Siirry sisältöön

Uutiset

Kaksipäiväinen Northbound Startups Sails with Å Pitch -tapahtuma päätti kaksivuotisen projektin suuntaamalla katseet tulevaisuuteen

Ilo oli ylimmillään, kun kaksi vuotta Northbound Startups -projektia Turussa, Tallinnassa ja Västeråsissa toteuttaneet projektikumppanit sekä mukana olleet startupit ja investorit pääsivät tapaamaan toisiaan kasvotusten. Startupeille ja sijoittajille suunnatut palvelut kokivat koronan aikana uudelleensyntymisen, eikä onnistumisen tunteita yritetty peitellä. Innostava ja katseet tulevaisuuteen siirtävä päätöstapahtuma keräsi lähes sata osallistujaa Aurajokirantaan. Vaikka projekti päättyy, yhteistyö jatkuu ja uusia kansainvälisiä palveluita on jo mietitty.

Koulutusta, mentorointia, matchmakingia ja kansainvälistä verkostoitumista sisältäneen Northbound Startups -projektin keskeinen tehtävä on ollut tuoda sijoittajat ja startupit yhteen ja nostaa startupien valmiutta investointien ja asiakkaiden hankkimiseen. Kansainvälinen yhteistyö on antanut valtavasti lisäymmärrystä ja vipua kohderyhmien auttamiseen. Kaikkiaan 16 startupia kävi läpi NBS Accelerator -ohjelman, ja näistä 10 sai sertifikaatin molempien accelerator-ohjelmien yhteydessä toteutetusta, Ruotsissa projektia varten kehitetystä Investment Readiness Process -valmennuksesta.

NBS-startupeja valmentanut Arto Branders Turku Science Park Oy:stä kertoo, että IRP-prosessin avulla onnistuttiin jo ensimmäisessä kiihdytysohjelmassa löytämään yhdelle startupeista useita kiinnostavia sijoittajia. Prosessia esiteltiin myös sijoittajille suunnatuissa työpajoissa, joihin osallistui 70 sijoittajaa Suomesta, Virosta, Ruotsista ja Norjasta. Hackathoneissa, matchmakingeissa ja verkostoitumistapahtumissa oli yhteensä satoja osallistujia ja yli 100 sijoittajaa osallistui NBS-koulutuksiin ja -tapahtumiin. ’Lisäksi omat valmiutemme auttaa sekä startupeja että investoreita paranivat merkittävästi’, toteaa projektin vetäjä Johanna Puhtila Turku Science Park Oy:stä.

Tunnelmia Northbound Startups -Final eventistä 24.5.2022

Projekti huipentui 24.-25.5 Northbound Startups Sails with Å Pitch -tapahtumaan Turussa. Lavalle nousivat lähes kaikki seitsenkuisen NBS Accelerator kiihdytysohjelman läpikäyneet startupit keskustelemaan projektiin kohdistuneista odotuksista ja siihen liittyvistä saavutuksista, Investment Readiness Processista sekä kestävän kehityksen merkityksestä yrityksen arvon tuottajana. Keynote-puheessa ‘Angel investors Accelerating Growth – Story of Jungle Juice Bar’ suomalaisen Jungle Juice Bar -yrityksen perustaja Noora Fagerström kertoi yrityksensä syntytarinan ja puhui sijoittajien merkityksestä kasvuyrityksen toiminnassa. Suomalaisen enkelisijoittajien verkoston FiBANin hallituksessa vaikuttava Fagerström perusti Jungle Juice Barin miehensä kanssa vuonna 2010, ja vuonna 2019 yritys työllisti yli 500 ihmistä ja sen liikevaihto oli yli 18,5 MEUR.

Startup foundereiden lisäksi lavalla nähtiin paneeli, jossa mm. Björn Larsson, Investment Readiness Prosessin perustaja, Otso Laakkonen,startup-sijoittaja ja Aikainen Oy sijoitusyrityksen perustaja käsittelivät aihetta ‘Investing for a Sustainable Future – New Normal in Doing Business’. Panelistit kävivät läpi esimerkkejä sijoituksista kesttävää liiketoimintaa tekeviin yrityksiin ja pohtivat ’Do good’-yritysten haasteita, mahdollisuuksia ja tulevaisuuden näkymiä sijoitusmarkkinoilla. 

Anne-Liisa Elbrecht, Aleksander Gansen ja Kadri Tammai Tallinn Tehnopolista

Tapahtumasta siirryttiin Aurajoelle kansainväliseen Å Pitch startup-kilpailuun. ’Yhdistimme Å Pitch -kilpailun NBS Final Eventiin, koska kohderyhmä oli samaa väkeä: investoreita, startupeja ja yrityskehittäjiä. Halusimme tarjota enemmän samassa paketissa. Lisäksi kestävän kehityksen ja vaikuttavuusinvestoinnin teemat yhdistivät tiiviisti tapahtumat toisiinsa’ kertoo Johanna Puhtila. 12 kilpailijan joukossa oli kaksi Northbound Startups -projektiin osallistunutta startupia, joista yleisön suosikiksi noussut Voxmate voitti myös pitchauskisan pääpalkinnon. Jälkimmäisen päivän matchmaking-tapahtumaan osallistui 50 startupia ja sijoittajaa, ja tapaamisia sovittiin ennalta sovittujen lisäksi innokkaasti myös paikan päällä.

Central Baltic Interregin rahoittama Northbound Startups projekti toteutettiin ajalla 1.2.2020-31.5.2022. Partnerit: Turku Science Park Oy, Tallinn Science Park Tehnopol sekä Västerås Science Park. Lisätiedot: Johanna Puhtila p. 0400 247 023.

Mukana projektia toteuttamassa olivat mm. Arto Branders ja Johanna Puhtila Turku Science Park O:stä sekä Kadri Tammai ja Anne-Liisa Elbrect Tallinn Tehnopolista