Siirry sisältöön

Uutiset

Biovian sai merkittävän sijoituksen ja investoi lisää Turkuun

  • Turkulaisen biolääkkeiden sopimusvalmistajan uudeksi suuromistajaksi tulee Keensight Capital
  • Sijoitus tukee yhtiön kasvua ja investointeja kotikaupungissaan
  • Tavoitteena on nousta Euroopan johtavaksi biolääkkeiden sopimusvalmistajaksi ja -kehittäjäksi

Kansainvälinen pääomasijoittaja Keensight Capital on tehnyt merkittävän sijoituksen Turussa toimivaan biolääkkeiden sopimusvalmistajaan Biovianiin. Sijoituksen myötä Keensight Capitalista tulee yhtiön suurin omistaja. Biovian laajentaa kapasiteettiaan ja investoi voimakkaasti Turkuun. Tavoitteena on kaksinkertaistaa yrityksen liikevaihto ja henkilöstömäärä seuraavan viiden vuoden aikana. Biovianin viisi perustajaa jatkaa yhtiön osakkaina.

Biovian valmistaa biologisia molekyylejä lääketutkimuskäyttöön, tarjoaa laadunvalvonta-analyysejä ja kehittää biolääkkeiden valmistusprosesseja asiakkailleen. Yritys toimii täyden palvelun periaatteella lääkekehityksen alusta valmiiseen tuotteeseen asti. Vastaavia yrityksiä ei ole Suomessa muita, ja maailmanlaajuisestikin niitä on vain muutama.

– Sijoitus antaa Biovianille erinomaisen mahdollisuuden vahvaan kasvuun, jota nykyisellä omistuspohjalla emme pystyisi toteuttamaan. Pystymme lisäämään kapasiteettiamme Turussa erityisesti mikrobeissa tuotettujen vaativien rekombinanttiproteiinien alalla sekä virusvektori- ja geeniterapiamarkkinoilla. Voimme myös laajentaa asiakaskuntaamme ja vahvistaa entisestään täyden palvelun konseptiamme. Haluamme jatkossa olla mukana asiakkaan tuotekehityksen ja tuotteen elinkaaren vaiheissa entistä pidemmälle, kertoo Biovianin toimitusjohtaja Knut Ringbom.

Yrityksen asiakkaita ovat kansainväliset bioteknologian ja biolääketieteen yritykset muun muassa Pohjoismaissa, muualla Euroopassa, USA:ssa ja Etelä-Koreassa. Tärkeimmät alat ovat syöpäsairauksien hoito, geeniterapia ja rokotteiden kehittäminen. Tammikuussa 2018 Turun kauppakamari myönsi vuoden 2017 Varsinais-Suomen vientipalkinnon Biovianille.

Keensight Capital keskittyy kasvuyrityksiin

Keensight Capital on Euroopan johtavia pääomasijoittajia. Se keskittyy yrityksiin, joilla on merkittävää kasvupotentiaalia. Keensight Capitalilla on monipuolista osaamista terveydenhuoltoalalta, kokemusta sopimusvalmistus ja -kehittämissektorista sekä laaja kansainvälinen verkosto.

– Biovian on hyvä esimerkki yrityksestä, joka on kasvanut kannattavasti haastavalla ja tiukasti säädellyllä markkinasegmentillä. Biovianilla on kaikki ne vahvuudet, jotka sopivat sijoittamisstrategiaamme. Kehitämme Biovianista yhdessä yrityksen johdon kanssa Euroopan johtavan biolääkkeiden sopimusvalmistajan ja -kehittäjän, sanoo Keensight Capitalin osakas Magdalena Svensson.

Markkinakasvu jopa yli 20 prosenttia, kapasiteetista pulaa

Biovian keskittyy biolääketieteellisiin molekyyleihin, joiden markkinat kasvavat kaikkein nopeimmin. Vuosittaisen kasvuvauhdin on arvioitu olevan jopa yli 20 prosenttia vuoteen 2022 asti. Kasvua vauhdittavat biologisten ja yksilöllisten lääkkeiden sekä täsmälääkkeiden kehittämisen jatkuva lisääntyminen. Lisäksi lääketeollisuuden rakennemuutokset, kuten siirtyminen kemiallisista molekyyleistä biologisiin sekä molekyylien lisääntynyt monimutkaisuus kasvattavat markkinaa. Lääkekehitystä myös ulkoistetaan yhä enemmän.

–Lääkealan sopimuskehityksen ja -valmistuksen markkinoilla kapasiteetista onkin huutava pula, mihin vastaamme Turkuun tehtävillä investoinneillamme, kertoo Knut Ringbom.

Biovian Oy:n edustajat vastaanottamassa Turun kauppakamarin vientipalkintoa tammikuussa 2018.