Turkulainen DelSiTech sai merkittävän lisenssisopimuksen lääkeannostelun kehittämiseksi silmäsairauksiin

|

Turkulainen lääkeannosteluteknologia- ja lääkekehitysyritys DelSiTech Oy ja Yhdysvalloissa New Jerseyssä toimiva biolääkekehitysyhtiö Iveric bio, Inc. ovat solmineet yhteistyö- ja lisenssisopimuksen, jossa Iveric bio saa maailmanlaajuisesti oikeudet käyttää DelSiTechin lääkeannosteluteknologiaa pitkävaikutteisen lääkkeen kehittämiseksi Zimura®-tuotteelleen silmäsairauksissa.

Zimura® (avasinkaptadipegoli) on Iveric bion kehittämä kompleksinen oligonukleoidi-lääkevalmiste, joka estää kroonista tulehdusta ja solukuolemaa verkkokalvon soluissa hidastaen siten esimerkiksi silmänpohjan rappeutumisen aiheuttaa näönmenetystä. Zimura® -tuote annostellaan pistoksena suoraan silmän lasiaiseen kuukauden välein. Tuotteella ei ole vielä myyntilupaa, vaan sitä tutkitaan tällä hetkellä kliinisissä ns. faasi-3-tutkimuksissa potilailla Yhdysvalloissa. DelSiTechin annosteluteknologian avulla Zimura®:sta voidaan kehittää tuote, joka vapauttaa lääkeainetta kauemmin lasiaisessa ja siten pidentää annosteluväliä. Pitkävaikutteisen Zimura®-lääkkeen kehittäminen on osa Iveric bion elinkaarisuunnitelmaa tuotteelle.

”Lisenssisopimus Iveric bion kanssa vahvistaa DelSiTechin asemaa maailman johtavana teknologiayhtiönä pitkävaikutteisten lääkkeiden kehityksessä silmäsairauksiin. Tämä on jo kolmas lisenssisopimuksemme tällä terapia-alueella vain 10 kuukauden sisällä. Maaliskuussa julkaisimme teknologialisenssisopimuksen sveitsiläisen Optifye Therapeuticsin kanssa ja viime syksynä amerikkalaisen Visus Therapeuticsin kanssa”, sanoo DelSiTechin toimitusjohtaja Lasse Leino.

”Olemme iloisia voidessamme olla mukana lääkekehityksen eturintamassa ja tuoda innovatiivisia hoitomuotoja vakavista silmäsairauksista kärsiville potilaille. Yhdessä Iveric bion kanssa voimme mahdollisesti auttaa näitä potilaita jo varhaisessa vaiheessa ja parantaa hoidon tehoa. Sopimus osoittaa myös, että yhtiön silikapohjainen biomateriaali soveltuu hyvinkin monimutkaisten lääkkeiden annosteluun”, kertoo Leino.

Myös Iveric bion pääjohtaja ja silmälääkäri Pravin U. Dugel oli tyytyväinen sopimukseen: ”On hienoa saada DelSiTechin osaaminen ja huipputeknologia mukaan Zimura®-lääkkeen jatkokehitykseen. Uskomme vahvasti, että Zimura® soveltuu annosteltavaksi pitkävaikutteisena tuotteena”.

Sopimuksen mukaan Iveric bio maksaa DelSiTechille sopimuksen allekirjoitusmaksuna 1,25 miljoonaa euroa sekä merkittävän suuria etappimaksuja kehitystavoitteiden saavuttamisesta eri kehitysvaiheissa sekä rojalteja ja etappimaksuja kaupallistamisesta ja tuotteiden myynnistä.