Siirry sisältöön

Uutiset

Lieto yrittäjämyönteisyydessä sarjansa ykkönen, Turku kuutoskaupunkien paras

  • ELPO-kysely: Yrittäjät ovat tyytyväisempiä kotikuntansa toimintaan kuin aiemmin
  • Lieto oli 10-50 000 asukkaan kuntien ykkönen
  • Suurimpien, yli 50 000 asukkaan kunnissa Turku oli 10:s jättäen taakseen mm. muut viisi suurinta kaupunkia.

Kuntien yrittäjämyönteisyyttä arvioitiin Suomen Yrittäjien Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyssä, joka julkistettiin toukokuussa Kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella.

Kuntia arvioitiin kolmessa eri sarjassa: alle 10 000 asukkaan, 10 000–50 000 asukkaan ja yli 50 000 asukkaan kunnat. Turun seudun kunnista TOP-10 -listoilta löytyviä kuntia ovat Turku, Salo, Lieto, Naantali, Kaarina ja Rusko. Maakuntien listauksessa Varsinais-Suomi sijoittui kuudenneksi.

Varsinaissuomalaisittain parhaasta suorituksesta vastasi Lieto, joka arvioitiin kokoluokkansa, 10 000 – 50 000 asukkaan kuntien parhaaksi. Samassa sarjassa kärkikymmenikköön mahtuivat myös Naantali (8.) ja Kaarina (9.).

Katso Suomen Yrittäjien videolta, miten kunnanjohtaja Esko Poikela kommentoi Liedon tulosta.

Suurimpien kuntien listalla Turku nousi edelliseen, kaksi vuotta sitten tehtyyn selvitykseen verrattuna listalla ylöspäin ja oli 10:s. Samalla sen taakse jäivät muut ns. kuusikkokaupungit eli Helsinki, Tampere, Oulu, Vantaa ja Espoo. Tutkimuksessa samaan kokoluokkaan sijoittuva Salo oli listan viides. Pienimpien, alle 10 000 asukkaan kuntien joukossa listalta löytyy Rusko, joka jakoi 10:nnen sijan Siikaisten kanssa.

Kaikilla osa-alueilla arviot parantuneet

Selvityksen perusteella elinkeinopolitiikka ja resurssit, viestintä ja tiedottaminen ja koulutus ja osaaminen saavat yrittäjiltä parhaat arviot. Tyytymättömimpiä yrittäjät ovat kunnan hankintapolitiikkaan.

Kaikilla osa-alueilla yrittäjien arviot ovat parantuneet edellisestä, kaksi vuotta sitten tehdystä kyselystä. Nyt kyselyyn vastasi yli 5800 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Seinäjoki, Lieto, Muurame ja Ruovesi palkittiin Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyn tulosten julkistuksessa. Kuva: Mika Kanerva.

– Kyselyn tulos osoittaa, että kunnissa on laajalti ymmärretty, että ilman yrityksiä kunta kuolee pois. Siksi viisaat kuntapäättäjät pohtivat ja toteuttavat aktiivisesti keinoja yritystoiminnan edistämiseksi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

– Onneksi kuntajohto ympäri Suomen ymmärtää kasvavassa määrin yrittäjyyden merkityksen verotulojen, työpaikkojen ja palveluiden mahdollistajana. Yrittäjäjärjestö haluaa olla vahvasti kuntapäättäjien tukena, Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjät on kysynyt yrittäjien arviota kotikuntansa elinkeinopolitiikasta nyt kahdeksan kertaa. Kyselyn tulokset ovat olleet hyvä keino lisätä yrittäjien kunnan yhteistyötä.

– Parantuneet tulokset kertovat siitä, että yhteistyöstä on hyötyä, ja sitä kannattaa jatkaa, elinkeinopolitiikan asiantuntija Hannamari Heinonen sanoo.

Suomen Yrittäjät teetti kysely yhteistyössä IROResearchin kanssa 16.2.–16.4.2018.
Kyselyyn vastasi 5835 Suomen Yrittäjien jäsenyrittäjää.

Yrittäjien mielestä parhaat kunnat

Yli 50 000 asukasta
1. Seinäjoki
2. Jyväskylä
3. Joensuu
4. Kouvola
5. Salo
6. Kuopio
7. Oulu
8. Rovaniemi
9. Lappeenranta
10. Turku

10 000 – 50 000 asukasta
1. Lieto
2. Ilmajoki
3. Lieksa ja Ylöjärvi
5. Lempäälä
6. Ulvila
7. Pirkkala
8. Naantali
9. Kaarina
10. Alavus

Alle 10 000 asukasta
1. Muurame
2. Merikarvia
3. Vieremä
4. Keitele
5. Säkylä
6. Ilomantsi
7. Pomarkku
8. Karvia
9. Siikainen sekä Rusko