Siirry sisältöön

Uutiset

Forendo Pharma siirtyy amerikkalaisomistukseen

Turkulainen lääkekehitysyhtiö Forendo Pharma siirtyy amerikkalaisen lääke- ja terveysalan yhtiö Organonin omistukseen. Forendo Pharmalla on kliinisessä kehitysvaiheessa lääkeaihiot endometrioosin ja munasarjojen monirakkulataudin (PCOS) hoitoon.

Organonin toimitusjohtaja Kevin Ali sanoo yhtiöiden tiedotteessa, että Organon on erikoistunut naisten terveyteen, mistä johtuen endometrioosi on heidän erityisenä kiinnostuksen kohteenaan. Juuri tähän Forendo Pharman käynnistämä lääkekehityshanke tuo Alin mukaan vaikuttavan lisän. Myös prekliinisessä vaiheessa oleva munasarjojen monirakkulataudin oireyhtymän hoitoon tähtäävä lääke kiinnosti, sillä tautiin ei ole tällä hetkellä hyväksyttyjä hoitoja.

Nainen seisoo ja pitelee vatsaansa.
Forendo Pharman tärkein lääkekehityshanke tähtää endometrioosin hoitoon.

Forendo Pharman toimitusjohtaja Risto Lammintausta näki kaupan Forendolle loistavana tilaisuutena yhdistää voimat suuremman toimijan kanssa. Hän arvioi innovatiivisten lääkekandidaattien keski- ja loppuvaiheen kehitystyön saavan nyt lisävauhtia. Prekliinisten tietojen perusteella uusien lääkkeiden uskotaan tuovan uusia mahdollisuuksia toistaiseksi varsin vähäiseen määrään PCOS:n ja endometrioosin hoitomenetelmiä.

Kaupan myötä Forendo saa etumaksua 75 miljoonaa euroa, minkä lisäksi ostaja kuittaa Forendon kehitystyön synnyttämät noin yhdeksän miljoonan euron velat. Lääkkeiden kehitystyön edetessä tavoitellusti, voi kaupan kokonaishinta nousta jopa 954 miljoonaan euroon. Kauppa on määrä saattaa päästökseen joulukuun 2021 aikana.

Organonin kehitysjohtaja Sandra Milligan arvioi Turun Sanomissa, että Turku säilynee jatkossakin yhtion yhtenä sijaintikaupunkina. Tulevaisuuden osalta merkitystä on myös sillä, miten nyt meneillään olevat kehityshankkeet tulevat menestymään. Milligan toteaa lehdessä myös vaikuttuneensa suomalaisesta lääkekehityksestä ja erityisesti akateemisen maailman ja yritysten välisestä ainutlaatuisesta yhteistyöstä.