Uuden työntekijän ja hänen perheensä viihtyvyys on myös työnantajan etu. Suomeen asettautumiseen kannattaa käyttää ulkopuolista apua, yrityksen edustajat sanovat.
Raisiolainen ohjelmistotalo PipeCloud painii saman ongelman kanssa kuin moni muu suomalainen IT-alan startup: koodareista on Suomessa huutava pula, ja alan pienet toimijat jäävät alakynteen kilpailussa huippuosaajista.
PipeCloudin teknologiajohtaja ja pitkän linjan IT-konsultti Olli Yliaho ratkaisi ongelman turvautumalla kansainvälisiin verkostoihinsa. Firman tarpeisiin sopivat koodarit löytyivät Ukrainasta. Palvelut ostettiin alihankintana.
Kun yksi koodareista, Yurii Miroshnychenko, oli perheineen kiinnostunut muuttamaan Suomeen, PipeCloudilla ei epäröity. Hänelle tehtiin tarjous pysyvästä työstä, jotta osaajaa ei menetetä.
– On arvokas juttu pystyä pienenä toimijana palkkaamaan hänen kaltaisensa osaaja, joita on harvassa, Yliaho sanoo.
Kehitysjohtaja Atte Peltolan mukaan PipeCloudissa ei ollut mitään käsitystä siitä, mitä tällaisessa työllistämisprojektissa kuuluu tehdä. Heti oli selvää, että tulokasta perheineen haluttiin auttaa.
– Olen itse ollut expattina maailmalla, ja minulla oli kovat sympatiat, kun tiesin, että kaikenlaisia mutkia varmasti tulee.
Ulkopuolista apua asettautumiseen
PipeCloud on paitsi yrityksen nimi, myös tuotannonohjausjärjestelmä, jolla tehostetaan teollisuuden putkistojen esivalmistusta. Ajatus digitalisaation hyödyntämisestä syntyi Ardor-yrityksessä, jossa PipeCloudin kolmikko edelleen vaikuttaa.
PipeCloud on alkutaipaleella, ja töitä on paljon. Ulkopuolinen apu oli tarpeen, jotta Miroshnychenko perheineen saatiin onnistuneesti Suomeen.
Kolmikko sai Turku Science Park Oy:ltä (TScP) paljon tietoa. PipeCloud pääsi myös TScP:n järjestämään seudulliseen relokaatiopilottiin. Relokaatiopalveluyritys GMCFinland auttoi Miroshnychenkon perhettä asettautumaan Suomeen.
He saivat apua esimerkiksi kodin etsimisessä ja asumaan asettumisessa, yhteydenpidossa eri viranomaisiin sekä perheen lasten koulupaikkojen järjestämisessä.
Toimitusjohtaja Jenny Rajahalmeen mukaan GMCFinlandin toimintaideana on olla tulokkaiden tukena uudessa asuinmaassa ja selvittää käytännön asiat yksi kerrallaan.
– Hyvä mittari onnistumisestamme on se, että yhteydenottoja on kuukausi kuukaudelta vähemmän. Kun meitä ei enää tarvita, olemme tehneet työmme hyvin.
Varaa aikaa ja huomioi perhe
Miroshnychenkot ovat asuneet Suomessa elokuusta lähtien. Kahden maan väliset etätyöt ovat Yuriille historiaa, ja perheen lapset ovat päässeet alkuun koulunkäynnin ja harrastusten parissa. Muuton valmisteluihin meni osin koronapandemiankin takia lähes vuosi.
PipeCloudin toimitusjohtaja Jarno Soinila vinkkaa kansainvälisiä osaajia palkkaavia yrityksiä varaamaan prosessiin aikaa ja satsaamaan tukipalveluihin.
– Ilman ulkopuolista apua resurssimme eivät yksinkertaisesti olisi riittäneet.
Atte Peltolasta on tärkeää ajatella palkkausta kokonaisuutena: osaajan mukana muuttaa usein perhe, jonka viihtyvyys on myös työnantajan etu. Tyytyväinen työntekijä sitoutuu. Tätä korostaa myös GMCFinlandin Rajahalme.
– Ja työntekijä ei välttämättä halua käsitellä kaikkia henkilökohtaisia asioitaan työnantajan edustajan kanssa, hän perustelee ulkopuolisen avun tarvetta.
Palvelut sujuvammiksi
PipeCloudin kolmikosta työperäisessä maahanmuutossa on Suomessa paljon kehitettävää. Oleskelulupaprosessia pitäisi nopeuttaa ja digitalisoida. Viranomaisasiointi pitäisi saada yhdelle luukulle.
– Jos halutaan kilpailla kansainvälisistä talenteista, valtion pitää kehittää prosessejaan sujuvammiksi, Soinila sanoo.
Paikallisesti he toivovat jäsennellympää lähestymistapaa. Tietoa oli tarjolla paljon, mutta jonkinlainen tiivistetty lista siitä, mitä tulokkaan ja työnantajan pitäisi ottaa huomioon missäkin vaiheessa, olisi heistä hyvä olla tarjolla.
Mutkista huolimatta suurin yllätys on kolmikon mukaan se, miten antoisaa on ollut auttaa Miroshnychenkon perhe uuteen alkuun Suomessa.
– Tämä on makee juttu, jota on hienoa kertoa, Yliaho sanoo.
Globaaliin liiketoimintaan tähtäävälle PipeCloudille tämä työllistämistarina ei jääne viimeiseksi. Soinila vakuuttaakin, että kansainvälisiä osaajia metsästetään myös jatkossa.
Teksti ja kuva: Heidi Pelander
Kansainväliseen rekrytointiin apua saa Turku Science Park Oy:n asiantuntijoilta: https://businessturku.fi/talentboost/