Siirry sisältöön

Uutiset

Jään vangit –tv-sarja voitti arvostetun palkinnon Cannesissa 

Osittain Turussa kuvattu, hyytävän jännittävä Jään vangit -trilleri voitti Cannesissa arvostetun MipDraman Coup de Coeur –palkinnon. Jään vangit on Elisa Viihteen alkuperäissarja ja sitä tähdittää Jessica Grabowsky. Turun kuvaukset kestivät kaksi viikkoa. 

Kuva: Sami Kuokkanen

Pohjanlahdelle sijoittuva Jään vangit kertoo merivartija Sanna Tannerista (Grabowsky), joka selvittää karille ajaneen jäänmurtajan mysteeriä, kun miehistön jäsenet alkavat kadota yksi kerrallaan. Yliluonnollisia elementtejä sisältävä sarja sijoittuu ydintalveen, jolloin kuolleet ovat lähimpänä eläviä. Jään vangit on osa nordic noir –genren jatkumoa, mutta myös uudistaa sitä kauhuelementeillä. Mitä miehistö salailee ja mitä piilee meren jääpinnan alla? 

Sarjan on luonut Mia Ylönen (Koodinimi: Annika) ja ohjannut Pete Riski (Bullets). Sarjan tuottaa Helsinki-filmi. “Sarjan ytimessä on kuitenkin rakkaus, joka ylittää elämän ja kuoleman rajan”, kuvaa Ylönen Jään vankeja ePressin sivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Huhtikuussa Jään vangit voitti Cannesissa arvostetun MipDraman Coup de Coeur –palkinnon. Palkinto jaetaan vuosittain alan suurimmassa messutapahtumassa. Jään vangit onkin yhdysvaltalaisen Variety-lehden mukaan yksi odotetuimmista uutuussarjoista vuodelle 2025. Sarjan huippujännittävien tapahtumien ja tunnelmien luomisen apuna käytetään uusia virtuaalitekniikoita. 

Kuva. Sami Kuokkanen

”Olemme todella iloisia Elisa Viihteen alkuperäissarjan Jään vangit Coup de Coeur -palkinnosta – onnittelut Helsinki-filmille ja sarjan koko työryhmälle! Jännittävä mysteeritrilleri tulee katsottavaksi vuonna 2025 Ruutu-suoratoistopalvelussa,” kertoo Elisan sisältöjohtaja Ani Korpela tiedotteessa. 

Länsi-Suomen elokuvakomissio auttoi sarjan tapahtumapaikkana olevan jäänmurtajan etsimisessä: “Tuotannolle oli tärkeää, että tarina sijoittuu nimenomaan jäänmurtajalle, ei mille tahansa risteilyalukselle tai laivalle. Oli ilo löytää heille Turusta sopiva alus kuvauksiin”, kertoo Länsi-Suomen elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen. Koska sarjaa kuvattiin Turussa, on siinä niin kameran edessä kuin takana turkulaisia osaajia. 

Grabowskyn lisäksi sarjaa tähdittävät esimerkiksi Mikko Leppilampi, Seidi Haarla, Roderick Kabanga, Johannes Holopainen, Eero Milonoff, Riitta Havukainen, Karim Rapatti ja Mona Kortelampi. Turun lisäksi kuvauksia oli Oulussa ja Raahessa.