Startupit Turun seudulla | Juttuhetki Reilu Kuljetuksen Rufuksen kanssa

|

Rufus Vinodin tavoite on muuttaa ruokakuljetukset reilummaksi kaikille osapuolille. Rufus kuljetti ruokaa bioteknologian tohtoriopintojen ohessa, ja työstä kerättyjen havaintojen pohjalta hän perusti Reilu Kuljetuksen. Yhdessä kumppaninsa Lauri Koittolan kanssa he ovat valmiita muuttamaan alan suuntaa. Kysyimme Rufukselta, millaista on yrittää Turun seudulla.

  • Tietoja yrityksestä: Reilu Kuljetus on Turusta lähtöisin oleva startup, joka tarjoaa reilua ruokakuljetusta kaikille osapuolille.
  • Perustettu: vuonna 2018, ensimmäiset kuljetukset alkoivat 2022.
  • Tiimi: 2 perustajaa, 2 vähemmistöosakasta ja kasvava joukko ruoan kuljettajia.
  • Toimiston sijainti: Kupittaa, Turku
  • Viimeisin saavutus: Reilu Kuljetukselle on hiljattain myönnetty Avainlippu -merkki, joka auttaa kuluttajia valitsemaan suomalaisia tuotteita ja palveluja.
  • Kiinnostava fakta: “Haluamme ylläpitää ajatusta, että tämä ei ole vain työpaikka, vaan että olemme yhtä perhettä.”
Rufus Vinod ja Reilu Kuljetus ovat valmiita muuttamaan ruokakuljetukset reiluksi. © Susanna Lahtinen / CYF Digital

Saavun kuumana kesäpäivänä Kupittaalle ja suuntaan kohti Turku Science Park Oy:n SparkUp-yhteisötyötilaa. SparkUp on toimisto ja yhteisötila, josta on lähtöisin monia markkinoita mullistavia startup-yrityksiä. Reilu Kuljetus sopii joukkoon, sillä yrityksen tavoitteena on haastaa ruokakuljetusten suuret pelaajat.

Miksi tapaamme Kupittaalla?

“Kupittaa on erinomainen paikka uusille yrityksille, sillä lähialueella on paljon startupeja, joiden yrittäjien kanssa voi jakaa ajatuksia, kehittää toimintaa ja saada palautetta.”

Reilu Kuljetus sai Level Up -kiihdytysohjelman kautta ilmaisen toimistotilan SparkUpilta ohjelman keston ajaksi. Toimiston sijainti on erinomainen, sillä SparkUp on innovatiivisten ihmisten ja korkeakouluopiskelijoiden kohtaamispaikka, jossa järjestetään inspiroivia tapahtumia. Lisäksi toimistolla syntyy usein yllättäviä keskusteluja kahvitaukojen ohella poikien uusia ideoita.

Vuosikymmenen aikana Kupittaasta on kehittynyt urbaani ja moderni liiketoiminnan keskittymä, joka on koti alueen monille yrityksille ja korkeakouluille. Kupittaa sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta ja alueella pysähtyvät myös pääkaupunkiseudulle kulkevat junat. Mainitsemisen arvoinen on myös alueen ytimessä sijaitseva Suomen suurin kaupunkipuisto – Kupittaanpuisto. Kupittaa on erinomainen paikka yrittämiseen,  verkostoitumiseen ja uuden luomiseen.

Kupittaa ei ole pelkästään monipuolinen työnteon ympäristö, vaan se tarjoaa myös kiireisille tekijöille paikkoja rentoutua. © Susanna Lahtinen / CYF Digital

Mitä Turun seutu tarjoaa startup-yrityksille ja kansainvälisille osaajille?

“Lapsena unelmani oli muuttaa Pakistanista Suomeen, sillä kuulin maasta useita mieleenpainuvia tarinoita Suomessa asuvalta serkultani. Hain tohtorikoulutettavan paikkaa kolmesta suomalaisesta yliopistosta ja olin onnekas päästessäni Turun yliopistoon.”

“Lapsuuden unelmani oli muuttaa Suomeen!“

Rufusin mukaan Turun seutu on erinomainen paikka opiskella, työskennellä ja yrittää. Hän arvostaa erityisesti kaupungin kokoa, rakennetta ja vehreyttä, sillä korkeita rakennuksia ei ole liikaa ja luonto on aina lähellä. Lisäksi liiallinen valosaaste ei estä kuun ja tähtien ihailua. Rufus arvostaa myös sitä, että kaupungissa voi liikkua jalan lähes mihin tahansa. Se on arjen luksusta niille, jotka ovat tottuneet elämään suurkaupungeissa.

