Turkulaisten elokuvantekijöiden kokopitkä elokuva teatterilevitykseen

|

Turkulaisen ohjaaja-kuvaaja Esa Jussilan kunnianhimoisin ohjaustyö saa ensi-iltansa 9.2.2024. Elokuva on saanut suomalaiselle elokuvalle harvinaisen K18 -ikärajaluokituksen. 

(Pri)sons on underground-piireissä tunnetuksi tulleen turkulaisen ohjaaja-kuvaaja Esa Jussilan ensimmäinen kokopitkä elokuva, joka käsittelee alamaailmaa, ihmisten rappeutumista ja ihmisen alkukantaista tarvetta selviytyä.

Elokuva on poikkeuksellinen Suomessa väkivaltaisuutensa, efektiensä sekä näyttelijöiden suorittamien stunt-koreografioiden määrän ansiosta. Elokuva onkin saanut suomalaiselle elokuvalle harvinaisen K18 -ikärajaluokituksen.

“Kokopitkä elokuva on taidemuoto, joka vaatii pitkäjänteisen työponnistuksen suurelta joukolta lahjakkaita taiteilijoita ja ammattilaisia. Meidän elokuvamme tapauksessa kyse on vielä Suomessa hyvin epätavallisesta genreyhdistelmästä; extreme-kauhun ja toimintaelokuvan ristisiitoksesta, johon vaadittava osaaminen on täällä hyvin harvinaista. Onneksi aiheeseen erikoistuneita tekijöitä löytyy Turun seudulta”, Jussila kommentoi. Jussilan mielestä elokuvan tietyillä osa-alueilla voidaan puhua suorastaan pioneerityöstä kotimaisen elokuvan saralla.

Kuvassa Markm Arnold Metsälä, (Pri)sons

Elokuvaa kuvattiin Turussa muun muassa Ruissalon Villa Marjaniemessä ja Villa Saarossa. Mukana elokuvan tekemisessä oli myös monia Turun seudun elokuva-alan ammattilaisia sekä yhteistyökumppaneina turkulaisia yrityksiä, kuten s/s Bore, Åbomb, Saaristobaari, X-Sec sekä Ekotori Turku. 

”Turussa on omistautuneita elokuvantekijöitä sekä tiivis elokuvantekemisen yhteisö! Tekijänä on ollut hienoa huomata, miten elokuvaystävällinen oma kotikaupunki on ja uskon, että siihen on vaikuttanut paljon elokuvakomission tekemä työ. WFFC auttoi meitä löytämään juuri oikeat kuvauspaikat tietyille kohtauksille”, sanoo elokuvan puvustus/lavastus/sfx-vastaava ja osatuottaja Minja Tuomisalo

Tuomisalo kiittää myös yhteistyökumppaneita siitä, että heidän panoksensa avulla tuotanto pystyi tekemään ekologisempia valintoja. Lavastus- ja puvustustiimit pystyivät lainaamaan, vuokraamaan ja pelastamaan poistoon menevää tavaraa kameran eteen uuden hankkimisen sijasta. 

Kuvassa Veera W. Vilo, (Pri)sons

Elokuvan naispääosaan löydettiin turkulainen talentti Katriina Rajaniemi. Elokuva on hänen ensimmäinen roolinsa kokopitkässä elokuvassa. Elokuvan näyttelijäkaartissa nähdään mm. Jarmo Pukkila (Kyrsyä – Tuftland), Ari Savonen (Kyrsyä – Tuftland), Jere Saarela (Punainen kohina), Gareth Lawrence (Werewolves of the Third Reich), Veera W. Vilo (Free Skate), Ilkka Koivula (Sisu), Renne Korppila (Rendel), Sami Huhtala (Rendel), Markus Tilli (Free Skate) ja Karoliina Blackburn (Hormonit!). 

“On upeaa, että tämän omistautuneen tekijäjoukon pitkän työn tulos saa arvoisensa levityksen elokuvateatterien kankailla. Voin taata, että kyseessä on ainutlaatuinen ja valtavirrasta poikkeava elokuvakokemus!”

– Ohjaaja Esa Jussila 

(Pri)sons –elokuvan tuotannosta vastaa turkulainen genre-elokuviin keskittyvä TR Productions -kollektiivi ja levityksestä vastaa Bright Fame Pictures, joka on aiemmin tuottanut ja levittänyt elokuvat  Kyrsyä – Tuftland (2017), Punainen kohina (2021) sekä Free Skate (2022), jossa nähtiin myös monia turkulaisia elokuvantekijöitä. 

Katso Esa Jussilan ja Minja Tuomisen haastattelut elokuvanteosta ja siitä, miksi elokuvateatteri on parhain paikka nähdä (Pri)sons ensikertaa: 

Esa Jussila | (Pri)sons | Elokuvateattereissa 9.2.2024 – YouTube 

Minja Tuomisalo | (Pri)sons | Elokuvateattereissa 9.2.2024 – YouTube