Startupit Turun seudulla | Juttuhetki CYF Digitalin Katerinan kanssa

|

""

Katerina Panina on yksi perustajista CYF Digitalissa, joka tarjoaa ensisijaisesti digitaalisia palveluita kuntamarkkinoinnin ja kotoutumisen tueksi. Katerina on kotoisin Venäjältä, ja hän tuli alun perin Suomeen kansainvälisenä opiskelijana. Kysyimme häneltä, millaista on startup-elämä Turussa ja mitä Turun seutu on tarjonnut Suomeen muuttaneelle osaajalle?

  • Tietoja yrityksestä: CYF Digital on kuntamarkkinoinnin ja kotoutumisen kumppani
  • Perustettu: 2018
  • Tiimi: 14 (joista 4 harjoittelijaa)
  • Toimiston sijainti: Turun vanhimman kadun varrella sijaitseva coworking-tila HUB Turku
  • Viimeisin saavutus: CYF Digitalin uusin palvelu, (maahan)muuttajille tarkoitettu ”Mobiililuots-sovellus” julkaistiin tammikuussa 2022.
  • Satunnainen fakta: Tiimin jäsenet ovat asuneet yhteensä 16 eri maassa, joten heillä on paljon omakohtaista kokemusta muuttamisesta ja kotoutumisesta uuteen paikkaan.
""
KUVA 1: Katerinaa inspiroi työskennellä HUB Turun yhteisötyötilassa Turun vanhankaupungin sydämessä. © Kiki Siivikko / CYF Digital

Tapasimme Katerinan kanssa HUB Turun coworking-tilan viihtyisässä ja historiaa huokuvassa miljöössä. Vanhat mukulakivikadut, värikkäät kivirakennukset ja korkeana kohoava Turun tuomiokirkko inspiroivat erityisesti matkailijoita, mutta myös vanhankaupungin ytimessä työskenteleviä startup-yrittäjiä.

Innostuksen pilkahdus silmissään Katerina kertoi viimeisimmät uutiset: vanha Rettigin tehdas, jossa myös CYF:in toimisto sijaitsee, muuttuu tulevina vuosina todelliseksi taiteen ja kulttuurin keskukseksi. Luvassa on luova paikka luovalle työlle!

Miksi tapaamme HUB Turun ympäristössä?

”Tapaamiseen HUB Turussa on useampiakin syitä. Toimistomme sijaitsee täällä, ja siitä on tullut meille tärkeä ja merkityksellinen paikka viimeisten parin vuoden aikana etätyöstä huolimatta. HUB Turku on yhteistyötila, jossa kaikki tuntevat itsensä tervetulleiksi sukupuoleen, ikään, rotuun, asemaan tai muuhun ominaisuuteen katsomatta.”

”HUB Turku on todella lämmin ja ihana työpaikka startup-yrityksille, freelancereille ja opiskelijoille – täällä ei tunne itseään ulkopuoliseksi.”

HUB Turku tarjoaa sekä toimistoja että joustavia työtiloja edulliseen hintaan yrityksille, freelancereille ja opiskelijoille. Työtilojen hinnoittelu sisältää yhteisen keittiön sekä loputtomasti kahvia ja teetä. Lisäksi HUBilla voi varata kokoushuoneita ja muita tiloja tapahtumiin. Tärkeää on myös ihmisten kohtaaminen ja ideoiden jakaminen.

”Ei pidä unohtaa, että HUB Turku sijaitsee Turun kaupungin vanhimmassa, historiallisessa osassa. Se on todella viehättävä paikka. Tämä katu on kaiken lisäksi yksi kaupungin kuvatuimmista paikoista ja ehdottomasti kokemisen arvoinen.”

