Siirry sisältöön

Uutiset

Sandvik investoi ja aloittaa akkukäyttöisten kaivoskoneiden valmistuksen Turussa

Maanalaiseen kaivos- ja urakointitoimintaan lastaus- ja kuljetuslaitteita valmistava Sandvik laajentaa Turun tehdastaan ja aloittaa akkukäyttöisten kaivoslaitteiden valmistuksen. Tuotantotilojen laajennuksen lisäksi koko tehdasalueen toimintoja päivitetään ja tehostetaan. Mittava investointi luo yli sata uutta työpaikkaa Turun seudulle.

Sandvikin oma Turku Business Park -hanke on yli 10 miljoonan euron investointi. Tavoitteena on lisätä Sandvikin Turun tehtaan kapasiteettia vastaamaan kaivosteollisuuden kasvaviin tarpeisiin sekä parantaa tehdasalueen toimivuutta. Toimintoja tehostetaan kaikilla alueilla, kuten logistiikka, varasto, tuotanto- ja kokoonpanotilat sekä laadunvalvonta.

Uutta tuotanto- ja varastotilaa saadaan 7000 neliömetriä muokkaamalla aiemmin osittain Tunturin käytössä olleet tilat kokonaan Sandvikin käyttöön. Turku Business Park -hankkeessa investoidaan uusiin hitsausrobotteihin ja kokoonpanolinjoihin ja saadaan lisätilaa akkuteknologiaa hyödyntävien laitteiden tuotannolle.

”Parannetut työtilat ja alueen toimintojen uudelleen järjestely lisäävät toiminnan tuottavuutta ja työturvallisuutta sekä mahdollistavat lyhyen tuotannon läpimenoajan. Varastoinnin ja kierrätyksen parannukset auttavat meitä toimimaan entistäkin kestävämmin”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Matti Seppälä yhtiön tiedotteessa.

Turun tuotantoon myös akkukäyttöisiä kaivoslaitteita

Kokonaan uusia kaivoskoneiden kokoonpanolinjoja rakennetaan kolme. Uutena toimintona Turussa aloitetaan kahdella linjalla akkukäyttöisten kaivoslaitteiden valmistus. Laajennus nostaa Turun tehtaan lastaus- ja kuljetuskoneiden valmistuskapasiteettia merkittävästi, lyhentää laitteiden toimitusaikaa ja lisää työvoiman kysyntää. Sandvik arvioi tarvitsevansa Turussa lähivuosina yli 100 uutta työntekijää sekä tuotantoon että tuotekehitykseen.

Investoinnin taustalla on maanalaisen kaivostoiminnan lastaus- ja kuljetuslaitteiden kysynnän jatkuva kasvu, johon vaikuttavat myös alan sähköistyminen ja digitalisaatio.

Akkukäyttöiset koneet ovat kaivosalan tulevaisuutta, johon Sandvik viitoittaa tietä akkuteknologiaa hyödyntävien kaivoslaitteiden kehittäjänä ja edelläkävijänä. Akkulaitteiden kehitystyötä vahvistamaan Sandvik hankki kesäkuussa kaarinalaisen akkuteknologiaan erikoistuneen Akkuraten. Sandvikin lastaus- ja kuljetustoimintojen yksikköön liitetty yritys on erikoistunut erityisesti akkujen etähallintaan ja monitorointipalveluihin. Yritysosto nopeuttaa Sandvikin tuotannon laajentumista akkukäyttöisiin kaivoslaitteisiin ja parantaa nykyistä tuotetarjontaa.

Turku Business Park -hankkeen muutostyöt antavat mahdollisuuden rakentaa Sandvikin Turun tehtaalla joustavasti sekä diesel- että akkukäyttöisiä kaivoslaitteita.

”Akkukäyttöiset kaivoslaitteet mahdollistavat kaivosten sähköistymisen, mikä lisää tuottavuutta ja parantaa työskentelyolosuhteita. Sähkökäyttöisten laitteiden ansiosta päästöt, kuumuus ja melu kaivoksissa vähenevät. Perinteisiä diesellaitteita tullaan kuitenkin tarvitsemaan niiden rinnalla vielä pitkään”, sanoo tiedotteessa Sandvikin lastaus- ja kuljetusliiketoimintojen johtaja Mats Eriksson.

Muutostyöt ovat käynnistyneet loppukesällä ja niiden odotetaan valmistuvan vuoden 2023 loppupuolella.