Siirry sisältöön

Uutiset

Erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien muutto Suomeen nopeutumassa

Erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien maahantulo on helpottumassa. Valmisteilla oleva pikakaista nopeuttaa osaajien töiden aloittamista Suomessa. Asiakas pystyy myös entistä paremmin ennakoimaan hakemuksensa käsittelyä.

Maahanmuuttovirasto käsittelee pikakaistan kautta Suomeen muuttavan oleskeluluvan enintään kahdessa viikossa. Koska muutto Suomeen koskee usein myös perhettä, nopeutettu menettely on tarkoitettu myös erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien perheenjäsenille.

""
Kansainvälisten rekrytointien helpottumisesta toivotaan apua Suomea vaivaavaan osaajapulaan. Osaajia vierailulla Turussa kesällä 2019.

Valmistelu kytkeytyy uuteen lupatyyppiin, kansalliseen D-viisumiin, joka on eduskunnan käsittelyssä. Tavoite on, että D-viisumi ja erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien pikakaista olisivat käytössä kesäkuussa 2022.

Pikakaistasta odotetaan helpotusta myös Turun seudun yritysten kansainvälisiin rekrytointeihin.

– Erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien oleskeluluvan käsittely kahdessa viikossa vastaa myös Turun seudulla esiin nousseisiin yritystarpeisiin. On erityisen tärkeää, että nopeutettu menettely on tarkoitettu myös perheenjäsenille. Turku Science Park Oy:n kautta avautuu laajat kansainvälisen osaamisen tuki- ja neuvontapalvelut yrityksille ja myös Turun seudulle asettuville osaajille, sanoo Turku Science Parkin Talent Turku -asiantuntija Lotta Kujanpää.

D-viisumilla Suomeen nopeammin  

Suomeen muuttaminen pikakaistan kautta edellyttää asiakkaalta sitä, että hän jättää ja maksaa hakemuksen verkossa. Kun hakemuksessa on kaikki edellytetty tieto ja liitteet, hakemuksen vireillepano onnistuu automaattisesti, eli hakemuksen käsittely alkaa välittömästi ja on nopeaa. Automaation lisääminen on ollut tärkein keino nopeuttaa lupakäsittelyä. Huomiota on kiinnitetty erityisesti asiakasneuvontaan, jotta kahden viikon palvelulupauksessa pysyttäisiin.

Kansallinen D-viisumi mahdollistaa puolestaan sen, että Suomeen voi matkustaa heti, kun oleskelulupa on myönnetty. Ennen Suomeen tuloa hakija tunnistautuu ulkomailla, eli hänen henkilöllisyytensä varmennetaan ja hän antaa sormenjäljet oleskelulupakorttia varten. Oleskelulupakortin asiakas saa Suomessa, kun vielä nykyisin korttia pitää odottaa ulkomailla päätöksen saamisen jälkeen.

Sisäministeriö on käynnistänyt lakihankkeen, jossa selvitetään D-viisumin laajentamista myös opiskelijoihin ja tutkijoihin. Maahanmuuttovirasto osallistuu aktiivisesti valmisteluun.

Erityisasiantuntija sai vuonna 2021 oleskelulupapäätöksen keskimäärin 16 päivässä. Erityisasiantuntijoita ovat esimerkiksi IT-alan erityisosaajat ja korkeakoulututkinnon suorittaneet työntekijät, jotka tulevat Suomeen erityistä ammattitaitoa vaativaan tehtävään. Startup-yrittäjien luvissa käsittelyaika oli vuoden 2021 tammi-marraskuussa 24 päivää (keskiarvo).