Siirry sisältöön

Uutiset

Asiakastarina: Konepajayritys EJT-Tekniikka hakee kasvua investoimalla moderniin tuotantoteknologiaan

Uudet koneinvestoinnit ja isommat tilat Ruskolla tähtäävät entistä resurssiviisaampaan liiketoimintaan. Yritys toivoo Ruskon teollisuusalueelle muitakin metalliteollisuuden osaajia.

Konepajayritys EJT-Tekniikassa on tapahtunut viime aikoina paljon. Yritys on investoinut moderniin, isoon laserleikkauskoneeseen ja tehokkaaseen särmäyskoneeseen.

Lisäksi EJT-tekniikan toiminta siirtyi viime syksynä Turusta Ruskolle tiloihin, jotka jäivät tyhjilleen Consolis Parman suljettua betonielementtitehtaansa. Tilat ovat yli tuplasti aikaisempia suuremmat.

Uudet koneinvestoinnit ja isommat tilat lisäävät merkittävästi konepajan tuotantokapasiteettia ja toimintojen tehokkuutta sekä mahdollistavat uusien asiakkaiden palvelemisen,

myyntijohtaja Juha Leppänen summaa.

Vuonna 2015 perustettu EJT-Tekniikka Oy on kasvanut nopeasti osana Turun alueen meriteollisuuden verkostoa. Leppäsen mukaan yrityksen investoinnit juontavatkin juurensa juuri telakoiden tarpeista.

EJT-Tekniikan isommat tilat ja modernit koneinvestoinnit mahdollistavat asiakaspohjan laajentamisen. Juha Leppänen (oik.) kiittelee Business Turun Marko Puhtilaa (vas.) ja Ruskon kunnan teknistä johtajaa Mika Heinosta (keskellä) avusta matkan varrella.

– Laivateollisuudessa käytetään markkinoiden suurimpia teräslevyjä, ja niiden käsittely vaati runsaasti tilaa ja kookkaita koneita. Meyer Turku Oy on merkittävin asiakkaamme. Hyvä yhteistyö telakan kanssa on tehnyt kasvustamme mahdollista, Leppänen kertoo.

Resurssiviisaampaa bisnestä

EJT-Tekniikan investointien taustalla on yrityksen kehittämä Resurssiviisaat konepajapalvelut -konsepti. Siinä materiaalien ja resurssien käyttöä tehostetaan uusien koneiden ja ohjelmistojen avulla.

– Kun ennen käsittelimme vuodessa seitsemän miljoonaa kiloa terästä ahtaissa tiloissa, uusien tilojen ja koneiden myötä kapasiteetti tuplaantuu, Leppänen summaa.

Yritys on erikoistunut rahtileikkausliiketoimintaan. Se tarkoittaa sitä, että asiakas voi ostaa teräsmateriaalit ja toimittaa ne EJT-tekniikalle, joka hoitaa jalostuksen siitä eteenpäin.

EJT-Tekniikan uudella, 20 kilowatin viistelaserleikkauskoneella voi leikata tavallisen teräksen lisäksi myös esimerkiksi ruostumatonta terästä ja alumiinia. Leikkaaminen on entistä tarkempaa ja tehokkaampaa. Samalla kappaleisiin voidaan tehdä hitsausta varten mittatarkat viisteet yhdellä työvaiheella.

Leikkauspöytämme on markkinoiden suurin Suomessa. Mitä isompi teräslevy on, sitä fiksummin leikkeet saadaan sijoitettua ja hukkaa optimoitua – tästä resurssiviisaus,

Leppänen selittää.

Hänestä konepajan on pakko investoida pysyäkseen kilpailukykyisenä. Tulevaisuudessa hän näkee uusia bisnesmahdollisuuksia esimerkiksi uusissa hiilineutraaleissa risteilijöissä sekä vihreän siirtymän isoissa projekteissa kuten merituulivoiman rakentamisessa.

– Viime vuosina suhdannemuutokset ovat olleet nopeita. Haluamme hakea uusia asiakkaita myös muualta metalliteollisuudesta.

Loistava paikka metalliteollisuudelle

Ruskolle EJT-Tekniikka päätyi siksi, että Ruskon teollisuusalueelta löytyi yritykselle sopivat tilat valmiina. Leppänen kiittelee kunnan aktiivisuutta ja matalaa hierarkiaa.

Jos meille tulee lisää rakentamistarvetta, uskon, että lupa-asiat hoituvat nopeasti. Se on yrityksille todella tärkeää, kun mietitään investointeja. Tarpeet tulevat nopeasti ja lupia ei ole aikaa odotella pitkään,

Leppänen summaa.
Tulevaisuudessa EJT-Tekniikan Juha Leppänen näkee bisnesmahdollisuuksia esimerkiksi uusissa hiilineutraaleissa risteilyaluksissa ja merituulivoiman rakentamisessa.

Leppänen toivoo, että metalliteollisuuden alihankintayritykset tekisivät entistä enemmän yhteistyötä ja etsisivät synergiaetuja. Ruskon teollisuusalue, lentokentän kupeessa ja lähellä Turun telakkaa, olisi hänestä loistava paikka muillekin metalliteollisuuden yrityksille.

– Meidät on otettu Ruskolla hyvin vastaan ja naapurissa on hyvin tilaa jäljellä. Tämä olisi hyvä paikka kehittää monipuolista metalliteollisuuden palvelupuistoa.

Tarpeellista sparrausapua Business Turulta

EJT-Tekniikka on saanut investointihankettaan varten reilut puoli miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahastolta, mikä on 20 prosenttia investointien kokonaissummasta.

Leppänen kiittelee Business Turulta saatua ideointi- ja sparrausapua rahoitushakemuksen teossa.

– Business Turun avulla hakemus syntyi suhteellisen helposti. Itse hankkeen ideoimme yhteistyössä Meyer Turun kanssa.

Tulevaisuudessa Leppänen toivoo Business Turulta apua alueen metalliteollisuuden yritysten yhteistyön kehittämisessä ja eri tahojen yhteen tuomisessa.

Pohdinnassa rahoitus? Ota yhteyttä Markoon.

Faktoja: EJT-Tekniikka Oy

  • Ruskolainen konepaja ja meriteollisuusverkoston yritys
  • Perustettu 2015
  • Tilat 8000 m2, tontti 30 000 m2
  • Työllistää lähes 50 henkilöä
  • Liikevaihto vuonna 2023 noin 8 m€

Teksti ja kuvat: Heidi Pelander