Vaikka asumisen kustannukset ovat nousseet myös Turussa, hinnat ovat Rufusin mukaan silti huokeat verrattuna moniin maailman metropoleihin. Hintataso mahdollistaa sopivan kokoisen asunnon hankkimisen ja kodissa on tilaa elää. Kun kaikki raha ei mene asumiseen, voi säästyneen rahan käyttää johonkin itselle mieluisaan vapaa-ajan puuhaan.

“Turku on hyvä paikka sekä ihmisille että yrityksille! Alkuun meillä oli vain idea ja tarvitsimme tukea sen toteuttamiseen – sitä olemme saaneet täältä SparkUpilta.”

Rufus on saanut monipuolista tukea yrittämiseen Turku Science Parkilta. Aluksi liikeideaa sparrattiin yhdessä aloittelevien yritysten palveluiden kanssa. Seuraavaksi tiimi osallistui vuoden mittaiseen Level Up -ohjelmaan, joka auttoi kehittämään toimintaa yrityksen kaikilla tärkeillä osa-alueilla. Erityisesti Rufus arvostaa mentorointia ja immateriaalioikeuksiin liittyvää neuvontaa sekä yrityksen valmistelua sijoitusten hakemista varten. Eräs ohjelman kiistaton etu on myös ilmainen toimistotila vuodeksi.

“On mahtavaa huomata, kuinka kaupunki tukee meitä startupeja!”

SparkUpin edustalta löytyvä taide muistuttaa Rufusia hänen toisesta intohimon kohteestaan – bioteknologiasta. © Susanna Lahtinen / CYF Digital

Mitä Reilu Kuljetus tekee?

Reilu Kuljetus toimittaa ruokaa reilulla tavalla. Ensisijainen tavoite on, että kuljettajien sopimukset ovat reilut ja mukana olevat ravintolat saavat sopivan palkkion, tinkimättä kuitenkaan palvelun laadusta ja nopeudesta. Tiimin unelma on luoda kestävä liiketoimintamalli, joka hyödyttää kaikkia osapuolia. Rufus on vastuussa teknologiasta ja Lauri vastaa liiketoiminnan kehittämisestä.

“Nykyisessä toimintaympäristössä monilla kuljettajilla ei ole kunnon sopimusta ja ravintoloille komission suuruus luo kovaa painetta. Me halusimme luoda yrityksen, jossa kaikki ketjun osapuolet ovat aidosti osa yhteistä perhettä.” 

Reilussa kuljettajat ovat osa yritystä, jolloin reilun korvauksen lisäksi he saavat myös vakuutukset ja työterveyshuollon. Lisäksi he voivat liittyä kuljettajien osuuskuntaan, joka valvoo heidän etujaan. Työajat ovat joustavia ja kuljetusten lisäksi työntekijät voivat halutessaan hoitaa myös toimistotehtäviä.

“Perustimme yrityksen, jossa kaikki toimijat ovat aidosti osa yritysperhettämme.”

Etenkin pienet ravintolat ovat ottaneet ruokakuljetusten uuden kilpailijan innolla vastaan, sillä nykyisten toimijoiden pyytämät palkkiot ovat niille liian suuria. Yhteyden saaminen suurempiin ketjuravintoloiden päättäjiin on ollut haastavampaa, mutta Rufus uskoo myös niiden innostuvan, kunhan Reilu Kuljetuksen tunnettuus kasvaa.

Reilu on aloittanut toimintansa Turussa ja palvelua pilotoidaan kaupungissa. Rufus painottaa, että Reilu tulee aina olemaan turkulainen yritys, vaikka tavoitteena on ajan mittaan laajentua myös ulkomaille. Reilu-sovellus on jo ladattavissa sovelluskaupoista ja ensimmäisiä ravintoloita on lisätty palveluun. Seuraava askel on aloittaa markkinointi turkulaisille kuluttajille.

“Kuljetuskustannukset asiakkaille ovat vain muutaman euron enemmän kuin kilpailijoilla. Emme halua asettaa liian suurta kuormaa asiakkaille.“

Hintaero kilpailijoihin on pieni siihen nähden, että tavoitteena on reilumpi kuljetus kaikille.

Mitä kansainvälinen osaaja ajattelee nykyisestä kotikaupungistaan?

“Turku on hyvä kaupunki elää ja yrittää. Ainakin minulle se on ollut ihanteellinen paikka kaikin tavoin.”