Siirry sisältöön

Uutiset

Turku mukana maailman johtavien ilmastokaupunkien listalla

Turku on nostettu kolmatta vuotta peräkkäin maailman johtavien ilmastokaupunkien listalle. Kansainvälinen CDP – järjestön arvioinnissa Turku ylsi ilmastotoimiensa ansiosta maailman 95 parhaan kaupungin joukkoon A – listalle.

Ravintolan terassia ja jokirantaa kesäisenä päivänä.
Kesäpäivää Turun vierasvenesatamassa. Kuva: Seilo Ristimäki.

Pariisin ilmastosopimuksen asettaman 1,5 asteen lämpenemisen rajoitustavoitteen saavuttamiseksi CDP on vuodelle 2021 kiristänyt aikaisempia kaupunkien tasovaatimuksia ja ehtoja A – listalle pääsyyn.

Tämän seurauksena 18.11.2021 julkistetussa listauksessa vain joka kymmenes (9,8 %) CDP:n arvioiduista kaupungeista saavutti A – luokitukseen oikeuttavan pistemäärän.

Edellisen kerran CDP nosti Turun A – luokkaan helmikuussa 2020, jolloin arviossa oli mukana 591 kaupunkia. Tänä vuonna mukana oli jo lähes kaksinkertainen määrä eli 965 kaupunkia. Turun lisäksi A – listalle Suomesta pääsivät Helsinki, Lahti ja Espoo.

Turun pormestari Minna Arve oli aiemmin tänä vuonna CDP Awards -tilaisuuden kutsuttuna pääpuhujana. Samassa tilaisuudessa puhui muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel.

CDP on johtava ilmastonmuutokseen liittyvän tiedon ja raportoinnin kerääjä maailmassa. Se on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on kannustaa yrityksiä, kaupunkeja ja hallituksia vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään sekä turvaamaan vesivarat ja suojelemaan metsiä.

Yli 14 000 organisaatiota julkisti tietoja CDP:n kautta vuonna 2021, mukaan lukien yli 13 000 yritystä, ja yli 1 100 kaupunkia, osavaltiota ja aluetta.

Valinnan perusteena kattavat suunnitelmat ja teot

CDP:n analyysin mukaan A – listaukseen otetut kaupungin toteuttavat keskimäärin yli kaksinkertaisen määrän ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimenpiteitä verrattuna muihin pisteytettyihin kaupunkeihin.

A-pistemäärä edellyttää, että kaupunki

  • julkistaa ilmastotietonsa
  • laatii kattavan päästökartoituksen
  • asettaa päästövähennystavoitteen
  • julkaisee ilmastotoimintasuunnitelman
  • suorittaa haavoittuvuusarvioinnin ilmaston vaarojen ja vaikutusten tunnistamiseksi

Turun ilmastotyö on kerännyt kansainvälistä mainetta

Turku toimii ilmastotyön edelläkävijänä Suomessa ja kansainvälisesti. Turku on verkostoitunut ja näkynyt vahvasti kansainvälisesti ja tullut tunnetuksi yhtenä maailman johtavista ilmastokaupungeista.

Vuonna 2020 Turun ilmastotyö saavutti poikkeuksellista mainetta, kun Euroopan Komissio valitsi yli 10 000 kaupungin ja alueen joukosta Turun Euroopan parhaaksi ilmastokaupungiksi keskikokoisten kaupunkien kokoluokassa.

Turku on aktiivinen myös maailmanlaajuisessa kestävien kaupunkien verkostossa ICLEI:ssä. Turun pormestari Minna Arve on verkoston globaalin hallituksen jäsen ja toimii järjestön Euroopan hallituksen varapuheenjohtajana toimikaudella 2021 – 2024.

Turku tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2029, jolloin kaupunki täyttää 800 vuotta. Turku kannustaa myös monin toimin asukkaitaan ja yrityksiä tekemään ilmastoystävällisiä valintoja.