Siirry sisältöön

Uutiset

DelSiTech yhteistyöhön amerikkalaisen lääkeyhtiön kanssa lääkeannostelun kehittämiseksi silmäsairauksiin

Turkulainen lääkeannosteluteknologia- ja lääkekehitysyritys DelSiTech Oy on solminut yhteistyö- ja lisenssisopimuksen Yhdysvaltain länsirannikolla Seattlessa toimivan Visus Therapeuticsin kanssa. Sopimuksen mukaan Visus Therapeutics saa maailmanlaajuisesti oikeudet käyttää DelSiTechin silikapohjaista lääkeannosteluteknologiaa pitkäaikaisten silmälääkkeiden kehittämiseen ja kaupallistamiseen.

Lisenssisopimus kattaa sekä silmänsisäisesti annosteltavien lääkkeiden että silmän pinnalle annettavien ns. silmätippalääkkeiden kehittämisen jopa kuudelle eri lääkekehitysohjelmalle. Visus Therapeutics on innovatiivinen lääkeyhtiö, joka on keskittynyt uusien hoitojen kehittämiseen silmäsairauksiin maailmanlaajuisesti.Lisenssisopimus Visus Therapeuticsin kanssa vahvistaa DelSiTechin asemaa yhtenä maailman johtavana teknologiayhtiönä pitkävaikutteisten lääkkeiden kehityksessä silmäsairauksiin. Meillä on jo ennestään lisenssisopimus lääkejätti Bayerin kanssa tällä alueella ja mittava joukko varhaisemman vaiheen yhteistyösopimuksia eri lääkeyhtiöiden kanssa maailmanlaajuisesti, sanoo DelSiTechin toimitusjohtaja Lasse Leino.

DelSiTech on sopinut silikapohjaisen lääkeannosteluteknologian hyödyntämisestä silmälääkkeiden annosteluun.

Silmän takaosan ja verkkokalvon sairauksien suurimpana haasteena on lääkkeen annostelu, koska suun kautta otettavat lääkkeet eivät pääse silmän sisälle. Siksi nämä silmälääkkeet tulee annostella silmän sisälle lasiaiseen injektiona. Ongelmana on, että lääkkeet häviävät nopeasti lasiaisesta, jos ne injisoidaan sellaisenaan esimerkiksi liuoksena. Lasiaisinjektioita ei myöskään voi tehdä päivittäin tai edes viikoittain, koska toimenpiteeseen liittyy aina komplikaatioriski. Siksi pitkävaikutteiset injektiot ovat ainoa tapa hoitaa näitä sairauksia. DelSiTechin teknologia mahdollistaa lasiaisannostelun siten, että injektioita tarvitsee tehdä poliklinikalla vain pari kertaa vuodessa, mikä helpottaa merkittävästi myös terveydenhoidon kuormitusta, Leino jatkaa.

– Silmän etuosa sairauksien lääkehoito ei myöskään ole tyydyttävää. Tällä hetkellä näitä sairauksia hoidetaan pääsääntöisesti silmätipoilla, joita tulee usein annostella monta kertaa päivässä, pahimmillaan jopa parin tunnin välein, jotta lääke tehoaisi. Tämä ei tue potilaiden sitoutumista lääkehoitoon ja esimerkiksi vanhuksilla on monesti suuria vaikeuksia annostella toistuvasti silmätippoja. DelSiTech on kehittänyt silmätippateknologian, jossa silmätippa annostellaan vain kerran päivässä tai jopa harvemmin, kertoo Leino.

– Sopimuksen mukaan amerikkalaisyhtiö maksaa DelSiTechille sopimuksen allekirjoitusmaksun, etappimaksuja kehitystavoitteiden saavuttamisesta eri kehitysvaiheissa sekä rojalteja ja etappimaksuja kaupallistamisesta ja tuotteiden myynnistä. Maksujen määriä ei julkisteta.

Turkulainen DelSiTech Oy kehittää ja kaupallistaa lääkeannosteluteknologiaa, joka perustuu omaan patentoituun biohajoavaan silikapohjaiseen biomateriaaliin. Yhtiön tarjoaa myös tuotekehityspalveluja ja lääkeannosteluratkaisuja muille alan toimijoille sekä lisensoi kehittämäänsä teknologiaa maailmanlaajuisesti. Yhtiö työllistää noin 35 henkilöä ja yhtiön liiketoiminta on ollut voitollista jo useita vuosia.