Siirry sisältöön

Uutiset

Life Science -ala voi paremmin kuin koskaan

HealthBIO 2023 -seminaari kokosi 6.-7. syyskuuta Turkuun jo 17. kertaa yli 200 alan toimijaa keskustelemaan ja kuulemaan alan tilanteesta. Seminaaripäivän jälkeen osallistujat jatkoivat Turussa verkostoitumista partnerointi-päivän ja pitchaus-kilpailun merkeissä.

Voit tutustua HealthBIO-seminaarin esityksiin 11.10.2023 asti tapahtuman sivuilla.

HealthBIO-seminaarin iso luentosali oli puolillaan seminaarin aikana. Ihmiset kuuntelevat, kun Turku Science Park Oy:n Health-tiimin vetäjä Tero PIispanen kertoo Life Science -alan tilanteesta.

Jo vahvaksi perinteeksi muodostunut HealthBIO on suomalaisen Life Science -toimialan suurin vuotuinen tapahtuma, joka tarjoaa kattavan analyysin alan nykytilanteesta ja tulevaisuudennäkymistä.

Tänä vuonna seminaarissa kuultiin puheenvuoroja mm. Lääkekehityskeskuksesta, Organonilta, Orion Pharmalta, Biovianilta, Medix Biochemicalta, Suomen Biopankeilta (FINBB) sekä meidän koordinoimastamme HealthHub Finland -projektista.

Iso uutinen oli, että Kansallisen Lääkekehityskeskuksen toimitusjohtajan paikka on nyt auki ja keskuksen toimitilat on perustettu Turun Tiedepuiston DataCityyn.

Mustapukuinen mies maalaa kädellään ilmaan yrityksensä saavutuksia.
Marcel van Duin, Organon

Ala voi paremmin kuin koskaan

”Industry blooms”, totesi seminaarissa Health-tiimimme vetäjä Tero Piispanen perinteisessä katsauksessaan Life Science -alan tilanteeseen. Ala voi paremmin kuin koskaan, mutta haasteitakin on.

Piispanen kokosi vuoden näin:

➕ Vienti, liiketoiminnan tulos sekä työllisyystilanne ovat erittäin korkealla tasolla. Vienti nousi huimasti Covidin aikana, mutta nyt näkyy viitteitä normalisoitumisesta.
➕ Teollisuuden investoinnit ovat Suomessa vahvat.
➕ Joukkorahoitushuippu on nyt ohitettu, mutta on edelleen tärkeä alalle (vuoden aikana 19,3 M€), myös Euroopan Innovaationeuvoston (EIC) kasvurahoitus huomattavaa (9,3 M€).
➕ Menestystarinosta tältä vuodelta mainittiin mm. Orion, Bayer, TILT Biotherapeutics Ltd, DelSiTech Ltd, Revvity, Uniogen, Euformatics, CardioSignal by Precordior, BCB Medical Ltd ja monia muita!

➖ Kaikkien aikojen alhaisin luku uusissa syntyneissä startup-yrityksissä. Suomessa syntyi vuoden aikana kahdeksan startupia, joista kaksi Turun seudulla, kolme Kuopiossa ja kolme pk-seudulla. Alhainen luku johtuu mm. alkuvaiheen riskipääomarahoituksen puutteesta.
➖ Rahoitusvaje EU:n ja pohjoismaisten naapurimaiden rahoitukseen verrattuna näkyy Suomessa selkeästi. Suomessa pääomasijoituksen osuus yritysten rahoituksesta on vain 9,4 %, kun keskiarvo pohjoismaissa ja EU:ssa on 20 %.

Kiitos seminaarin puheenjohtajalle Maarit Merlalle sekä puhujille mielenkiintoisista puheenvuoroista: Tarja Enala, Marcel van Duin, PhD, Sammeli Liikkanen, Antti Nieminen, Steve Ferguson, Henrik Honkanen ja Johanna Mäkelä!

Vaaleansiniseen jakkuun pukeutunut nainen kertoo päivitystä Kansallisen lääkekehityskeskuksen tilanteesta.
Tarja Enala, Työ- ja elinkeinoministeriö

Pitchaus-kilpailun voitti Glue4Life

HealthBIO-seminaarin 2. päivän pitchauskilpailu pidettiin yhteisötila SparkUpilla. Kilpailun voittajaksi selviytyi Glue4Life (Tampereen yliopiston projekti), jonka pitchaaja Paula Puistola vastaanotti onnittelut juryn edustajalta, Steve Fergusonilta (CEO of Medix Biochemica Ltd). Voittaja sai palkinnoksi sisäänpääsylipun Nordic Life Science Days -kongressiin marraskuussa Kööpenhaminassa.

Sinipukuinen mies, Steve Ferguson, ja punatakkinen nainen, Paula Puistola, katsovat kameraan hymyillen.
Glue4Life-projektia edustanut Paula Puistola vastaanotti onnittelut juryn edustajalta, Steve Fergusonilta (CEO of Medix Biochemica Ltd) HealthBIO-seminaarin pitchauskilpailussa. 

Kiitos myös muille pichaajille Ai2Ai, Care4Living, Kasvu Therapeutics ja JasminePro (Åbo Akademin projekti).

Tuomaristona toimivat Steve Ferguson (CEO, Medix Biochemica Oy), Maarit Merla (Executive Director, Site Lead, Organon R&D Finland), Pekka Hildén (partner, Almaral VC) ja Pekka Simula (partner, Innovestor Life Science Fund).

Yleisö kuuntelee Ai2Ai:n pitchausta. Näytöllä näytetään yrityksen kehittämiä, harmaita älypalloja.
Muun muassa Ai2Ai osallistui pitchaus-kilpailuun.