Turkulainen Faron sai suuren rahoituksen syöpälääkkeen kehitykseen

|

Biolääkeyritys Faron Pharmaceuticals on saanut viiden miljoonan euron sijoituksen, kertoo Turun Sanomat. Yhtiö sai hiljattain erityisen kiinnostavia tutkimustuloksia kehittämänsä immunologisen bexmarilimab-lääkkeen tehosta syöpähoidoissa.

Hieman poikkeuksellisessa suunnatussa osakeannissa yhtiön hallitus suuntasi osakeannin yhtiölle itselleen ja yhtiö myi sitten osakkeet eteenpäin.

Suurin yksittäinen sijoittaja oli yhdysvaltalainen hyväntekeväisyysjärjestö The Leukemia & Lymphoma Society Therapy Acceleration Program, joka sijoitti Faroniin puoli miljoonaa euroa vastikkeeksi osakkeista.

”Tämä on meille erittäin merkittävä asia ja turvaa toimintamme ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä”, kertoo Faron Pharmaceuticalsin toimitusjohtaja Markku Jalkanen.

Hänen mukaansa rahoitus mahdollistaa yhtiön toiminnan ja suunnitelmat.

”Olemme erittäin mielenkiintoisessa tilanteessa. Asiat ovat viimeisen 12 kuukauden aikana ottaneet isoja harppauksia eteenpäin”, kertoo Jalkanen.

Yhtiö sai hiljattain erityisen kiinnostavia tutkimustuloksia kehittämänsä bexmarilimab-lääkkeen tehosta syöpähoidoissa.

Tutkimustulosten mukaan lääkettä saaneista potilaista keskimäärin 65 prosenttia oli elossa vuoden kuluttua hoitojen aloittamisesta, kun vertailuryhmässä eli lääkettä saamattomissa osuus oli vain 11 prosenttia.

Bexmarilimab on immunologinen lääke, jonka teho perustuu elimistön oman puolustusjärjestelmän valjastamiseen syövän hoitoon. Sen turvallisuutta ja tehoa on selvitetty kymmenessä vaikeasti hoidettavassa syöpäryhmässä. Näille ryhmille yhteistä on etäpesäkkeisyys tai leikkauskelvottomuus.

”Varsin ainutlaatuista on myös se, että lääkkeen käytöstä ei ole raportoitu sivuvaikutuksia. Se on hyvin epätavallista syöpähoidossa”, Jalkanen sanoo.

Uuden lääkkeen myyntiluvan saaminen on kuitenkin pitkä prosessi. Lääke on nyt suurinpiirtein kehityksensä keskivaiheessa. Markku Jalkanen ei halua arvioida sitä, koska lääke saataisiin kaupan hyllylle.

”Mutta tutkimustulokset ovat olleet erittäin merkittäviä ja lääke on tarkoitettu potilaille, joilla ei ole enää muita hoitovaihtoehtoja. Viranomaiset ovat tällaisessa tapauksessa ehkä myöntyväisempiä poikkeuslupien antamiseen”, aprikoi Jalkanen.

Lopullisesti lääkkeen teho ja turvallisuus selviävät laajoissa kolmannen faasin tutkimuksissa. Lääke on Faronin omistama ja patenttisuojattu.

Turun Sanomien juttu 28.6.2022 Faron sai viiden miljoonan euron rahoituksen – lupaavan syöpälääkkeen kehitys turvattu ensi vuodelle