Siirry sisältöön

Uutiset

Auria Biopankin toiminta vahvistuu

  • Auria Biopankkiin perustetaan seitsemälle työntekijälle vakituinen vakanssi
  • Biopankissa on tehty jo yli 140 biopankkitutkimusta
  • Potilaiden suostumuksella kerättyjä näyteitä on jo yli 39 000

Tyksissä toimivan Auria Biopankin toimintaa vahvistetaan perustamalla vakituiset vakanssit seitsemälle työntekijälle. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti 19.12.2017 perustaa Auriaan neljä laboratoriohoitajan, kaksi data-analyytikon ja yhden tutkimuskoordinaattorin vakanssin.

Kyseisiä tehtäviä on hoidettu tähän asti määräaikaisilla projektityöntekijöillä. Vuonna 2014 toimiluvan saaneen biopankin toiminta on kuitenkin jo niin vakiintunutta, että määräaikaisuuksille ei ole enää samanlaisia perusteita.

Vt. johtaja Lila Kallion mukaan vakinaiset työsuhteet helpottavat merkittävästi laajaa tutkimusta tekevän biopankin toimintaa.

”Meillä on käsitelty jo yli 140 biopankkitutkimusta. Niissä on selvitetty monien sairauksien, esimerkiksi suolistosyövän tai levinneen rintasyövän hoitokäytäntöjä. Tuloksia on hyödynnetty monissa Tyksin klinikoissa. Yritykset ovat hyödyntäneet biopankin näytteitä ja niihin liittyviä kliinisiä tietoja esimerkiksi hoitoa ohjaavien biomarkkereiden tunnistamisessa ja terveystaloustieteellisissä analyyseissa,” Kallio kertoo.

Auria Biopankkia hallinnoi vuoden loppuun saakka Tyks-Sapa-liikelaitos. Ensi vuoden alussa se siirtyy Tyksin Laboratoriotoimialueen yksiköksi. Auriassa työskentelee 16 henkilöä, ja biopankin omistavat Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit sekä Turun yliopisto.

Biopankki kerää näytteitä potilaiden suostumuksella, joita on kertynyt jo yli 39 000. Suostumuksen antaneilta potilailta otetaan biopankkiin myös verinäyte muun näytteenoton yhteydessä. Verinäytteet mahdollistavat sellaisten sairauksien tutkimisen, joiden diagnostiikassa ei käytetä kudosnäytteitä. Suostumuksella kerättyjä verinäytteitä on kertynyt jo lähes 15 000. Biopankkitutkimuksista saadut tulokset palautuvat biopankkiin käytettäväksi uusissa tutkimuksissa.