Eurooppa-foorumi kokoaa politiikan huippunimet Turkuun pääministerin johdolla elokuussa

|

""
  • Neljäs Eurooppa-foorumi järjestetään 25.-27.8. hybriditapahtumana
  • Ajankohtaiset talousaiheet kuten pandemian jälkeinen jälleenrakennus puhuttavat myös elokuun tilaisuuksissa
  • Eurooppa-foorumilla on myös EU:n tulevaisuuskonferenssin alatapahtuman status ja tehtävä

Turussa 25.–27. elokuuta neljättä kertaa järjestettävän Eurooppa-foorumin alustava ohjelma on tänään julkistettu. Puhujiksi saapuvat muun muassa pääministeri Sanna Marin, EU-komissaari Jutta Urpilainen, ulkoministeri Pekka Haavisto, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen ja puoluejohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho sekä Euroopan parlamentin jäsenet Heidi Hautala, Petri Sarvamaa, Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri.

""
Eurooppa-foorumin paneelikeskustelua vuoden 2020 tapahtumassa.

EU-vaikuttajien johdolla keskustellaan muun muassa informaatiovaikuttamisesta, oikeusvaltiosta, EU:n roolista digitalisaation edistämisessä ja EU:n muutoksesta.

Eurooppa-foorumin alustava ohjelma julkistettiin tänään perjantaina Eurooppa-päivän digitapahtumassa.

– Tänä vuonna Eurooppa-foorumin keskusteluissa korostuvat EU:n ja Suomen muutos. Eurooppa ryhmittyy pandemiaa seuraavaan jälleenrakennusvaiheeseen, joka on poliittisesti ja taloudellisesti historiallinen, tiivistää tapahtumaa järjestävän Eurooppa-Foorumi Turussa ry:n puheenjohtaja, työelämäprofessori Anders Blom.

– Suuri paino on taloudella. Ohjelma keskittyy Europan unionin tulevaisuuteen monelta kulmalta: puheenvuoroissa pohditaan vihreää siirtymää, elpymisvälinettä Suomen kannalta, sisämarkkinoiden kehittymistä, erilaisten vientisopimusten merkitystä suomalaisille yrityksille ja EU:n kilpailukykyä suhteessa muuhun maailmaan koronapandemian jälkeen, sanoo Eurooppa-Foorumi Turussa ry:n hallituksen jäsen, Turun elinvoimajohtaja Niko Kyynäräinen.

Keskusteluissa korostuvat EU:n ja Suomen muutos

Eurooppa-foorumi järjestetään hybriditapahtumana Turussa elokuun viimeisellä viikolla 25.–­27.8.2021. Tapahtuma on kolmipäiväinen: keskiviikko 25.8. on omistettu tieteelle, torstaina 26.8. on talouskeskustelujen vuoro ja perjantaina 27.8. pureudutaan politiikkaan.

Paikalle odotetaan vieraita EU:n jäsenmaista, yritysjohtajia, poliittisia vaikuttajia, tutkijoita, mediaa ja lukuisia kansalaispiirejä. Erityisesti nuorten toivotaan osallistuvan keskusteluun aktiivisesti. Myös EU:n jäsenmaiden Helsinkiin sijoitettuja diplomaatteja odotetaan paikalle omalla ohjelmallaan.

Eurooppa-foorumi on turkulaisen yliopistomaailman aloitteesta syntynyt valtakunnallinen kansalaisjärjestöjen, elinkeinoelämän ja julkisen vallan yhteistyöhön perustuva keskustelufoorumi, jolla on tärkeä rooli Turun kaupungin kansainvälisissä suhteissa.

Eurooppa-foorumin taustavoimiin kuuluu neljätoista jäsentä. Uusimpina toimijoina mukaan ovat liittyneet Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja Eurooppalainen Suomi ry.

Eurooppa-foorumilla on myös EU:n tulevaisuuskonferenssin alatapahtuman status ja tehtävä. Tulevaisuuskonferenssin tarkoituksena on, että ihmiset eri puolilta Eurooppaa voivat esittää ajatuksiaan ja siten osallistua EU:n tulevaisuuden muovaamiseen.

Virtuaalinen tapahtuma-alusta avoin kaikille

Eurooppa-foorumilla on elokuussa neljä päätapahtumapaikkaa: Turun kaupunginteatterin lämpiö, Radisson Blu Marina Palace -hotelli, Turun virastotalo ja Eurooppa-foorumin oma virtuaalitapahtuma-alusta.  

Viime vuoden tavoin tilaisuuteen osallistuminen paikan päällä perustuu kutsumenettelyyn. Kaikki ohjelma striimataan viime vuosilta tuttuun tapaan. Live-tilaisuuksiin voi lähettää kysymyksiä ja kommentteja virtuaalitapahtuma-alustalla olevan chatin kautta. Keskustelut tallennetaan, ja ne ovat katseltavissa myöhemmin muun muassa YouTubesta.

Tapahtumasuunnittelussa ja -tuotannossa huomioidaan voimassa olevat viranomaisohjeet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Eurooppa-foorumi on sitoutunut noudattamaan myös vastuulliseen tapahtumajärjestämiseen tähtääviä Clean & Safe Turku -periaatteita.

Eurooppa-foorumin ohjelmarunko 2021

Keskiviikko 25.8.2021
Tiedepäivä
Yliopistojen johdolla käydään muutosta käsitteleviä keskusteluja muun muassa tekoälystä, rokotteista ja informaatiovaikuttamisesta.

Torstai 26.8.2021
Talouspäivä
Ohjelmassa on muun muassa talousseminaari ja European Ambassadors Forum

Perjantai 27.8.2021
Politiikkapäivä
Politiikka on esillä mm. pääministerin puheenvuorossa, Eduskunnan suuren valiokunnan kuulemisessa sekä Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa seminaarissa. Tarkastelussa ovat mm. EU:n transatlanttiset suhteet, Kiina-suhteet ja Venäjä-suhteet.