Siirry sisältöön

Uutiset

Startupit Turun seudulla | Juttutuokio Tablebedin Dinen kanssa

Kun Dine Renfors muutti Turun keskustaan asumaan, hän keksi huonekalun tilan säästämiseksi; päivisin pöytä ja öisin sänky. Tilan käytön tehostamiselle keskusta-alueilla on kansainvälisesti huutava tarve ja Dinen yritys Tablebed onkin juuri tehnyt USA:han miljoonan euron sopimuksen. Mitä startupin perustaja ajattelee Turusta kaupunkina yrittäjille?

  • Tietoja yrityksestä: Tablebed auttaa asukkaita ja yrityksiä käyttämään tilojaan tehokkaammin huonekaluilla, jotka voivat toimia sekä sänkynä että pöytänä.
  • Perustettu: 2017
  • Tiimi: 16 (joista 6 kokoaikaista)
  • Toimiston sijainti: Turun Vanhassakaupungissa coworking-tila HUB Turku.
  • Viimeisin saavutus: Viimeisin iso saavutuksemme on paraikaa tapahtuva USA:n markkinoiden avaus miljoonan euron sopimuksella.
  • Satunnainen fakta: Tablebedin idea keksittiin Turun keskustassa Ursininkadulla omaan tarpeeseen.
Dine Renfors on Kemiönsaarelta kotoisin oleva Tablebedin toinen perustajajäsen ja Tablebed-tuotteiden keksijä. © Kiki Siivikko / CYF Digital

Tapasimme Dinen kanssa Tablebedin äärellä Turun Vanhankaupungin sydämessä HUBin co-working tilassa. Tämä viihtyisä toimistohuone olisi muutettavissa vain muutamassa sekunnissa makuuhuoneeksi Dinen keksinnön ansiosta ja toimistotyöläiset pääsisivät kätevästi päiväunille. Päiväunille ei kuitenkaan päädytty vaan lähdimme kävelylle Turun keskustaan ja juttelemaan Tablebedin juurista. Miten tämä mainio keksintö saikaan alkunsa?

Miksi valitsit Turun keskustan tapaamispaikaksemme?

“Asuttiin Turun keskustassa Ursininkadulla, kun tuotteen idea syntyi. Turun keskustasta löytyy kaikki palvelut, mutta asumisen tila on rajallista. Meidän tuotteet edustavat keskustan elämää. Kaupunkien keskustat ovatkin juuri se ympäristö, johon meidän tuotteemme erityisesti sopivat – miksei toki muuallekin!”

“Asuttiin Turun keskustassa Ursininkadulla, kun tuotteen idea syntyi. Meidän tuotteet edustavat keskustan elämää.”

Turun ydinkeskustan vanhat ja uudet kerrostalot kätkevät sisälleen monenlaisia asuinneliöitä. © Ninna Valencia / CYF Digital

Työskentelyä HUBilla ja etätöitä Kaarinassa

Tablebedin Turun toimisto ja postiosoite sijaitsevat vanhan Rettigin tehtaan rakennuksessa suositussa co-working tilassa Turun HUBilla, jossa Dinekin viettää osan työpäivistään. Työpäiviinsä Dine tarvitsee lähtökohtaisesti ainoastaan pöydän, tietokoneen ja toimivan nettiyhteyden, mutta löytyy HUBilta myös Tablebed ihasteltavaksi asiakkaita varten.

“Tämä on todella hyvä sijainti ja täällä on erinomainen ilmapiiri. HUB Turku on enemmänkin tällainen vaihtoehtoinen paikka, jopa taiteilijapaikka. Pidän täällä vallitsevasta ilmapiiristä ja palvelut toimivat mainiosti.” Vanha Rettigin tehdas onkin muuttuva tulevina vuosina todelliseksi taiteen ja kulttuurin keskukseksi ja HUBilla työskentelevien monipuolisesta yhteisöstä löytyy myös freelancer taiteilijoita.

“Pidän täällä vallitsevasta ilmapiiristä ja palvelut toimivat mainiosti.”

Nykyään Dine asuu perheen lisäyksen myötä viereisessä kaupungissa, Kaarinassa, jossa hän työskentelee suurimman osan ajasta etänä. Yhdeksän kilometrin matka Kaarinasta Turkuun taittuu nopeasti autolla tai bussilla ja Dine tykkää myös pyöräillä.

“Tykkään Kaarinasta todella paljon ja olen erittäin tyytyväinen, että muutettiin sinne. Se on ehkä parempi lapsiperheille. Asutaan aika lähellä keskustaa, ison leikkipuiston ja meren rannan lähellä.”

Mitä Turun seutu tarjoaa startup-yrityksille ja kansainvälisille kyvyille?

