Uusi Turun seudun startup-selvitys: Alueella eniten jo liikevaihtoa tekeviä ohjelmisto-startupeja

Kuva tapahtuman yleisöstä

Toista kertaa toteutettu Turun seudun startup-selvitys julkistettiin 30.10.2024. Selvityksessä tunnistettiin Turun alueella 105 startupia, joista 33 prosenttia on ohjelmistoyrityksiä ja 18 prosenttia terveys- ja terveysteknologiayrityksiä. Kolmanneksi suurin ala Turun alueen startupeissa on peliteollisuus (11 prosenttia). Erityisesti ohjelmistoyrityksissä Turun seutu erottuu vertailussa Oulun ja Tampereen seutuihin (molemmissa alle 30 prosenttia). Samaten Turussa on suhteellisesti selvästi eniten startupeja, jotka jo tekevät liikevaihtoa (61%). Vastaavasti Turku jää vertailualueita jälkeen tutkimusvaiheen ja liikevaihtoa edeltävän vaiheen startupien suhteellisessa määrässä. Turkulaiset startupit ovat myös kooltaan keskimäärin muita vertailukaupunkeja suurempia, Turku erottuu erityisesti liikevaihdoltaan 150 000 € – 500 000 € yritysten luokassa.

”Voimme olla tyytyväisiä siihen, että niin moni Turun alueen startup tekee jo bisnestä ja kasvaa tätä kautta. Toisaalta selvityksestä näkee, että uusia startupeja alueella syntyy liian vähän. Turun kaupunki näkee startup-ekosysteemin kehittämisen ja siihen panostamisen erittäin tärkeänä, jotta kasvuyrityksiä syntyy jatkossa entistä enemmän. Kehitämme parhaillaan useita yhteistyömalleja, jotka osaltaan kiihdyttävät Turun seudun ekosysteemin kasvua”, Turun kaupungin elinvoimajohtaja Vesa Palander sanoo.

Business Turun toimitusjohtaja Tom Paleniuksen mukaan Turun seutu pärjää pääosin hyvin vertailussa Tampereeseen ja Ouluun. Kun olemassa olevat kipupisteet on selvityksessä tunnistettu, voidaan niiden korjaamiseksi suunnitella toimia.

”Alueen startupit hakevat tällä hetkellä ennen kaikkea orgaanista kasvua, ja selvityksen tuloksista näkyy tietynlainen varovaisuus riskien ottoon esimerkiksi isojen rahoitusten haun vähäisyydessä. Voimme tarjota apua ja tietoa rahoituksista ja Business Turun tehtävä on tukea yrityksiä niiden kasvupyrkimyksissä, mutta viime kädessä kasvuhalukkuuden täytyy syntyä yrityksissä”, Palenius kuitenkin muistuttaa.

Valtaosa sekä Turun että vertailualueiden startupeista tekee tuotteitaan yritysasiakkaille. Alueellisesti yritysten suurin massa on Turussa (88 kpl) Kaarinan ja Raision tullessa jaetulla toisella sijalla (5 kpl).

Selvitys julkistettiin Business Turun uusissa toimitiloissa

Tekoäly yksi trendeistä myös Turussa

Selvityksessä startupiksi laskettiin yritys, joka työllistää 1–49 työntekijää, on osakeyhtiö, hakee aktiivisesti kasvua, on riskirahoittajien kiinnostuksen piirissä, on iältään korkeintaan kymmenvuotias ja kehittää korkean liiketoimintariskin innovatiivista tuotetta tai palvelua. Usein käytännössä startupit ovat myös korkean teknologian yrityksiä. Olemassa olevista teknologioista selvityksessä nousi startupien kesken esiin erityisesti tekoäly, analytiikka sekä pilvipalvelut. Tässä turkulaiset yritykset noudattelevat kansallista linjaa ja kiinnittyvät myös kansainvälisiin trendeihin.

”Myös terveys- ja hyvinvointiteknologia, esineiden internet, big datan hyväksikäyttö, erilaiset sensoriteknologiat sekä bioteknologia nousivat esiin selvityksessä. Selvityksen löydökset noudattelevat samoja painopistealueita, joiden kasvua olemme Business Turussa valmiita kehittämään alueella”, sanoo Tom Palenius.

Moni startup-yritys on lähtökohtaisesti osa kansainvälisiä markkinoita tai ainakin tähtää kasvuun myös ulkomailla. Turun yritysten kansainvälistymisen kohdemaista suosituin on Ruotsi (55 prosenttia) ja Yhdysvallat (48 prosenttia).

”Ruotsi on silti edelleen ainakin jossain määrin vähän käytetty resurssi alueella, johon toivoisi yhä useamman turkulaisen yrityksen suuntaavan katsettaan. Ruotsi on markkinana selvästi Suomea isompi ja meillä on Suomen porttina länteen luonteva yhteys Tukholmaan ja siitä eteenpäin. Myös Yhdysvallat näyttäytyy erityisesti nyt NATO-jäsenyyden jälkeen entistäkin houkuttelevampana kohteena yrityksille”, Palenius toteaa.