Uniogen ja Turun ammattikorkeakoulu löysivät toisensa

, , ,

Kuvassa: Jani Pelkonen (vas.), Terhi Riuttamäki, Jarkko Karvinen

Terveysteknologiayhtiö Uniogen sai käyttöönsä tarvitsemaansa asiantuntemusta ja laitteistoa Turun ammattikorkeakoulusta TKI-setelin avulla.

Olemme astumassa Turun ammattikorkeakoulun kemiantekniikan laboratorioon, Labriikkiin. Suojalasien ja laboratoriotakin varustamana bio- ja kemiantekniikan koulutusvastaava Jani Pelkonen esittelee kylmäkuivauslaitetta, jota voidaan käyttää kuivaamaan esimerkiksi astronauttien ruokaa.

Terveysteknologiayhtiö Uniogen tarvitsi juuri tällaista laitetta nanopartikkeliprojektiaan varten.

Nestemäisessä muodossa olevat nanopartikkelit annostellaan ampulleihin ja ampullit tarjottimelle. Ampullit pakastetaan noin -30–asteisiksi ja alipaineen avulla jäädytetty neste sublimoituu kaasuksi. Jäljelle jää materiasta jauhemainen, kuiva kakku. Kuivaus kestää noin vuorokauden, Pelkonen selittää.

Uniogenissa työskentelevä projektipäällikkö Terhi Riuttamäki ja Uniogenin kehityspäällikkö Jarkko Karvinen iloitsevat, että näinkin läheltä Kupittaalta, jossa sekä Uniogenin toimipiste että Labriikki sijaitsevat, löytyi heidän tarpeisiinsa sopiva laite.

Nanopartikkelit tuottavat valoa infrapunasäteilyn alla, ja niitä voidaan hyödyntää diagnostiikassa eli taudinmäärityksessä. Esimerkiksi kotona tehtävässä koronatestissä perinteiset värilliset partikkelit, jotka eivät tuota valoa, muodostavat silmille näkyvän viivan, kun näytteessä on riittävästi koronavirusta.

Koronavirusta täytyy olla näytteessä melko paljon, jotta punainen viiva näkyy. Korvaamalla perinteinen kotitesteihin soveltuva menetelmä Uniogenin käänteisviritteisillä nanopartikkeleilla voitaisiin koronavirus havaita jo moninkertaisesti pienemmästä virusmäärästä, Terhi Riuttamäki kuvailee.

Kaikki tarvittava samassa paketissa

Uniogen valmistaa ja toimittaa nanopartikkeleita asiakkaille ympäri maailman, ja yrityksessä on etsitty menetelmää, joka edistäisi nanopartikkeleiden parempaa säilyvyyttä. Jarkko Karvinen kertoo muistelleensa, että kylmäkuivaus voisi olla tällaiseen tarpeeseen toimiva menetelmä.

Kävi ilmi, että Turun AMK:n Labriikista löytyy kylmäkuivauslaite, joka oli Uniogenille ominaisuuksiltaan ja kokoluokaltaan sopiva.

Meillä ei kuitenkaan ollut osaamista laitteen käyttämiseen. Saimme AMK:n puolelta laitteen lisäksi myös asiantuntijuuden käyttöömme, eli koko paketti tuli ostopalveluna. Siinä loksahtivat kaikki palaset yhteen, Karvinen kertoo.

Kylmäkuivauslaitteen hinta lähtee koosta riippuen kymmenistä tuhansista euroista. Uniogenin ei ollut järkevää hankkia laitetta itse, kun sitä tarvitaan projektikohtaisesti silloin tällöin.

Sen sijaan keväällä 2023 laadittiin hakemus TKI-seteliä varten Turun TKI-palvelulle. Turun kaupungin rahoittaman palvelun avulla mikro- ja pk-yritykset voivat hakea enintään 10 000 euron arvoista TKI-seteliä. Setelin arvolla voidaan rahoittaa korkeakoululta hankittavan asiantuntijapalvelun hinnasta enintään 50 prosenttia.

Saimme TKI-setelin avulla rekrytoitua viime kesäksi meiltä vastavalmistuneen insinöörin tekemään kylmäkuivaustestausta Uniogenille, eli tämän yhteistyön hyödyt olivat monipuoliset, Pelkonen iloitsee.

Lisää jouhevuutta yhteistyöhön jatkossa

Terhi Riuttamäen ja Jarkko Karvisen mielestä TKI-setelin hakeminen oli helppo ja matalan byrokratian prosessi. He voisivat jatkossakin kuvitella hyödyntävänsä vastaavaa tukimallia.

TKI-setelin tarjoamalla summalla voi toteuttaa pienimuotoisia pilottihankkeita. Vastaavaan korkeakouluyhteistyöhön, jota meillä on esimerkiksi Turun yliopiston bioteknologian laitoksen kanssa, tällainen tukimalli voisi jatkossakin soveltua, Karvinen miettii.

Jani Pelkonen puolestaan pohtii, miten yritykset löytäisivät paremmin Turun AMK:n laitteiston ja asiantuntijat.

Tällainen yhteistyö toki edistää aina verkostoitumista ja kontaktien syntyä, ja pääsemme hyödyntämään niissä henkilökuntamme osaamista. Laboratoriomme laitteiden ja palveluiden markkinointi on aika maltillista, koska emme ole sertifioitu laboratorio.

Turun yliopistolla ja Åbo Akademilla on yhteinen laitekeskus, jonka laitekantaa on viime vuosina voimakkaasti uudistettu.

Ehkä AMK:n laitteistonkin voisi lisätä sinne, ja näin yritykset pystyisivät tarpeen tullen selaamaan ja etsimään tarvitsemaansa kattavammin alueen korkeakoulujen osalta, kolmikko toteaa.

Kirjoitus: Heidi Horila

Kiinnostuitko TKI-setelin mahdollisuuksista?

Tki-palvelun avulla löydät sopivimmat yhteistyökumppanit Turun korkeakouluista. Yritys voi saada jopa 10 000 euron arvoisen tki-setelin asiantuntijapalvelun ostamiseen korkeakouluilta.