Tänä kesänä helpommin ja nopeammin Turun saaristoon

|

""

Lounais-Suomen saaristoon mielivien on tänä vuonna aiempaa helpompaa suunnitella ja toteuttaa matkansa. Valtakunnallinen reittiopas, uudet matkaketjut ja pyörällä matkaaville suunnattujen palveluiden parantaminen edistävät samalla ilmastoystävällisempää matkailua. Esimerkiksi Helsingistä Nauvon kautta Seilin saareen voi julkisin liikennevälein matkata neljässä tunnissa.

Saaristomerellä matkailukohteiden saavutettavuus on jo pitkään tiedostettu tärkeäksi kehityskohteeksi. Syksyllä 2019 Turun seudun kehitysyhtiö Turku Science Park Oy ja Turun ammattikorkeakoulu käynnistivät yhteistyöprojektin, jossa energiatehokkaaseen ja vähähiiliseen liikkumiseen yhdistettiin saariston matkailuliiketoiminnan kehittäminen. Tavoitteeksi asetettiin reitti- ja aikataulutietojen digitoiminen ja matkaketjujen pilotointi siten, että matkailutoimijoiden yhteistyö liikkumispalveluissa tiivistyisi ja matkailijoiden liikkuminen saaristossa mm. julkisilla liikennevälineillä ja polkupyörillä helpottuisi. Tänä kesänä moni näistä tavoitteista toteutuu.

""
J&M Launokorven Kaisa Launokorpi, Matkahuollon Tuomo Kinnunen ja Rederi Ab Vitharunin Gustav Ramberg avasivat uuden Helsinki-Seili-yhteyden 14.6.2021.

– Matkailijoiden näkökulmasta merkittävin uudistus on Matkahuollon valtakunnallisen Reittioppaan täydentäminen saariston laivaliikenteen aikatauluilla. Ensimmäisinä oppaaseen ovat avautumassa Turun ja Naantalin väliä liikennöivän S/S Ukkopekan, Vitharun-varustamon Turku–Nauvo- ja Röölä–Seili -reittien sekä Nauvon ja Utön välillä tänä kesänä aloittavan M/S Utö Expressin aikataulut, kertoo Vihreät matkaketjut -hankkeen projektipäällikkö Hanna Lak Turku Science Park Oy:stä.

Reittiopas auttaa matkan suunnittelussa

Reittioppaan avulla eri liikennevälineiden ketjuttaminen ja reittisuunnittelu on helpompaa. Myöhemmin samalle alustalle on tarkoitus liittää myös ainakin VR:n ja maantielauttojen aikataulut.

– Digitoinnin myötä aikatauluja ja reittejä ei tarvitse etsiä useilta eri sivustoilta ja rakentaa sirpaleisen tiedon varassa itse omaa matkaketjuaan. Lähtö- ja kohdesijainnin syötettyään voi oman aikataulutetun reitin nähdä nyt kartalla ja – mikäli liikennöitsijä on tehnyt sopimuksen Matkahuollon kanssa – ostaa samalla tarvittavat matkaliput, Hanna Lak kertoo.

""
Pienen rengastien saavuttamista helpottaa nyt Matkahuollon Reittiopas.

Merkittävä lisä kesän reittitarjonnassa on Archipelago Lines Oy:n valmisteilla oleva uusi nopea yhteys Nauvosta ulkosaariston Utöseen. Uusi M/S Utö Express tulee lyhentämään Nauvon ja Utön välisen matka-ajan kolmannekseen aiemmasta, eli 1,5 tuntiin. Kun laivan ketjuttaa J&M Launokorven uuteen Helsinki – Nauvo -pikavuoroon, voi julkisin liikennevälinein matkata Helsingistä Suomen eteläisimpään kylään alle kuudessa tunnissa.

– Liikennöimme Helsingin ja Nauvon välillä heinäkuussa. Turun saariston eri kohteiden saavutettavuus kohenee sen myötä selvästi, sillä bussivuoro on suunniteltu sopivaksi niin Utön kuin Seilin laivayhteyksiin. Yhtä hyvin Nauvosta voi tietysti jatkaa matkaansa vaikka Isoa tai Pientä rengastietä pyöräillen tai vain lomailemalla Nauvon kirkonkylän ja läheisten matkailukohteiden kesätunnelmasta nauttien, kertoo Kaisa Launokorpi J&M Launokorpi Oy:stä.

Nopeammin ja vihreämmin saaristoon

Uusi laivareitti Nauvon ja Utön välille syntyi tarpeesta varmistaa, että Suomen eteläisimmälle merihotellille huoneen varanneet asiakkaat pääsevät saarelle ja sieltä takaisin suunnitellusti. Haasteita tuottaa 40 vuotta vanha saaristolaki.

– Ilmaisille yhteysaluksille ei nykyisen lain tulkinnan mukaan voi varata paikkoja, vaan matkailijat joutuvat esimerkiksi Nauvon rantaan aamuvarhaisella saapuessaan elämään epävarmoina jonottaessaan yhteysalukselle. Toteutuessaan Archipelago Lines Oy:n uusi, nopea ja kohtuuhintainen laivayhteys helpottaa tilannetta, kun hotellivarauksen tehnyt voi ostaa ennakkoon lipun myös haluamalleen laivavuorolle, kertoo Vihreät matkaketjut -hankkeesta Turun ammattikorkeakoulussa vastaava projektipäällikkö Telle Tuominen.

""
Helsingistä saapuvasta linja-autosta on helppo jatkaa matkaa yhteysaluksella Seiliin.

– Vihreitä matkaketjuja suosimalla säästää aikaa myös saariston maantielautoilla. Lauttajonoissa saaristobusseilla on etuajo-oikeus lautoille ja polkupyöräilijätkin mahtuvat yleensä mukaan, kun henkilöautot voivat joutua odottamaan seuraavaa lauttaa, Tuominen muistuttaa.

Pyörämatkailijoita helpottavat myös parannukset heille suunnatuissa palveluissa. Pienen rengastien varrelle on saatu uusia Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksella varustettuja kohteita, jotka tarjoavat hieman tavallista paremmat palvelut pyörän satulassa seikkaileville.

Euroopan aluekehitysrahaston mahdollistama hanke toteuttaa kesän aikana yhdessä Visit Naantalin kanssa myös kolme Saarihyppelyä Pienelle rengastielle. Charter- ja paikallisbussein, yhteysaluksin ja purjelaivoilla toteutettavat päiväretket tarjoavat osallistujille myös mahdollisuuden halutessaan räätälöidä matkaa omien toiveidensa mukaan.