Finentry-palvelu helpottaa Suomeen saapumista epidemian aikana

|

""

Turku ja muu Varsinais-Suomi ovat nyt Finentry-palvelun piirissä. Palvelu sujuvoittaa Suomeen saapumista koronaepidemian aikana. Ensimmäisenä Finentry on otettu käyttöön Turun lentokentällä ja Turun satamassa. Naantalin satamassa se otetaan käyttöön lähiviikkojen aikana. Finentry on jo aiemmin ollut käytössä HUS:in alueella ja osassa muuta Suomea.

Finentry-sovellus on tarkoitettu kaikille Suomeen matkustaville. Myös Suomessa asuvien kannattaa ladata Finentry-palvelu matkapuhelimeensa jo matkalle lähtiessä, koska se helpottaa rajamuodollisuuksia merkittävästi lentokentällä ja satamassa.

""
Turun lentokentällä Finentry-palvelu on otettu jo käyttöön.

– Finentry nopeuttaa ja sujuvoittaa matkailijoiden Suomeen saapumista, Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen sanoo. Kun matkustajamäärät lähtevät kasvuun, Finentryn kaltainen sähköinen työkalu on välttämätön, jotta rajatestauksesta ja jäljittämisestä ylipäätään selvitään.

Finentry-palvelussa voi esimerkiksi varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin, saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen sekä saada tekstiviestin testin tuloksesta.

Jos saavut Suomeen maasta, joka katsotaan koronaviruksen riskimaaksi, sinun tulee osallistua terveystarkastukseen. Riskimaiksi katsotaan tällä hetkellä suurin osa maailman maista, mutta tilannetta seurataan koko ajan. Terveystarkastuksessa selvitetään, onko sinulla koronavirustartunta.

– Terveystarkastuksessa kuuluu koronatesti, jos matkustajalla ei ole ennakkotodistusta lähtömaassa otetusta negatiivisesta koronatestistä, sairastetusta koronataudista tai koronarokotuksesta, Turun kaupungin asiantuntijalääkäri Jane Marttila kertoo. Finentry-palvelun avulla voi varata ajan testaukseen muualle kuin rajapisteeseen ja näin nopeuttaa matkansa etenemistä.

Maahantulosta 0-24 tunnin aikana otetun koronavirustestin jälkeen pitää ottaa toinen testi. Testin voi ottaa aikaisintaan 72 tunnin kuluttua Suomeen saapumisen jälkeen. Testit ovat maksuttomia käyttäjälle.

Toinen testi matkan määräpääkunnassa

Turussa ensimmäiseen testiin voi varata tällä hetkellä ajan Terveystalon ja Mehiläisen näytteenottopisteisiin. Tyksin drive-in on tarkoitus saada mukaan vielä ennen juhannusta.

Toinen testi otetaan siinä kunnassa, joka on matkan määräpää. HUS Tietohallinnon kehittämä Finentryn käyttö laajenee koko Suomessa ajan mittaan. Finentry ohjaa käyttäjän oikeaan testauspaikkaan.

Varsinais-Suomessa testin tuloksen saa nopeasti.

– Tulos tulee tekstiviestillä Finentryn käyttäjälle noin vuorokaudessa näytteenotosta, sanoo Hakanen.

Mikä on Finentry?

 • Finentry-palvelun tarkoituksena on sujuvoittaa Suomeen saapumista koronapandemian aikana.
 • Palvelussa matkustaja saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen.
 • Finentry-palvelussa maahantulija voi kartoittaa jo ennen matkaa tai matkan aikana Suomeen matkustamisen toimintaohjeita, varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin, saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen sekä koronavirustestin tuloksen.
 • Finentry-palvelu huomioi erilaiset matkustajaryhmät, kuten ulkomailta Suomeen palaavat suomalaiset sekä työn, opiskelun tai muun syyn vuoksi Suomeen saapuvat matkustajat.
 • Palvelu ohjaa kuitenkin maahantulijaa yleisellä tasolla matkustamiseen mihin tahansa Suomeen.
 • Suomen viranomaisten ohjeiden mukaan päivittyvä palvelu sujuvoittaa ajantasaisten ohjeiden saamista. Palvelu on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä vaiheittain useilla muilla kielillä.
 • Matkapuhelimessa sekä selaimessa toimivan palvelun käyttö on vapaaehtoista ja maksutonta.
 • Finentry-palvelussa voi esimerkiksi:​
  • varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin​
  • saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen​
  • saada tekstiviestin koronavirustestin tuloksesta.​

Usein kysytyt kysymykset löydät Finentryn sivuilta.