFC)