Siirry sisältöön

Uutiset

Turun ammatti-instituutin hanke vastaa elokuva-alan työvoimapulaan paikallisen yritysyhteistyön voimin

Osaajia elokuva-alalle on Turun ammatti-instituutin hanke, jonka tavoitteena on vastata elokuva- ja media-alan osaamisvajeeseen kehittämällä ammatti-instituutin koulutustarjontaa. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat turkulainen tuotantoyhtiö New Dawn Oy, kotimaan johtava tuotantopalveluyritys Film Service Finland sekä elokuvakalustovuokraamo Valofirma.

Osaajia elokuva-alalle -hankkeen puitteissa luodaan Varsinais-Suomen elokuva- ja media-alan yritysten sekä muiden alueen työnantajien tarpeisiin perustuva täydennyskoulutuskokonaisuus. Täydennyskoulutuksen myötä elokuva- ja/tai media-alan koulutuksen saaneilla työttömillä työnhakijoilla on mahdollisuus parantaa ammatillista osaamistaan ja näin ollen edistää omaa työllistymistään.

“Elokuva- ja media-alan työvoimapulasta on puhuttu jo kauan ja TAI:n koulutus on olennainen osa oman osaamisen lisäämistä paitsi alaa ennestään tunteville tekijöille, myös alasta kiinnostuneille. Kokonaisuus on erityisen toimiva siksi, että olemme saaneet Turun av-alan yrityksien ammattilaisia mukaan täydennyskoulutuksen jokaiseen vaiheeseen”, elokuvakomissaari Teija Raninen Länsi-Suomen elokuvakomissiolta kommentoi.

Kuva: Markku Pennanen

Hankkeen alkuvaiheessa on tehty täsmäprofilointi Turun ja lähialueiden audiovisuaalisen alan osaamisvajeiden yksityiskohdista yhteistyössä paikallisten alan yritysten kanssa. Pilottikoulutuskokonaisuuksien pohjana on hyödynnetty yli kymmenen turkulaisen yrityksen kanssa käytyjä keskusteluja liittyen ajankohtaisiin työvoima- ja koulutustarpeisiin. Täydennyskoulutuksen tavoitteena on käsitellä elokuvanteon eri osaamisalueita mahdollisimman kattavasti.

Yritysvierailut ja käytännön harjoitukset koulutuksen keskiössä

Ensimmäinen kahden viikon pituinen koulutuskokonaisuus järjestettiin huhtikuussa 2023. Koulutuksessa perehdyttiin elokuvatuotannon työryhmärakenteeseen, hierarkiaan ja ammattimaiseen käyttäytymiseen kuvaustilanteissa alan ammattilaisten johdolla. Asianmukaiseen kuvauskalustoon päästiin tutustumaan helsinkiläisten elokuvakalustovuokraamojen Valofirman ja Angel Filmsin tiloissa.

Turun alueella ovensa avasivat muun muassa videotuotantostudio SimeliusSimelius, tuotantoyhtiö Brave Teddy sekä tapahtumatuotantoyritys Rajulive. Vierailevina luennoitsijoina nähtiin hankkeen yhteistyökumppanien lisäksi myös Länsi-Suomen elokuvakomission tuotantokoordinaattori Laura Malinen. Koulutusjakson puitteissa suoritettiin niin ikään alalle olennaiset tulityö- ja työturvallisuuskortit.

Kuva: Markku Pennanen

Koulutuskokonaisuuden käytännön osuuksista vastaavat turkulaiset alan yritykset. Tuotantoyhtiö Brave Teddyn Jouni Kuru johdatti osallistujat mainos- ja elokuvatuotantojen prosesseihin aina tilaajan toiveista ideointiin ja toteutukseen asti. Kuru kertoo, että Brave Teddylle on niin yrityksenä kuin yksityishenkilöinäkin tärkeää olla tukemassa ja auttamassa tulevaisuuden tekijöitä – päätös koulutuskokonaisuuteen osallistumisesta ei siis ollut vaikea. Kurun mielestä on myös olennaista, että osallistujat pääsevät tutustumaan luovan mediatyön vaiheisiin oikeiden kuvaustilanteiden välityksellä.

Ideointiprosessin ja tuotantojen kulun ymmärtäminen tukee kurssilaisten osaamista laajasti eri rooleissa. Uskon että kattavasta näkemyksestä kasvaa intohimo tehdä ja toteuttaa. Kaikilla on annettavaa ja jos voimme olla mukana auttamassa ihmisiä löytämään oman polkunsa ja äänensä tekijänä, niin me ollaan silloin tekemässä oikeita asioita.

– Jouni Kuru, Brave Teddy

RajuLiven Johan Ekmanin matkassa tehtiin käytännön sukellus striimauksen maailmaan. RajuLiven osaamisalaa ovat yritys- ja mainosvideot sekä striimit ja virtuaali- sekä hybriditapahtumat. Täydennyskoulutus ei suinkaan ole RajuLiven ensimmäinen yhteistyörupeama alan oppilaitosten kanssa. RajuLiven Jani Nieminen kertookin innostuneensa täydennyskoulutuksen ideasta heti sen alkumetreillä.

“Tällainen koulutus on tarpeellinen, jotta alalle tulevilla on niin sanotusti pohjat kunnossa sekä työtehtävien, että yleisesti tuotannoissa toimisen suhteen. Päälle voi sitten alkaa rakentamaan erikoistuvaa ammattitaitoa joko kentältä käsin tai jossain opinahjossa. Meillekin tulleista harjoittelijoista, freelancereista ja työntekijöistä moni on aloittanut avustavista hommista”, Nieminen kommentoi.

Elokuussa starttaavassa kolmannessa koulutusosuudessa keskitytään elokuvalavastuksen mahdollisuuksiin sekä erityisesti valokaluston turvalliseen ja tarkoituksenmukaiseen käyttöön kuvausympäristöä rakentaessa. Kokonaisuus on suunnattu niin alaa ennestään tunteville tekijöille kuin alasta kiinnostuneille.