Siirry sisältöön

Uutiset

Diagnostiikan edelläkävijät Abacus Diagnostica, Kaivogen ja Labrox ovat nyt yhdessä Uniogen

Kolme turkulaista biotieteiden huippuosaajaa – molekyylitestauksen ja pika-PCR-testijärjestelmien suunnannäyttäjä Abacus Diagnostica, immunomääritysten ja vasta-ainetestien erikoisosaaja Kaivogen sekä edistyneiden laboratorioinstrumenttien ja diagnostisten lukijoiden kehittäjä Labrox – ilmoittivat syyskuussa 2021 yhdistävänsä voimansa muodostaakseen edelläkävijän globaaleille diagnostiikkamarkkinoille. Yhtiöiden välinen osakevaihtosopimus on astunut voimaan ja järjestely on nyt saatettu päätökseen. Uuden yhtiön nimi on Uniogen Oy. Yhtiö tulee tarjoamaan globaaleille markkinoille ainutlaatuisen vieritestauksen kokonaisratkaisun muun muassa infektio- ja syöpäsairauksien diagnostiikkaan.

Vaikka Uniogen on yhtiönä uusi, sen taustalla olevilla kolmella yhtiöllä, Abacus Diagnosticalla, Kaivogenillä ja Labroxilla, on vuosien kokemus kansainvälisistä kliinisen diagnostiikan ja biotieteiden markkinoista. Uniogenin muodostavien yhtiöiden yhdistetty vuotuinen liikevaihto vuonna 2021 oli noin 15 miljoonaa euroa. Yhtiö on kannattava ja kassavirtapositiivinen. Uniogenin tuotteita myydään noin 100 maassa ympäri maailman. Noin 80 % myynnistä tulee kansainvälisiltä markkinoilta Suomen ulkopuolelta. Uniogenin pääkonttori sijaitsee Turussa ja yhtiö työllistää lähes 100 ammattilaista.

""
Turkulainen Uniogen on kliinisen diagnostiikan, vieritestauksen ja biotieteen instrumenttien globaali edelläkävijä.

DI Ilari Antila (55) on nimitetty Uniogen Oy:n toimitusjohtajaksi 17.1.2022 alkaen. Antilalla on laaja kansainvälinen johtamiskokemus diagnostiikan, lääkintälaitteiden ja terveydenhuollon alalta. Hän siirtyi Uniogenin palvelukseen Injeq Oy:stä, jossa hän työskenteli toimitusjohtajana. Yhtiön hallituksen jäsenet ovat Tomi Numminen (puheenjohtaja), Timo Lövgren ja Johan Kronberg. Hallituksen kokoonpano täydentyy vuoden 2022 aikana.

Yhdistyminen toteutettiin osakevaihtosopimuksena, jossa kolmen yhtiön omistajista tuli uuden yhtiön osakkeenomistajia. Suomalaiset osakkeenomistajat omistavat noin 98 % yhtiön osakkeista. Merkittävän osan yhtiöstä omistavat Abacus Diagnostican, Kaivogenin ja Labroxin työntekijät ja perustajat.

Tavoitteena oikea diagnoosi ensimmäisellä potilaskäynnillä

Uniogen on maailmanlaajuisesti toimiva diagnostiikkaratkaisujen ja vieritestauksen edelläkävijä, joka tarjoaa diagnostisia testejä, testijärjestelmiä ja laboratorioinstrumentteja. Uniogenin missiona on tunnistaa taudinaiheuttajat nopeasti ja estää niiden leviäminen edistyneen diagnostiikan avulla. Yhtiö tarjoaa terveydenhuollolle ja potilaille nopeampaa, helpompaa ja kustannustehokkaampaa sairauksien tunnistamista. Tavoitteena on oikea diagnoosi ja hoito ensimmäisellä potilaskäynnillä.

