Turkulaisanimaatio kilpailee Ranskassa maailman huippujen kanssa

|

Maanantaina 12.6. kaksi suomalaista lyhytelokuvaa saa maailmanensi-iltansa Ranskan Annecyssa, maailman suurimmalla animaatiofestivaalilla. Nun or Never edustaa Turun seudun animaatio-osaamista kilpailussa, johon haki yli 3200 elokuvaa.

TV-sarjojen ja pitkien koko perheen animaatioelokuvien lisäksi Suomessa tehdään korkealaatuisia lyhytanimaatioita, jotka usein operoivat taiteen ja elokuvaviihteen välimaastossa. Piikkiöläisen Böhle Studiosin periaatteisiin kuuluu se, että lyhytelokuvia kohdellaan itsenäisenä taiteen muotona sen sijaan, että ne nähtäisiin harjoitusalustana pitkille elokuville.

Ranskassa maanantaina ensi-iltansa saavat kaksi elokuvaa ovat molemmat käsityönä tehtyjä, kertovat tarinansa ilman vuorosanoja ja ovat vahvasti tekijöidensä näköisiä teoksia.

Kuva: Nun or Never! / Böhle Studios

Heta Jäälinojan Nun or Never on tuotettu ja animoitu Turussa. Lyhytanimaatio kertoo nunnasta, jonka maanalainen löytö rikkoo luostarin harmonian ja sotkee päähenkilön mielenrauhan. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin kaikille ihmisille tutusta joukosta erottumisen pelosta.

Nun or Never on hyvä esimerkki animaation käytöstä tarinankerronnassa. Nunnien yhteiselo näyttää jonkinlaiselta monipäiseltä ameebalta, ja henkilöiden mielentiloja, arvoja ja ajatuksia kuvataan reaalimaailmalle mahdottomien tapahtumien ja tekojen avulla”, kertoo elokuvan tuottaja Jani Lehto.

Lehto on tyytyväinen, että Böhle Studiosin tuottama Nun or Never saa kansainvälisen ensi-illan ja kilpailee alan huippujen kanssa.

Länsi-Suomen elokuvakomissio toivottaa kilpailuonnea Böhle Studiosin lyhytelokuvalle.

”Turkulaisilla animaation tekijöillä on tärkeä rooli suomalaisen animaation kansainvälistymisen kannalta. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian animaatiolinjalta valmistuu vuosittain alan ammattilaisia ja meillä on myös ansioituneita animaatiofirmoja, joista saamme olla ylpeitä.”

– Elokuvakomissaari Teija Raninen

Elokuvaa ovat rahoittaneet muun muassa Suomen Elokuvasäätiö, AVEK ja Länsi-Suomen Elokuvakomissio, ja se tullaan esittämään YLE Teema & Fem kanavalla vuonna 2024.

Kuva: Sweet Like Lemons / Jenny Jokela

Böhle Studiosin tuottama Nun or Never -animaatio ei ole ainoa Annecyn Animaatiofestivaaleille valikoitunut suomalainen teos. Jenny Jokelan Sweet Like Lemons on käsinmaalattu animaatio, jota on työstetty yhteensä neljä vuotta. Jokela maalasi elokuvaa varten lähes 4000 akryyliväreillä toteutettua kuvaa, joista surrealistinen ja symbolinen 6 minuutin mittainen elokuva muodostuu. Lisäksi Annecyn animaatiofestivaalin kokeellisen animaation sarjassa nähdään suomalaisen Pink Twins -duon The Transient -elokuva.

”Toivon ihastunutta vastaanottoa paitsi Nun or Never -animaatiolle, myös muiden kotimaisten tekijöiden upeille teoksille.”

– Jani Lehto

Voit katsoa Nun or Never! -lyhytanimaation trailerin täältä:
Nun or Never! (2023) – Trailer