Turun seudun meriosaaminen kiinnostaa kansainvälisesti

Turun kaupunki ja joukko turkulaisia meriteollisuuden alan yrityksiä sai tiistaina isännöidä 14 kansainvälisen toimittajan vierailua. Osaamisemme ja verkostomainen yhteistyö tekivät Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta saapuneisiin toimittajiin ilmeisen hyvän vaikutuksen.

Meri- ja valmistavan teollisuuden kasvu on lisännyt Turun seudun osaamista kohtaan koettua kansainvälistä kiinnostusta. Osana kolmen päivän Suomen vierailua saapui Turkuun maanantai-iltana neljätoista meriteollisuuteen erikoistunutta kansainvälistä toimittajaa. Vuorokauden mittainen vierailu Turussa tarjosi ryhmälle runsaan kattauksen Turun ja Lounais-Suomen alueen meriosaamista.

Vierailu alkoi Turun sataman ja Turku Science Park Oy:n edustajien esityksillä turkulaisesta meriteollisuudesta, sen ajankohtaisista kuulumisista ja myös tulevaisuuden näkymistä. Yritysvierailut Rolls-Royce Marinen Turun tutkimus- ja kehittämisyksikössä, Turun Korjaustelakalla ja Meyer Turun telakalla tarjosivat lisää näkökulmia alueemme huippuosaamiseen. Ympäristökysymykset ja mm. Tekesin rahoittama Ship Recycling -hanke kiinnostivat toimittajia, samoin uuden teknologian avaamat mahdollisuudet tulevaisuuden meriliikenteessä.

Autonominen merenkulku tulevaisuutta

Tanskalainen Martin Uhlenfeldt kertoi päivän päätteeksi etenkin vierailun Rolls-Roycella jääneen hänen mieleensä.

– Suomalaiset lukeutuvat merialan osaamisessa maailmanlaajuisesti edelläkävijöihin. Rolls-Royce on hyvä esimerkki autonomisten, miehittämättömien laivojen kehittämiseen liittyvästä kehitystyöstä, jota Suomessa tehdään.  Siitä aiheesta tulen ehdottomasti kirjoittamaan, Maritime Danmark -lehteä edustava Uhlenfeldt kertoo.

Myös Turun Korjaustelakka Oy:n ja sen yhteistyökumppaneiden valmistelema suunnitelma laivojen purkuteollisuuden synnyttämiseksi kiinnostivat Uhlenfeldtiä.

– Maailman suurimpiin merirahdin kuljettajiin lukeutuva tanskalainen Maersk pohtii, miten toteuttaa ympäristöystävällisesti vanhojen alusten purkaminen. Täällä Turussa siihen saattaa avautua ekologisesti kestävä toimintamalli.

Saksalainen Felix Selzer ja tanskalainen Martin Uhlenfeldt tutustuivat päivän ajan Turun seudun meriosaamiseen osana 14-henkistä kansainvälistä toimittajaryhmää.

Avoimet yhteistyöverkostot kiinnostivat

Myös saksalaisen merenkulkuun erikoistuneen HANSA -lehden toimittaja Felix Selzer oli kiinnostunut erityisesti uuden teknologian avaamista mahdollisuuksista. Hän arvosti myös turkulaista ja suomalaista tapaa tehdä yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Hän nosti esiin myös Turku Science Park Oy:n kaltaisten välittäjäorganisaatioiden merkityksen osaamisklustereiden rakentajana.

– Täällä klustereissa on yhdistetty tehokkaasti voimat ja yhteistyötä tehdään esimerkiksi yritysten, yliopistojen ja tutkimusorganisaatioiden kanssa hyvin avoimesti. Saksassa kilpailu on kovempaa ja toimijat suojelevat omaa osaamistaan. Kansainvälisellä tasolla yhteistyötä kuitenkin tarvitaan.

– Olen käynyt kaksi kertaa aiemminkin Suomessa. Seuraavalla kerralla olisi mielenkiintoista nähdä miten laivojen purkuteollisuuden ja toisaalta autonomisten alusten edistämisessä on edetty, hampurilaisjulkaisun toimittajana kaksi vuotta työskennellyt Selzer miettii.

Meyer Turku Oy:ssä telakan toiminnasta kertoi varatoimitusjohtaja Tapani Pulli.