Uniogen kehittää ainutlaatuista vieritestauksen kokonaisratkaisua muun muassa infektio- ja syöpäsairauksien diagnostiikkaan. Ratkaisu lanseerataan globaaleille markkinoille lähivuosina. Uudessa ratkaisussa vasta-aine- ja PCR-testit sekä useiden sairauksien diagnostiikka voidaan tehdä yhdellä monipuolisella ja helppokäyttöisellä laitteella – ja käytännössä missä tahansa terveydenhuollon yksikössä ilman erikoisasiantuntemusta. Näytteet otetaan ja analysoidaan lähellä potilasta ensimmäisessä hoitoyksikössä, joten niitä ei tarvitse lähettää tutkittavaksi ulkoisiin laboratorioihin. Samalla laitteella voidaan tunnistaa yli kymmenen bakteeria tai virusta yhdestä PCR-näytteestä ja määrittää, aiheuttaako potilaan oireet esimerkiksi koronavirus, influenssa vai tavallinen flunssa. Syöpä tai pitkittynyt infektio voidaan todeta vasta-ainetestillä.

– On hienoa saada johtaa yritystä, joka tuo yhteen erittäin kokeneet diagnostiikan ammattilaiset kolmesta yrityksestä sekä maailman johtavan osaamisen instrumenteissa ja biokemiassa. Kehitämme yhdessä uusia tuotteita ja laajennamme asiakaskuntaamme. Kehitteillä oleva uusi vieritestausratkaisumme avaa meille laajoja kasvumahdollisuuksia globaaleilla diagnostiikkamarkkinoilla. Markkinoilla ei ole tällä hetkellä vieritestausjärjestelmää, joka yhdistäisi vasta-aine- ja PCR-testit. Maailmanlaajuisen kohdemarkkinamme koko on useita miljardeja euroja. Kasvuamme tukevat muun muassa ihmisten liikkumisen lisääntymisen, uusien epidemioiden leviämisen ja väestön ikääntymisen myötä kasvanut tarve hajautetulle diagnostiikalle. Terveydenhuollon kustannusten noustessa jatkuvasti, on terveydenhuollon tulosten, kustannustehokkuuden ja saavutettavuuden parantaminen hajautetun testauksen avulla noussut yhä olennaisemmaksi. Pikadiagnostiikalla on merkittäviä myönteisiä vaikutuksia terveystalouteen, toteaa Uniogenin toimitusjohtaja Ilari Antila.

– Olemme innoissamme voidessamme yhdessä palvella asiakkaitamme kokonaisvaltaisemmin ja täyttää heidän tarpeensa paremmin. Jatkossa asiakkaamme saavat yritykseltä laajan valikoiman tuotteita ja ratkaisuja kliiniseen diagnostiikkaan ja biotieteelliseen tutkimukseen. Uniogenina voimme yhdistää erikoisosaamisemme ja resurssimme sekä tarjota ratkaisuja, joista kukaan meistä ei voisi tarjota yksin. Erityisesti koronaviruspandemia on vahvistanut diagnostiikan merkitystä, ja diagnostiikka tulee olemaan tärkeässä roolissa myös tulevaisuudessa, kertovat Abacus Diagnostican ja Kaivogenin toimitusjohtajat Erno Sundberg ja Leena Kokko sekä Labroxin tutkimus- ja kehitysjohtaja Ida Erling.

Strategia keskittyy vahvaan kansainväliseen kasvuun

Strategiassaan Uniogen hakee vahvaa kansainvälistä kasvua Suomen säilyessä edelleen tärkeänä kotimarkkina-alueena. Nykyisen tuote- ja palveluvalikoiman lisäksi yhtiöllä on kolme tulevaisuuden kasvupilaria: infektiotautien diagnostiikka, syöpädiagnostiikka ja teknologian lisensiointi. Tuotekehityksen ytimessä on uuden kokonaisratkaisun kehittäminen vieritestaukseen. Lisäksi Uniogen kehittää jatkuvasti uusia innovatiivisia ratkaisuja, jotka voivat mullistaa esimerkiksi syöpädiagnostiikkaa. Yhtiö kehittää entistä herkempiä ja tarkempia testejä, jotka tarjoavat uudenlaisen, tehokkaan tavan diagnosoida syöpä verinäytteestä jo varhaisessa vaiheessa. Kehitystyössä pisimmällä on munasarjasyövän seurantaa parantava testi. Lisäksi Uniogenilla on patentteja muun muassa haima-, rinta- ja suolistosyövän testaamiseen.