Siirry sisältöön

Uutiset

Suurelokuva Paavo Nurmesta ja Ville Ritolasta kuvataan Turussa

Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä juoksijoista Paavo Nurmesta ja Ville Ritolasta kertovan elokuvan kuvaukset alkavat syksyllä 2022 Turussa. Länsi-Suomen elokuvakomissio ja Turun kaupunki tukevat elokuvan kuvauksia. Elokuvateattereihin Mestari ja haastaja -elokuva saadaan olympiavuonna 2024.

Mestari ja haastaja -elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun Suomeen ja New Yorkiin sekä Pariisin ja Amsterdamin olympialaisiin. Elokuva kertoo Nurmen ja Ritolan kamppailusta itseään ja toisiaan vastaan itsenäisen kansakuntamme ensimmäisten tuulisten vuosien aikana. Turun pormestari Minna Arve on mielissään uudesta elokuvatuotannosta kaupungissa.

”Turku on Paavo Nurmen kotikaupunki ja ylpeänä olemme mukana hänestä ja Ville Ritolasta kertovaa elokuvaa tukemassa. Turun merkitys kansainvälisenä elokuvakaupunkina kasvaa tämänkin tuotannon myötä entisestään”, sanoo Arve.

Paavo Nurmea näyttelevä Olli Riipinen (vas.), Ville Ritolaa näyttelevä Miro Lopperi sekä ohjaaja, käsikirjoittaja Aleksi Salmenperä ja toinen käsikirjoittaja Juha Karvanen kertoivat tunnelmia elokuvan tekemisestä sekä tarinan taustoja tiistain pressitilaisuudessa Turussa.

Elokuvan toisen tuottajan Jarkko Hentulan mukaan Suomeen, New Yorkiin sekä Pariisiin ja Amsterdamiin sijoittuvalle elokuvalle piti löytää kansainvälisyyttä huokuva ympäristö.

”Turun kansainvälisyys on osasyy siihen, miksi halusimme perustaa tänne elokuvan henkisen kodin. Turku on toki myös toisen päähenkilön kotikaupunki. Olen iloinen siitä, että Länsi-Suomen elokuvakomissio sekä Turun kaupunki ovat lähteneet innokkaasti mukaan tukemaan elokuvan tekemistä,” Hentula sanoo.

Turku tukee elokuvan tuotantoa ja markkinointia sekä hyötyy elokuvan näkyvyydestä. Länsi-Suomen Elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen muistuttaa, kuinka elokuvatuotannot työllistävät suuren joukon alueen yrityksiä ja ammattilaisia.

”On hienoa saada turkulaisen mestarin tarina kuvattavaksi tämän omassa kotikaupungissaan. Olemme iloisia, että koko elokuva kuvataan täällä. Se työllistää myös tuotantoyhtiöitä, elokuva-alan ammattilaisia ja alan opiskelijat pääsevät saamaan arvokasta työkokemusta”, Raninen iloitsee.

”Lisäksi Turku pääsee taas näyttämään taitojaan epookkielokuvan eli menneisyyteen sijoittuvan elokuvan puvustamisessa paikallisen Puvustamon palveluiden kautta. Pariisin olympialaiset ja olympiastadion vuodelta 1924 tuodaan henkiin jälkituotantotyönä turkulaisen Filmgate Finlandin avulla.”

Turun pormestari Minna Arve ja Länsi-Suomen Elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen iloitsevat, että turkulaisen mestarin Paavo Nurmen tarina kuvataan tämän omassa kotikaupungissaan.

Elokuvan tuottavat Jarkko Hentula ja Marko Talli Yellow Film & TV:ltä. Historiallisen draamaelokuvan pääosissa nähdään Miro Lopperi Ville Ritolana ja Olli Riipinen Paavo Nurmena. Muissa rooleissa nähdään mm. Satu-Tuuli Karhu, joka esittää Villen vaimoa Selma Ritolaa sekä Antti Lang, joka esittää Hannes Kolehmaista. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Juha Karvanen sekä moninkertainen Jussi-voittaja Aleksi Salmenperä (mm. Jättiläinen, Tyhjiö, Häiriötekijä), joka myös ohjaa elokuvan.

Elokuvan päärahoittajina toimivat Suomen elokuvasäätiö, Yleisradio, elokuvan levitysyhtiö Scandinavian Film Distribution sekä Länsi-Suomen elokuvakomissio. Turun kaupunki ja Suomen Olympiakomitea ovat elokuvan yhteistyökumppaneita.

Mestari ja haastaja nähdään elokuvateattereissa syksyllä 2024, jolloin tulee kuluneeksi sata vuotta Pariisin vuoden 1924 vuoden olympialaisista, joissa Nurmi ja Ritola juoksivat Suomen maailmankartalle.

Turun seudulla on kuvattu viimeisen kymmenen vuoden aikana 41 pitkää elokuvaa,
28 tv-sarjaa ja tehty 18 animaatio- tai VFX-tuotantoa.
Tuotantojen taloudellinen vaikutus alueella on ollut yli 26,9 miljoonaa euroa.