Siirry sisältöön

Uutiset

Turussa ja Salossa kuvattu Made in Finland -sarja alkaa MTV:llä

Made in Finland – tarina Nokiasta tv-sarjan ensimmäinen kausi pyörähtää käyntiin MTV:llä pääsiäislauantaina 8. huhtikuuta. Turkulaisille ja salolaisille tuttuja maisemia ja kasvoja nähdään sarjan jokaisessa jaksossa. Länsi-Suomen elokuvakomissio neuvotteli tuotannon Turun ja Salon seudulle sekä tuki sarjan kuvauksia keväällä 2021.

Made in Finland – tarina Nokiasta on tositapahtumiin perustuva kertomus Nokian ensimmäisistä askeleista kohti maailmanlaajuista menestystä. Sarjassa seurataan, miten nerokkaat insinöörit, tuotannon tekijät, juristit, johtajat ja lukemattomat muut nokialaiset mahdollistavat intohimoisella työllään Nokian nousun maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi.

Kuusiosaisen Made in Finland -sarjan kuvaukset veivät sarjan tekijät ja tähdet Nokian synnyin juurille Saloon. Ohjaaja Maarit Lalli halusi pysyä uskollisena tositapahtumille, joten kuvauspaikoiksi valittiin Salosta ja Turusta löytyvät autenttiset tapahtumapaikat. Sarjaa kuvattiin Salossa muun muassa Nokian vanhoissa toimitiloissa Salon IoT Campuksella ja salolaisessa Hotel Fjalarissa.

Tv-sarjan kuvaukset kestivät Länsi-Suomessa noin neljäkymmentä päivää ja työllistivät yhteensä 46 seudun av-alan tekijää ja näyttelijää sekä lisäksi kaksi harjoittelijaa. Nokian tarinaan etsittiin paikallisia elokuva-avustajia moniin pienrooleihin ja avustajarooleihin, ja lopulta sarjassa nähdään lähes sata Länsi-Suomen elokuvakomission avustajarekisteriläistä.

Noin 50-vuotias, silmälasipäinen mies seisoo ja katsoo eteenpäin käsillään pöytää nojaten.
Jorma Ollilaa näyttelee näyttelijä Sampo Sarkola. Kuva: Made in Finland, Rabbit Films

Länsi-Suomen elokuvakomissio tuo alueelle tuotantoja ja tuloja

Länsi-Suomen elokuvakomissio markkinoi Turun ja Salon seutua kuvauspaikaksi kansainvälisille ja kotimaisille elokuvatuotannoille. Kesällä 2021 Made in Finlandin lisäksi Turun seudulla kuvattiin neljää muuta tuotantoa. Länsi-Suomen elokuvakomission komissaari Teija Raninen on tyytyväinen, että seutu kiinnostaa tuotantoja vuodesta toiseen.

“Odotamme tästäkin kesästä samanlaista elokuvakesää, joka meillä oli vuonna 2021. Turku on valloittava kesäkaupunki ja meillä on parhaat av-alan ammattilaiset, elokuvakoulun harjoittelijat ja alueelliset palveluntarjoajat tuotannoille”, Raninen kommentoi. Elokuvakomissio tukee tuotantoja myös alueellisella tuotantokannustimella.

Suomen kiinnostavuutta elokuva- ja tv-tuotantojen kuvauspaikkoina on vuodesta 2017 lisännyt Business Finlandin hallinnoima, kansallinen av-alan tuotantokannustin. AV-tuotantokannustin on enintään 25 prosentin maksuhyvitys Suomessa toteutetun tuotannon kustannuksista. Kannustin lisää kansainvälisten tuotantojen kiinnostusta Suomea kohtaan ja edistää suomalaisten yritysten kehitystä, kasvua sekä kansainvälistymistä.

Nuoret ylioppilaat juhlivat ylioppilaslakit päässään oranssin Kåren-ravintolan edessä.
Tulevien nokialaisten vappu Turun keskustan Kårenissa pääsi osaksi tv-sarjaa turkulaisten elokuva-avustajien saattelemana. Kuva: Made in Finland, Rabbit Films

Odotetun C More – alkuperäissarjan käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Jussi-palkittu Maarit Lalli (Kohta 18, Käenpesä, Sydänjää). Sarjan pääosissa nähdään tähtikaarti Satu-Tuuli Karhu, Emil Kihlström, Aku Sipola, Oona Airola ja Sampo Sarkola. C More -alkuperäissarja Made in Finland – tarina Nokiasta julkaistiin ensimmäisen kerran C More -suoratoistopalvelussa keväällä 2022.