Kaarinalainen Taiko nousi Vuoden Uusyrittäjä-äänestyksen yleisön suosikiksi

|

""

Suomen Uuysrityskeskukset ry:n Vuoden Uusyrittäjä -valinnan tulokset julkistettiin 17.11.2021. Yleisön suosikkina palkittiin taiteen verkkokauppa Taikon (Demosarte Oy) kaarinalainen yrittäjäpariskunta Patrik ja Pia Edman. Valtakunnallisiksi Vuoden Uusyrittäjiksi 2021 raati valitsi ylöjärveläisen Metsän Woima Oy:n yrittäjät.

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun yleisösuosikiksi nousivat Patrik ja Pia Edman, joiden yritys Demosarte Oy ylläpitää taiteen verkkokauppaa rekisteröidyllä tavaramerkillä Taiko. Kaarinassa asuva yrittäjäpari sai peräti 42 prosenttia äänistä. Yleisöäänestyksessä annettiin yhteensä lähes 2 000 ääntä.

""
Pia ja Patrik Edmanin Taiko palkittiin yleisön suosikkina vuoden 2021 äänestyksessä.

– Uskon, että Taiko vetosi yleisöön hyvällä bisnesidealla ja vahvalla brändillä. Yrittäjät ovat brändänneet myös itsensä ja heillä on laajat verkostot, jotka varmasti tukivat heitä kisassa, toteaa Oma Säästöpankkia raadissa edustanut viestintäjohtaja Minna Sillanpää.

Yleisön suosikin titteli ilahdutti yrittäjäparia.

– Tuntuu todella hienolta, että yleisö, eli ihan tavalliset kuluttajat, valitsi meidät. Olemme ylpeitä ja kiitollisia tästä äänisaalista, Edmanit kommentoivat.

Idea taiteen verkkokaupasta syntyi keväällä 2016, kun viestintäalan yrittäjänä toiminutta Patrik Edmania lähestyi taiteilija, joka tarvitsi kotisivut. Kävi ilmi, että rahaa ei ollut, mutta taideteoksia varasto täynnä. Taiteilija halusi vain maalata, mutta ei tiennyt, miten saisi taidettaan myytyä.Edmanit tiesivät, että tilanne oli tavallinen taiteilijoiden keskuudessa. Taidetta ei myöskään ollut helppo ostaa ja pariskunta havaitsi tässä selvän markkinaraon.

Marraskuussa 2016 avatussa verkkokaupassa on esillä yhteensä noin 10 000 taideteosta, 550 eri taiteilijalta. Liiketoiminta perustuu provisioon, mikä on tavallista taidealalla. Ensimmäisten vuosien jälkeen yritys on lähtenyt hyvään kasvuvauhtiin, ja yritys on juuri palkannut ensimmäisen työntekijän. Tulevaisuuden tavoitteena on kansainvälistyminen. Apuna yritystoiminnan alkuvaiheessa oli alueen Uusyrityskeskuksena toimiva Turku Science Park Oy.

Raati palkitsi Metsän Woima Oy:n

Neljä vuotta toiminnassa ollut Metsän Woima Oy on kasvuyritys, joka toimittaa kiinteitä polttoaineita lämpö- ja voimalaitoksille Suomessa. Yrittäjinä toimii kolmikko Juho Haukkala, Tomi Bremer ja Mari Koivisto, jolla on pitkä ja laaja kokemus kiertotaloudesta ja bioenergia-alalta. Yrityksen kasvu on ollut voimakasta ja toiminta vahvasti kannattavaa: liikevaihto on kivunnut yli 10 miljoonaan ja kasvua on tehty vahvasti kannattavana. Palkattuja työntekijöitä on tällä hetkellä kuusi.

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun raati oli yksimielinen voittajan valinnasta.

– Yrittäjien liiketoiminta- ja toimialaosaaminen on esimerkillistä ja kasvun tahti ihailtavaa. Hienoa on myös se, että yritys toimii kestävän kehityksen mukaisesti tulevaisuuden toimialalla, kehuu Suomen Uusyrityskeskukset ry:n hallituksen puheenjohtaja Anssi Kujala.

Valtakunnallisen kilpailun voitto lämmitti yrityksen toimitusjohtajan mieltä aivan erityisesti:

– Tämä tunnustus on minulle henkilökohtaisesti iso juttu, koska kaikki lähti liikkeelle siitä, että yt-neuvotteluista tuli lappu käteen. Yrittäminen tarjosi uudenlaisen mahdollisuuden ja se on sujunut hyvin, Juho Haukkala summaa.

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailu

Suomen Uusyrityskeskukset ry valitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Oma Säästöpankin kanssa. Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa palkitaan yrittäjiä, jotka ovat perustaneet yrityksensä muutama vuosi sitten Uusyrityskeskuksen avustuksella, ja joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä. Raadin valitseman voittajan lisäksi yleisö voi äänestää oman suosikkinsa finalistien joukosta.

Aikaisempien vuosien voittajia ovat muun muassa Vincit, Kyrö Distillery ja Unikie.

Kilpailun raatiin kuuluvat Suomen Uusyrityskeskukset ry:n hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä yhteistyökumppaneiden edustajat Oma Säästöpankista ja Patentti- ja rekisterihallituksesta.