Tablebedin molemmat perustajajäsenet, Dine ja Johan, ovat asuneet Turussa reilut kymmenen vuotta, joten heillä on monipuolisia kokemuksia startup-maailmasta. Tablebed on löytänyt Turusta alkutaipaleelle kaiken tarvitsemansa avun ja osaamisen.

“Turusta löytyvät kaikki palvelut ja mahdollisuudet. Meille täältä löytyi esimerkiksi hyvät työtilat, sopiva suunnittelutoimisto tuotteen suunnittelun avuksi ja ensimmäiset sijoittajat. Kävin täällä myös ensimmäisen kerran puhumassa Business Finlandin innovaatioasiantuntijan kanssa.”

Erityisesti Dine arvostaa Turun startupeille kohdennettuja palveluita, kiihdyttämöitä ja startup-yhteisö SparkUpia, josta heillä oli yrityksen alkutaipaleella ilmainen toimistotila.

“Me aloitettiin SparkUpissa, missä sai työskennellä ilmaiseksi. Se oli todella iso apu. SparkUpin kautta sai myös helposti tietoa, mitä kaikkia ohjelmia on tulossa ja missä kannattaa olla mukana.”

“Me aloitettiin SparkUpissa, missä sai työskennellä ilmaiseksi. Se oli todella iso apu.”

Startuppien palvelut eivät rajoitu vain alueeseen, jossa startup on perustettu. Tablebed osallistui esimerkiksi kiihdyttämöön nimeltä Nordic Startup School, johon voi osallistua mistä tahansa sijainnista käsin virtuaalisesti.

Kansainvälisille osaajille Dine pohtii Turun olevan erinomainen vaihtoehto Suomen mittakaavassa, sillä se on yksi isoimmista kaupungeista. “Kyllä startupin näkökulmasta kaupungit ovat parempia paikkoja yrityksen perustamiselle kuin pienemmät paikkakunnat, sillä niistä löytyy apua, kontakteja ja sijoittajia. Startupit tarvitsevat kaiken avun, mitä vain saavat ja mitä on mahdollista löytää.”

“Startupit tarvitsevat kaiken avun, mitä vain saavat ja mitä on mahdollista löytää.”

“Täältä löytyvät myös yliopistot ja korkeakoulut, joista saa opiskelijoita töihin ja harjoitteluun. Meilläkin on ollut opiskelijoita töissä esimerkiksi myynnissä. Startupille se on kustannustehokasta ja tarjoaa opiskelijoille tärkeitä kokemuksia työelämästä.”

Tablebed tarjoaa kiinnostavan ratkaisun tilan säästämiseksi. © Tablebed/Dominika Montonen-Koivisto

Millaisia tuotteita Tablebed tarjoaa?

Tablebed auttaa yksityishenkilöitä ja yrityksiä käyttämään tilojaan tehokkaammin. Tuotteet Tablebed ja Tablebed Single mahdollistavat elämisen pienemmillä neliöillä ja tarjoavat yrityksille mahdollisuuden lisätä taloudellista hyötyä. Hyvä esimerkki tilojen hyötykäytöstä on Helsingissä sijaitseva hotelli Valo, jossa on käytössä Tablebedejä ja jota myös Helsingin tiimiläiset käyttävät työskentelyyn.

“Helsingissä meillä on isompi tiimi ja siellä on hotelli Valo, minkä tiloja käytämme. He ovat myös meidän asiakkaita. Heillä on huoneita, joissa on toimisto päivisin ja hotelli öisin. Siinä näkee Тablebedin hyödyn konkreettisesti.”

“Heillä on huoneita, joissa on toimisto päivisin ja hotelli öisin. Siinä näkee Tablebedin hyödyn konkreettisesti.”

Nykyään Tablebedillä on sijoittajia ja osakkaita esimerkiksi USA:ssa ja Luxemburgissa, vaikka kokopäiväisesti töitä tekevä ydintiimi onkin hyvin tiivis kuuden hengen porukka Suomessa. Yleisesti tuotteita myydään noin 20 eri maassa ja tulevaisuuden näkymät ovat suorastaan häikäisevät.

“Viimeisin iso saavutus on USA:n markkinoiden avaus. Se tapahtuu nyt paraikaa. Sinne lähti vuoden 2021 lopussa kontillisia tuotteita ja olemme tehneet sinne miljoonan euron sopimuksen. Tässä on ollut hyviä juttuja viime aikoina. Saatiin myös päätös, että meille on myönnetty Business Finlandin NIY (Nuoret Innovatiiviset Yritykset) rahoitus.”

Mitä Tablebedin keksijä ajattelee Turusta kaupunkina?

“Turku on historiallinen paikka, josta löytyy kulttuuria ja se on erittäin viihtyisä kaupunki. Tykkään todella paljon Turusta. Täältä löytyy kaikki tarvittava, mutta kaupunki ei ole kuitenkaan liian iso. Turussa pystyy asumaan luonnon lähellä ja melkein mistä vain pääsee 15 minuutissa keskustaan.”