Abacus Diagnostica, Kaivogen ja Labrox yhdistyvät kansainväliseksi diagnostiikan edelläkävijäksi

|

Turkulaiset biotekniikan huippuosaajat Abacus Diagnostica, Kaivogen ja Labrox ovat yhdistymässä ja muodostavat edelläkävijän kansainvälisille diagnostiikkamarkkinoille. Uusi yhtiö tulee tarjoamaan globaaleille markkinoille ainutlaatuisen vieritestauksen kokonaisratkaisun muun muassa infektio- ja syöpäsairauksien diagnostiikkaan. Sairauksien tunnistamista ja siten myös oikean hoidon aloittamista nopeuttava uuden sukupolven järjestelmä mahdollistaa testauksen missä ja milloin tahansa. Näytteet otetaan ja analysoidaan potilaan lähellä ensimmäisessä hoitoyksikössä, eikä niitä lähetetä ulkopuolisiin laboratorioihin. Kokonaisratkaisu on tarkoitus tuoda markkinoille vuonna 2024.

Uuden yhtiön tavoitteena on tuoda globaaleille diagnostiikkamarkkinoille vieritestauksen laaja kokonaisratkaisu vuonna 2024.

Uusi yhtiö tuo yhteen maailman kärkeä olevan laite- ja kemiaosaamisen sekä tarjoaa terveydenhuollolle ja potilaille paitsi entistä nopeampaa myös helpompaa ja kustannustehokkaampaa sairauksien tunnistamista. Taustalla olevilla kolmella kasvuyhtiöllä on vuosien kokemus kansainvälisistä diagnostiikan markkinoista. Yhdistymisessä muodostuvan yhtiön yhdistetty vuotuinen liikevaihto oli noin 12 miljoonaa euroa ja liikevoitto 3,2 miljoonaa euroa vuonna 2020. Vuoden 2021 liikevaihdon ennustetaan olevan 14 miljoonaa euroa ja liikevoiton odotetaan kasvavan viime vuodesta. Yhtiö työllistää noin 90 ammattilaista. Uuden yhtiön nimi tullaan päättämään kuluvan syksyn aikana.

Yhdistyminen on looginen jatkumo Abacus Diagnostican, Kaivogenin ja Labroxin jo olemassa olevalle yhteistyölle, jota halutaan syventää entisestään. Yritykset ovat jo tehneet yhteistä tuote- ja teknologiakehitystä ja markkinointia sekä toisilleen alihankintaa. Yhdistyminen mahdollistaa suuremmat panostukset tuotekehitykseen ja myyntiin, synnyttää operatiivisia synergioita sekä laajentaa yhteistä asiakaskuntaa. Yhtiöllä on yhtenä kokonaisuutena myös paremmat mahdollisuudet vastata kansainvälisten markkinoiden kysyntään ja hyödyntää markkinoiden laaja kasvupotentiaali.

Omistajina jatkavat pääsääntöisesti nykyiset omistajat. Yhtiöstä noin 95 % on suomalaisessa omistuksessa. Merkittävän osan yhtiöstä omistavat jatkossakin yritysten työntekijät. Yhdistyminen toteutetaan osakevaihtosopimuksena, ja järjestely on tarkoitus saada päätökseen lokakuussa. Yhtiöiden suurimmat omistajat tukevat yhdistymistä. Yhdistymisessä muodostettavan yhtiön hallitus ja toimitusjohtaja tullaan nimittämään syksyn aikana.

Abacus Diagnostican Erno Sundberg, Labroxin Henri Sora ja Kaivogenin Leena Kokko johtavat kolme diagnostiikkayhtiötä yhteisen katon alle.

Vieritestauksella luotettavat tulokset heti ensimmäisellä käynnillä

”Yhteisenä tehtävänämme on tunnistaa taudinaiheuttajat nopeasti ja estää niiden leviäminen edistyneen diagnostiikan avulla. Tavoitteenamme on tulevaisuus, jossa lääkäri voi jo ensimmäisellä vastaanottokäynnillä varmistaa potilaan diagnoosin laboratoriotestin avulla eikä testituloksia tarvitse odottaa päiviä – olipa kyseessä sitten syöpäepäily tai koronaviruksen tai muun tartuntataudin oireista kärsivä potilas. Saamalla useamman taudinaiheuttajan tulokset nopeasti voidaan myös ehkäistä tartuntaketjujen leviämistä tehokkaasti tai havaita esimerkiksi syöpä varhaisessa vaiheessa. Jotta vieritestaus olisi kannattavaa, pitää ratkaisun kuitenkin olla monipuolinen, helppokäyttöinen ja kustannustehokas. Tämä on juuri sitä, mitä me tarjoamme”, selventää Abacus Diagnostican toimitusjohtaja Erno Sundberg.

Useamman sairauden diagnostiikka yhdellä kertaa ja samalla laitteella

”Vieritestauksen kokonaisratkaisussamme hyödynnetään kaikkien kolmen yrityksen osaamista. Yhdessä voimme tarjota markkinoille diagnostiikan tulevaisuutta viitoittavan ratkaisun, jota yksikään yhtiöistä ei voisi tarjota yksin”, sanoo Labroxin toimitusjohtaja Henri Sora.

