Siirry sisältöön

Uutiset

Startupit Turun seudulla | Juttutuokio Silo AI:n Imanin kanssa

Iman Azimi löysi aikoinaan Turun yliopistosta unelmiensa väitöskirjatutkijan paikan, jossa hän pystyi yhdistämään kaksi suurinta mielenkiinnon kohdettaan: tekoälyn ja mHealthin. Kuusi vuotta myöhemmin Iman liittyi Silo AI:n tiimiin. Silo AI aloitti toimintansa Turun seudulla ja on kasvanut vauhdilla ja ennakkoluulottomalla asenteellaan Pohjoismaiden suurimmaksi yksityiseksi tekoälylaboratorioksi. Kysyimme Imanilta, millaista on työskennellä Silo AI:ssa ja asua Turussa.

  • Tietoja yrityksestä: Olemme Silo AI – yksityinen tekoälylaboratorio, jonka tehtävänä on toimiа eurooppalaisena lippulaivana tekoäly-yrityksille. Rakennamme tekoälypohjaisia ratkaisuja ja tuotteita mahdollistamaan autonomisten ajoneuvojen toimintaa, teollisuus 4.0:aa, älylaitteita, älyverkkoja ja älykaupunkeja.
  • Perustettu: 2017
  • Tiimi: Yli 250 työntekijää, joista 30 tiimiläistä Turussa
  • Toimiston sijainti: ElectroCity, Kupittaa Turussa (+ 7 muuta toimistoa)
  • Viimeisin saavutus: Meille myönnettiin Turun kauppakamarin vuoden ICT-teko-palkinto.
  • Satunnainen fakta: Silo AI:ssa ihmiset ovat hyvin avoimia, ja palkkaamme ihmisiä ympäri maailmaa. Tämä on yksi Silo AI:n eduista.
Tekoälytutkija Iman Azimi on kotoisin Iranista. Hän on elänyt hyvin kansainvälistä elämää ja esimerkiksi opiskellut Italiassa sekä tehnyt tutkimusta Yhdysvalloissa. © Ninna Valencia / CYF Digital

Tapasin Imanin Turun halki virtaavan Aurajoen varrella. Aurajoki on tuttu kaikille Turussa käyneille – sen rannat ovat täynnä valloittavia kulttuurikohteita, ravintolalaivoja, kahviloita ja museoita. Sekä kaupunkilaiset että turistit viettävät mielellään aikaansa jokirannassa nauttien. Iman ei ole poikkeus ja hän onkin viihtynyt näissä maisemissa jo seitsemän vuoden ajan. Mutta mikä sai hänet muuttamaan Turkuun ja mitä hän ajattelee kaupungista?

Miksi valitsit tapaamispaikaksi Aurajoen rannan?

”Aurajoki on kaupungin sydän ja tämä on kaunis ympäristö kävelylle Turussa. Minusta tuntuu, että joki on tärkein syy siihen, että kaupunki on rakentunut juuri tälle alueelle. Olen viettänyt täällä paljon aikaa, varsinkin kesäisin.”

“Aurajoki on kaupungin sydän.”

Iman tuli Turkuun alun perin suorittamaan tohtorin opintojaan tieto- ja viestintätekniikassa. Hän opiskeli aiemmin lääketieteen tekniikkaa sekä tekoälyä ja robotiikkaa Rooman yliopistossa. Valmistuttuaan hän huomasi, että voisi jatkaa akateemista uraansa Turussa yhdistämällä kaksi silloista kiinnostuksen kohdettaan (tekoäly ja mHealth).

”Turun tarjoama väitöskirjapaikka oli merkityksellinen oman ammattitaitoni kannalta. Tiesin, että minulla on mahdollisuus kasvaa täällä. Turulla onkin ollut merkittävä vaikutus elämääni.”

Imanin mielestä Aurajoen rannan kauniit kadut ovat Turun viihtyisimpiä paikkoja. © Ninna Valencia / CYF Digital

Työskentelyä ElectroCityssä

Silo AI:llä on toimipisteitä useissa eri kaupungeissa ympäri Suomea sekä Ruotsissa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Turun toimisto sijaitsee ElectroCityssä Kupittaalla, joka on Turun nopeimmin kasvavia yritysalueita. Kupittaa houkutteleekin yrityksiä monilta eri toimialoilta ja alueen rakennuksista löytyy myös yliopistojen tiloja, mikä helpottaa yhteistyötä ja verkostojen muodostamista yritysten ja yliopistojen välille.

”Ensimmäiset Silo AI:n toimistot Turussa olivat Werstaalla. Werstaalla pystyimme lisäämään toimistotiloja tarpeen vaatiessa. Oli luontevaa laajentaa myöhemmin oma toimistomme samaan taloon. Erityisesti Kupittaan alueen liikenneyhteydet ovat olleet meille tärkeä tekijä toimiston sijaintia valittaessa.”

