Vierailukeskus Joen kakkoskerros uudistui elämyksellisemmäksi

|

""
  • Turun veto- ja pitovoima on koottu yhteen vierailukeskus Jokeen uudella tavalla
  • Elämykset ja tiedot avautuvat niin läpikulkijalle kuin sisältöihin syventyvälle
  • Näyttelyssä on useita uusia, elämyksellisiä sisältöjä

Turun Tiedepuistoon nousi syksyllä 2017 ennätysvauhtia Suomen ensimmäinen seudullinen vierailukeskus. Avaamisen jälkeen sisältöihin on tehty päivityksiä ja syksyn 2019 aikana toisen kerroksen tila uudistui täysin.  Joen toisen kerroksen tila kertoo Turun seudun vetovoimasta, osaamisesta ja saavutettavuudesta. Tila ja sen näyttelysisällöt on suunniteltu erilaiset vierailijatyypit huomioiden:

– Lähdimme siitä, että tilassa käy sekä niitä, jotka vain kävelevät sen läpi matkallaan kolmanteen kerrokseen, että niitä, jotka viettävät siellä enemmän aikaa, kertoo pääsuunnittelija, palvelumuotoilija Emma Vironmäki.

""
Vierailu- ja innovaatiokeskus Joen uudistunut kakkoskerros.

Jokaiselle kävijätyypille halutaan tarjota jokin elämys ja tiedonmuru. Ohikävelijä noteeraa faktaseinästä, missä Turku sijaitsee, miten kaupunkiin pääse, tai miten paljon Turussa on yrityksiä. Mieleen saattaa jäädä tieto, että Turussa on maailman paras vesiosaaminen, ja että kaupunki on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Viidestä kymmeneen minuuttia tilassa käyttävä ehtii lukea seudun ainutlaatuisista innovaatioista, tutustua kaupungin ja yritysten ilmastotekoihin Hiilineutraali Turku 2029 -tavoitteen saavuttamiseksi, katsoa videolta yrittäjän päivää ja seurata animaatiosta, miten juomavesi puhdistuu ja likavesi käsitellään.

Sisältöjä riittää myös pidempään viihtyvälle tutkittavaksi. Pöydän ääressä istuen voi selata tabletilla isoja ja pieniä tietoja Turusta, pelata Turku-lautapeliä tai lukea Turku-kirjallisuutta, ajella föllärillä tai sukeltaa syvemmälle innovaatiometsään.

Suunnittelija arvelee etenkin Turkua esittelevän 360-esityksen vievän mennessään. Esityksen on suunnitellut 360-asteisista kuvista tuttu turkulainen valokuvaaja Mika Kurkilahti.

– Kun VR-lasit päässä menee Kuuvannokkaan, katselee tähtitaivasta ja kuuntelee laineiden liplatusta, sieltä ei ihan äkkiä halua tulla pois, toteaa Vironmäki.

Mikä on vierailu- ja innovaatiokeskus Joki?

Turun kaupunki haluaa Joessa esitellä Turkua potentiaalisille sijoittajille ja sijoittujille. Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki esittelee koko sen ekosysteemin, jossa kukin yritys ja organisaatio kaupungissa toimii: osaamisen, palvelut ja elämisen laadun. Tila kertoo niin kaupungin veto- kuin pitovoimasta.

– Haluamme näyttää, että Turun seudulla on valtavasti osaamista ja hyvä asua, ja että tänne pääsee helposti, kertoo Saara Malila, Turun kaupungin viestintäjohtaja.

""
Vierailukeskus Joessa voi tutustua Turun seudun yritys- ja innovaatioelämän historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuden visioihin.

Materiaalit on tehty englannin kielellä, koska kohderyhmä on lähtökohtaisesti kansainvälinen. Uudistuksessa kierrätettiin tilassa jo olleita kalusteita ja teknologiaa – onhan kaupunki sitoutunut edistämään kiertotaloutta. Uusia sisältöjä hyödynnetään myös Turun kansainvälisessä viestinnässä. Kevään aikana Turku Futurescapes-tilaan tulee vielä Tiedepuiston aluetta esittelevä pienoismalli.

Vierailukeskus esittelee Turkua ja sen lähiseutua erityisesti B2B-vieraille, mutta näyttely on avoinna kaikille kiinnostuneille. Turun kaupungin tila Turku Futurescapes löytyy rakennuksen toisesta kerroksesta.

Kaupungin tilan vieressä on vaihtuville näyttelyille tarkoitettu Partner Expo-tila, jossa samaan aikaan uudistetun Turun kaupungin tilan uudistuksen kanssa avautuu Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikön opiskelijoiden näyttely Tiedepuiston alueen mahdollisista tulevaisuuskuvista. Näyttely on nähtävissä 10.-27.2.

Joki on Suomen ensimmäinen alueellinen vierailu- ja innovaatiokeskus, joka avattiin syksyllä 2017 ja jossa on vieraillut jo yli 60 000 ihmistä. Joki on avoinna arkisin kello 8-16 ja on tarkoitettu kaikille Turusta ja Turun seudun kehittämisestä kiinnostuneille. Jokeen on vapaa pääsy.