Kehitteillä olevassa uuden sukupolven vieritestausjärjestelmässä vasta-aine- ja PCR-testit voidaan tehdä yhdellä laitteella. Markkinoilla ei ole tällä hetkellä yhtäkään vieritestausjärjestelmää, joka yhdistäisi nämä molemmat teknologiat. Uudella laitteella PCR-määrityksissä on mahdollista tunnistaa toistakymmentä bakteeria tai virusta yhdestä näytteestä. Samalla laitteella voidaan tutkia aiheuttaako potilaan oireet koronavirus, influenssa vai tavallinen nuha. Vanha infektio tai syöpä voidaan todeta vasta-ainetestillä.

Kolme tulevaisuuden tukijalkaa: infektiotautien ja syöpien diagnostiikka sekä sopimusvalmistus

Uuden yhtiön kasvua tukevat muun muassa ihmisten liikkumisen lisääntymisen, uusien epidemioiden leviämisen ja väestön ikääntymisen myötä kasvaneet tarpeet hajautetulle diagnostiikalle.

”Meillä on kolme tulevaisuuden tukijalkaa: infektiotautien ja syöpien diagnostiikka sekä sopimusvalmistus. ​Kokonaisvaltaisella osaamisellamme voimme mullistaa muun muassa syöpädiagnostiikkaa. Kehitämme entistä herkempiä ja tarkempia testejä, jotka tarjoavat uudenlaisen, tehokkaan tavan toteuttaa seulontoja keskittymällä syövän varhaiseen diagnostiikkaan verinäytteestä. Kehitystyössä pisimmällä on munasarjasyövän hoidon seurantaa parantava testi”, kertoo Kaivogenin toimitusjohtaja Leena Kokko.

Tietoa yhdistyvistä yhtiöistä

Abacus Diagnostica
Abacus Diagnostica on molekyylitestauksen ja pika-PCR-testijärjestelmien suunnannäyttäjä infektiotautien kuten esimerkiksi koronaviruksen, influenssan ja suolistobakteerien nopeassa diagnostiikassa. Yhtiön kehittämä ja valmistama automatisoitu testijärjestelmä koostuu testilastuista, laitteesta sekä testitulokset tulkitsevasta ohjelmistosta. Abacus Diagnostican asiakkaita ovat tyypillisesti sairaalalaboratoriot, mutta testijärjestelmää voidaan hyödyntää missä tahansa terveydenhuollon yksikössä, sillä sen käyttö ei vaadi erikoisosaamista. Yhtiön tuotteita myydään jakelijoiden kautta yli 25 maahan, pääasiassa Eurooppaan ja Aasiaan. Vuonna 2004 perustetun Abacus Diagnostican liikevaihto oli noin 6,6 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja sen palveluksessa on tällä hetkellä noin 30 henkeä. www.abacusdiagnostica.com

Kaivogen
Kaivogen on immunomääritysten ja vasta-ainetestien erikoisosaaja, joka kehittää asiakkailleen testejä muun muassa sydänsairauksien ja koronavirusvasta-aineiden diagnostiikkaan sekä valmistaa komponentteja erilaisille diagnostisille testeille. Kehitteillä on ensimmäinen oma, munasarjasyövän diagnostiikkaan suunnattu testi, ja yhtiöllä on patentteja muun muassa haima-, rinta- ja suolistosyövän testaukseen. Kaivogen on kehittänyt yhdessä Labroxin kanssa nanopartikkeleihin perustuvan Upcon®-konseptin vieritestaukseen. Vuonna 2007 perustetun Kaivogenin pääasiakasryhmä ovat in vitro -diagnostiikkayritykset, joiden kautta tuotteita myydään ympäri maailmaa esimerkiksi sairaaloille, sekä erilaiset tutkimusorganisaatiot ja lääkealan palveluyhtiöt​. Kaivogenin liikevaihto vuonna 2020 oli noin 1,7 miljoonaa euroa, josta noin 70 % tuli viennistä pääosin Yhdysvaltoihin ja Pohjoismaihin. Kaivogenin palveluksessa työskentelee noin 30 henkeä. www.kaivogen.com

Labrox
Labrox on innovatiivinen laboratorioinstrumenttien kehittäjä, joka valmistaa kuoppalevylukijoita sekä testilaitteita vieritestaukseen. Levylukijat ovat monimutkaisia laboratoriomittalaitteita, joiden toiminta perustuu valon määrän herkkään mittaukseen. Ohjelmistojen osuus Labroxin levylukijoissa on nykyään huomattavan suuri, minkä ansiosta laitteet ovat helppokäyttöisiä, nopeita ja kooltaan pieniä. Labrox suunnittelee ja valmistaa kaikki myymänsä laitteet itse, mutta loppuasiakkaalle ne päätyvät useimmiten johtavien life science -alan toimijoiden nimellä. OEM-laitteiden lisäksi Labrox on yhteistyössä Kaivogenin kanssa kehittänyt myös omalla nimellään myytävän Upcon®-lukijan vieritestaukseen. Kansainvälisten kumppanien ansiosta Labroxin liikevaihdosta noin 90 % on nykyään vientiä. Vuonna 2011 perustetun Labroxin liikevaihto oli vuonna 2020 noin 3,5 miljoonaa euroa, ja vuonna 2021 liikevaihdon odotetaan kasvavan 4,8 miljoonaan euroon. Yritys työllistää noin 30 henkilöä. www.labrox.fi