Siirry sisältöön

Uutiset

Startupit Turun seudulla | Juttutuokio Comptek Solutionsin Arjunin kanssa

Arjun Mandal törmäsi viisi vuotta sitten LinkedInissä mielenkiintoiseen, juuri perustettuun yritykseen nimeltä Comptek Solutions. Ei kestänyt kauaa, kun hän pakkasi matkalaukkunsa ja muutti Turkuun yrityksen perässä – aina Intiasta asti. Kysyimme Arjunilta, mitä hän ajattelee työstään ja nykyisestä kotikaupungistaan.

  • Tietoja yrityksestä: Comptek Solutions on luonut innovatiivisen nanosuunnitteluprosessin, joka parantaa puolijohteita käyttävien laitteiden suorituskykyä ja energiatehokkuutta.
  • Perustettu: 2017
  • Tiimi: 13 kokopäiväistä työntekijää + kesätyöntekijät
  • Toimiston sijainti: Itäharju, Turku
  • Viimeisin saavutus: Euroopan innovaationeuvoston rahoitus Accelerator Program -ohjelmassa.
  • Satunnainen fakta: Tiimissämme on tällä hetkellä viisi tohtorintutkintoa – aivan käsittämätön määrä pienelle start-upille!
MBE (Molecular Beam Epitaxy) -tutkija Arjun Mandal on asunut ympäri maailmaa muun muassa Intiassa, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa ennen asettumistaan Turkuun. © Ninna Valencia / CYF Digital

Arjun on pukeutunut lämpimästi pakkassäähän, kun tapaamme lumisena talvipäivänä Aurajoen vanhalla teollisuusalueella. Nämä kulmat ovat tulleet Arjunille tutuiksi, sillä muuttaessaan Suomeen hänen ensimmäinen kotinsa sijaitsi aivan joen toisella puolella, viihtyisässä Martin kaupunginosassa. Hän kävi usein Aurajoen vanhalla teollisuusalueella nauttimassa merellisestä tunnelmasta sekä ravintola Göranin herkuista.

Vanhat punatiiliset teollisuusrakennukset ja niitä reunustava jokiranta on muutettu kulttuurin kehdoksi, jossa museot, oppilaitokset ja nähtävyydet kukoistavat sulassa sovussa. Ainutlaatuinen ja viehättävä ympäristö aloittaa elämä Turussa!

Miksi valitsit Forum Marinumin tapaamispaikaksemme?

”Pidän kovasti tästä paikasta. Se edustaa yhtä Turun vanhimmista toimialoista eli laivateollisuutta. Sen sijaan yrityksemme Comptek Solutionsin edustama puolijohdeteollisuus on uusi teollisuuden ala Turussa.”

”Forum Marinum on yksi Turun vanhimmista teollisuusalueista ja me olemme modernin toimialan edelläkävijä.”

Paikka selvästi inspiroi Arjunia. Hän kertoo, että rannassa oleva suuri laiva [Suomen Joutsen] antaa toivoa. Laiva on selvinnyt monista myrskyistä, mutta se seisoo edelleen ylväästi paikallaan. Laiva symboloi sitä, että meidän tulee pysyä vahvana ja rauhallisena jopa erittäin huonolla säällä, vaikeissa olosuhteissa ja kovina aikoina.

”Iso laiva voi symboloida myös suurta unelmaa. Kun olimme lapsia, lähetimme pieniä paperisia veneitä joen vietäväksi. Jonain päivänä törmäätkin suureen laivaan. Se on kuin suuren unelman toteutuminen.”

Forum Marinum on merenkulkumuseo, joka sijaitsee vanhalla teollisuusalueella lähellä Turun linnaa ja muita kiehtovia nähtävyyksiä. © Ninna Valencia / CYF Digital

Työskentely Itäharjulla

Comptek Solutions sai alkunsa Turun yliopistosta. Innovaation keksijät asuvat Turun seudulla, joten heidän oli luontevaa perustaa myös yritys kaupunkiin. Sijainti Itäharjulla sopii siksikin, että sieltä löytyi laboratoriotila, joka täyttää yrityksen erityiset tekniset vaatimukset. Lisäksi alueelle pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä ja se on lähellä Turun keskustaa.

