Abacus Diagnostica tuo markkinoille uudenlaisen GenomEra-koronatestin

|

Erno Sundberg vierellään PCR-testilaite ja varusteita.

Molekyylitestauksen ja pika-PCR-testijärjestelmien suunnannäyttäjä, turkulainen Abacus Diagnostica tuo Suomen ja Euroopan markkinoille uuden sukupolven COVID-19-testin. Uusi GenomEra-testi tarjoaa paremman käytettävyyden ja herkkyyden, joiden ansiosta tulokset saadaan alle tunnissa.

Abacus Diagnostican CE-hyväksynnän Euroopan unionissa saanut GenomEra®-testi (GenomEra® SARS-CoV-2 2.0 Assay Kit) on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille. Pika-PCR-testi havaitsee SARS-CoV-2-viruksen eri variantit hengitystienäytteestä 50 minuutissa.   

Erno Sundberg vierellään PCR-testilaite ja varusteita.
Abacus Diagnostican toimitusjohtajan Erno Sundbergin mukaan uusi PCR-testi on kliinisissä kokeissa osoittautunut tarkkuudeltaan ja herkkyydeltään erinomaiseksi.

”Olemme erittäin ylpeitä voidessamme tarjota markkinoille entistä nopeamman, luotettavamman ja helppokäyttöisemmän COVID-19-testin, jonka tarkkuus ja herkkyys on osoitettu kliinisissä kokeissa erinomaisiksi. Testin käyttö on myös terveydenhuollon ammattilaisille turvallisempaa. Uudessa GenomEra®-testissä kohtaavat testaamisen yksinkertaisuus ja PCR-menetelmän ylivoimainen herkkyys”, kertoo Abacus Diagnostican toimitusjohtaja Erno Sundberg.  

Suomessa kehitetyn ja valmistetun testin herkkyys (todennäköisyys, että testi on positiivinen, jos potilaalla on koronavirusinfektio) on 98,3 %. Tarkkuus (todennäköisyys sille, että testi on negatiivinen, jos potilaalla ei ole koronavirusinfektiota) on vieläkin korkeampi eli 99,8 %.   

Näyte kerätään inaktivoivaan eli viruksen tartuttamattomaksi tekevään nesteeseen, joten erityisiä turvatoimenpiteitä tai PCR-tiloja ei tarvita. Näytteen valmistelun jälkeen testi määritetään ja tulos tulkitaan täysin automaattisesti. Erilaisten virusvarianttien ilmaantuminen ei vaikuta suorituskykyyn, sillä testi havaitsee samanaikaisesti SARS-CoV-2-viruksen genomista kaksi eri kohdetta eli RdRp- ja E-geenit. GenomEra®-testijärjestelmä koostuu testilastuista, laitteesta sekä testitulokset tulkitsevasta ohjelmistosta. Yhdellä GenomEra®-laitteella voidaan samaan aikaan analysoida neljä näytettä. Laitteita yhdistämällä voidaan ajaa 50 minuutissa yhtäaikaisesti jopa 32 näytettä.   

Lähes parikymmentä vuotta diagnostiikka-alalla toiminut Abacus Diagnostica on nykyisin osa Uniogen Oy:tä, joka syntyi tammikuussa 2022 kolmen biotieteen alan huippuosaajan yhdistyttyä. Abacus Diagnostica on kehittänyt COVID-19-diagnostiikkaa koronapandemian alusta lähtien. Ensimmäinen SARS-CoV-2-testi sai CE-hyväksynnän Euroopan markkinoilla heinäkuussa 2020.  Abacus Diagnostica on saanut uuden testin kehittämiseen rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta.  

”Saamamme rahoitus ja CE-hyväksyntä osoittavat, että tiimimme on tehnyt testin kehittämisessä erinomaista työtä. Yhdessä voimme saavuttaa Uniogenille asettamamme kunnianhimoiset tavoitteet ja löytää uusia kasvumahdollisuuksia globaaleilla diagnostiikkamarkkinoilla”, jatkaa Sundberg.