Vaikka Kupittaan alue on merkittävä bisnesalue, ei se ole pelkkien korkeiden rakennusten viidakko. Alueen vieressä sijaitsee nimittäin Suomen suurin kaupunkipuisto Kupittaanpuisto, joka tarjoaa runsaasti vapaa-ajan aktiviteetteja. Kupittaata onkin kutsuttu myös Turun ”olohuoneeksi”.

“Erityisesti Kupittaan alueen liikenneyhteydet ovat olleet meille tärkeä tekijä toimiston sijaintia valittaessa.”

Iman ei ole viettänyt viime aikoina paljoakaan aikaa toimistolla pandemian vuoksi, mutta etätyö ei ole ollut hänelle ongelma – päinvastoin. Monet tiimiläiset asuvat eri kaupungeissa, mikä edellyttää automaattisesti verkkotapaamisia. Iman on kokenut etätyöskentelyn miellyttäväksi ja tehokkaaksi.

Mitä Turun seutu tarjoaa startup-yrityksille ja kansainvälisille kyvyille?

Silo AI:n Turun tiimiläiset ovat varsin kansainvälinen ryhmä – työntekijöitä on eri puolilta maailmaa, esimerkiksi Tšekistä, Vietnamista ja Iranista. Iman kuvailee yrityksen ilmapiiriä erittäin rohkeaksi ja avarakatseiseksi. Mutta mitä mieltä hän on Turun seudusta yleensä?

”Mielestäni Turun seutu on hyvä paikka startupeille, koska täällä monet osaavat englantia. Se on iso etu. Tällöin on mahdollisuus löytää ja rekrytoida kykyjä ympäri maailmaa. Palkkaaminen ei rajoitu vain Turussa asuviin ihmisiin.”

“Turun seutu on hyvä paikka startupeille, koska monet osaavat englantia täällä. Se on iso etu.”

Iman työskentelee tällä hetkellä myös Turun yliopistossa ja hänen mielestään koulutuksen korkea laatu sekä opiskelijoiden mukanaan tuoma kansainvälinen osaaminen voivat olla valtava voimavara alueen startup-yrityksille.

“Myös yksi Turussa asumisen etu on, että kaikki on helposti saavutettavissa. Turku on pieni kaupunki, joten kaikki on lähellä. Täällä ei ole myöskään suurkaupunkien ongelmia, kuten liikenneruuhkia.”

Iman uskoo, että tekoälyllä voidaan parantaa ihmisten elämänlaatua. © Ninna Valencia / CYF Digital

Millaisia palveluita Silo AI kehittää?

Silo AI kehittää tekoälyratkaisuja erilaisiin sovelluksiin, esimerkiksi älykaupunkikehityksen tueksi, älylaitteisiin, autonomisiin ajoneuvoihin ja terveydenhuoltoon. Imanin erikoisalaa ovat erityisesti terveydenhuoltoon kehitettävät ratkaisut.

”Tekoälyllä pyrimme parantamaan ihmisten elämänlaatua. Joskus ihmiset pelkäävät, että tekoäly tulisi korvaamaan ihmiset, mutta näin ei ole. Teemme sovelluksia, jotka tukevat ihmisiä heidän työssään ja jokapäiväisessä elämässään.”

“Tekoälyllä pyrimme parantamaan ihmisten elämänlaatua.”

Iman vastaa tutkimus- ja kehitystyöstä, ohjelmoinnista ja käytännön toteutuksesta terveydenhuollon sovelluksissa tiiminsä kanssa. Terveydenhuollon tekoälysovellukset pystyvät käsittelemään mittauslaitteiden keräämää big dataa lyhyessä ajassa ja tekemään siitä helposti ymmärrettävää lääkäreille ja terveydenhuollon asiantuntijoille.

”Nämä työkalut voivat auttaa terveydenhuollon päätöksenteossa. Kerätty bigdata olisi liikaa ihmiselle läpikäytäväksi, mutta tietokoneet ja sovellukset voivat esittää tietoa helposti ymmärrettävässä muodossa tekoälyä hyödyntäen.”

Puolella Turun Silo AI:n tiimin jäsenistä on tohtorintutkinto, mikä on varsin vaikuttava määrä 30 hengen tiimissä! Yliopistossa hankittu tieto tukee myös päivittäitä työtä yrityksessä. Iman kertookin, että hän pystyy käyttämään yliopistolla hankkimaansa tietoutta myös työssään Silo AI:lla.

Mitä kansainvälinen tekoälytutkija ajattelee nykyisestä kotikaupungistaan?

”Kieli ei ole täällä ongelma, joten Turkuun muuttaminen on helppoa. Myös ihmiset ovat todella mukavia ja minulla on erittäin hyvä kokemus Turusta.”