""
KUVA 2: Suurin osa CYF-tiimin jäsenistä ei ole kotoisin Turun seudulta, mutta siitä on tullut markkinointisuunnittelija Ninnalle (vas.), Katerinalla ja toimitusjohtaja Susannalle pysyvä koti.  © Kiki Siivikko / CYF Digital

Mitä Turun seutu tarjoaa startup-yrityksille ja kansainvälisille osaajille?

Turun seutu on elinvoimainen ja kansainvälinen paikka, josta löytyvät erinomaiset palvelut erikokoisille yrityksille. Katerina kokee, että erityisesti Turku Business Regionin tarjoamat palvelut ja tuki ovat olleet heille hyödyllisiä yrityksen alkutaipaleella; CYF on saanut monipuolista mentorointia, tukea, uusia kontakteja ja jopa ilmaisen toimistotilan SparkUpista.

”Turun seutu on kokemukseni mukaan varsin kansainvälinen, joten englanniksi voi kommunikoida melkein missä tahansa. Täällä ei erotu joukosta liikaa, ellei niin halua. Tietysti kielen osaaminen auttaa, sillä esimerkiksi monet tapahtumat ja niistä kertovat jutut ovat edelleen pitkälti suomeksi.”

”Turun seutu on kokemukseni mukaan varsin kansainvälinen, joten englanniksi voi kommunikoida melkein missä tahansa.”

”Turun seudulta löytyvät kaikki tarvittavat palvelut ja aktiviteetit, mutta kaupunki on myös mukavan kompakti liikkumiseen pyöräillen tai kävellen. Erityisen upeaa täällä on luonto, varsinkin upea saaristo. Moni CYFin palveluista esittelee seutua, joten pääsemme tiimini kanssa nauttimaan varsin usein lähiympäristöstä erilaisten projektien merkeissä.”

CYF Digital osallistui alueellisen kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:n järjestämään BusinessUp-kiihdytysohjelmaan vuonna 2018. Ohjelma antoi tärkeän startin toiminnalle.

”Se oli intensiivinen 10 viikkoa kestävä ohjelma, joka auttoi meitä valtavasti strategian, myynnin ja prosessien kehittämisessä. Lisäksi saimme arvokasta mentorointia ja valtavasti kontakteja. Yksi hienoimpia asioita oli ilmainen toimistotila, jonka saimme käyttöömme kiitoksena aktiivisesta osallistumisesta. Lisäksi on mainittava, että päädyimme voittamaan ohjelman lopussa pidetyn pitchaus-kilpailun ja olen erittäin ylpeä tiimistämme! Tällaiset hetket antavat itseluottamusta uusille yrittäjille ja vahvistavat motivaatiota jatkaa.”

""
KUVA 3: Katerinaa inspiroi kehittää palveluita, jotka auttavat ihmisiä heidän jokapäiväisessä elämässään. © Kiki Siivikko / CYF Digital

Millaisia ​​palveluita CYF Digital tarjoaa?

Tärkeimmät CYF Digitalin tarjoamat palvelut ovat Know Your Hoods – asuinalueiden hakukone ja Mobiililuotsi – mobiiliopas muuttajille. Parhaillaan yritys kehittää myös kolmatta palveluaan My Mobile Tutor -sovellusta yhdessä 7 eurooppalaisen yliopiston kanssa.

”Tarjoamme palveluita, joita olisin itse tarvinnut, kun muutin Turkuun.”

”Palvelumme auttavat kuntia erottautumaan kiinnostavana asuinpaikkana, tuomaan esiin vahvuuksiaan ja saamaan myös nykyisten asukkaiden äänen kuuluviin. Palvelumme auttavat muuttajia uuden asuinalueen valinnassa sekä helpottavat uuteen paikkaan kotoutumisessa. Siis palveluita, joita olisin itse tarvinnut, kun muutin Turkuun.”

Mutta mitä ajattelee naapurustojen ja kotoutumisen asiantuntija omasta asuinpaikastaan?

”Olen todella tyytyväinen ja iloinen, että saan asua ja työskennellä juuri Turussa.”