”Meillä on hyvät julkiset kulkuyhteydet Itäharjulle. Busseja ei tarvitse odotella ja Kupittaan rautatieasema on lähellä. Meillä on täällä kaikki mitä tarvitsemme.”

Mitä Turun seutu tarjoaa startup-yrityksille ja kansainvälisille kyvyille?

”Turku on loistava kaupunki startupeille! Ensinnäkin Turun yliopisto takaa laajan kansainvälisten osaajien joukon, mikä on erittäin hyödyllistä tiedepohjaiselle liiketoiminnallemme. Turku on myös sopivan pieni kaupunki, jossa startup-yritysten palvelut ovat helposti saavutettavissa ja erilaiset yritysverkostot ovat aina avoinna yhteistyölle ja kumppanuuksille.”

”Turku on loistava kaupunki startup-yrityksille!”

Comptek Solutions on osallistunut useisiin Turku Science Park Oy:n järjestämiin ohjelmiin. Yritys sai myös Turun ELY-keskukselta avustuksen, jonka avulla he pystyivät tekemään tärkeitä rekrytointeja. Osallistuminen Enterprise Europe Network -verkostoon auttoi suuresti erilaisten kumppanuuksien kehittämisessä ja paikallinen startup-yhteisö SparkUp on ollut erinomainen alusta liiketoimintaverkoston laajentamiselle.

Turku on kompaktista koostaan ​​huolimatta varsin kansainvälinen kaupunki, joten ulkomaalaisten on kohtuullisen helppoa integroitua ja hyödyntää erilaisia ​​palveluita ja infrastruktuureja.

”Turku on kasvava ja kiinnostava paikka juuri nyt. Jos haluat saada jotain merkittävää aikaan, tee se täällä ja heti.”

Upean tiimin kanssa työskentely on inspiroivaa. © Comptek Solutions

Millaista työtä Comptek Solutions tekee?

Comptek Solutions on kehittänyt innovatiivisen nanoteknologian prosessin, joka parantaa puolijohteita hyödyntävien laitteiden suorituskykyä ja energiatehokkuutta ennennäkemättömällä tavalla. Yrityksen kehittämä teknologia ratkaisee perustavanlaatuisen ongelman eli hapettumisen, joka rajoittaa huomattavasti yhdistepuolijohteiden suorituskykyä.

”Olemme kasvaneet merkittävästi neljässä vuodessa. Ja yksi parhaista asioista on se, että meillä on loistava tiimi.”

”Liityin yritykseen sen ollessa vasta vuoden ikäinen. Olemme kasvaneet ja kehittyneet merkittävästi niin liiketoiminnan kuin teknologian näkökulmasta. Ja yksi parhaista asioista on se, että meillä on loistava tiimi.”

Comptek Solutionin KontroxTM teknologia on ollut läpimurto, ja se parantaa merkittävästi yhdistepuolijohteita hyödyntävien laitteiden (esimerkiksi laserit, mikroLEDit, transistorit) suorituskykyä. Samalla se tekee niiden valmistusprosessista kustannustehokkaamman ja vastuullisemman.

”Alallani on Euroopassa paljon työmahdollisuuksia. Erikoisosaamiseni on kriittisen tärkeää puolijohdeteollisuudessa. Otin alunperin yhteyttä Comptek Solutionsiin, koska heidän uniikki teknologia herätti kiinnostukseni. Nyt vuosien jälkeen olen edelleen todella innoissani, että saan työskennellä teknologian jatkokehityksen parissa.”

Mitä kansainvälinen asiantuntija ajattelee nykyisestä kotikaupungistaan?

”Pidän elämästäni täällä Turussa niin yksilönä kuin ammattilaisena. Viihdyn kaupungissa ja nautin elämäntyylistäni.