Turun seudun Energiaverkosto lähti viime perjantai-iltapäivänä vauhdilla käyntiin, kun osallistujia oli heti ensimmäisellä kerralla laajalla yritysskaalalla yli 60. Energinen puheensorina täytti Business Turun tilat ja vapaamuotoinen verkostoituminen jatkui tilaisuuden loputtuakin. Business Turun hallinnoimalle verkostolle povataan vaikuttavaa tulevaisuutta.
Business Turku perusti tammikuussa 2025 Turun seudun Energiaverkoston, jonka tavoitteena on alueen yritysten elinvoimaisuuden parantaminen yhteistyön avulla. Verkosto mahdollistaa tämän lisäksi alan toimintaympäristöön liittyvän edunvalvonnan ja yhteisten viestien muodostamisen.
Business Turun tehtävänä on vauhdittaa seudun yritysten kasvua ja yksi vaikuttavista tavoista on luoda verkostoitumiseen ja yhteistyön syntymiseen toimivat puitteet. Business Turun Vihreän siirtymän tiimi johtaa jo ennestään 40+ organisaation Turun seudun Vetyverkostoa, joka kokoontuu aktiivisesti kuusi kertaa vuodessa. Energia-ala on vetytalouden tavoin suuren murroksen keskellä, jolloin yhteistyön merkitys korostuu.
– Energiakysymykset ulottuvat tänä päivänä lähes jokaisen yrityksen arkeen ja ne koskettavat kaikkia vähän eri tavoin. Olen iloinen, että niin moni lähti heti mukaan Turussa käynnistyneen verkoston toimintaan. Laaja osallistujakunta mahdollistaa yllättävienkin yhteistyökuvioiden syntymisen kahvikupin ja lämpimän pullan äärellä. Samalla koko verkosto pääsee aina tuoreimman tiedon äärelle, Business Turun erityisasiantuntija ja verkoston vetäjä Toivo Koskinen kommentoi.
Ensimmäisessä verkostotapaamisessa annettiin verkostoitumiseen runsaasti aikaa, sekä kuultiin erinomaisia puheenvuoroja. Sähkön jakeluverkkojen kehittämistarpeisiin herättelevä puheenvuoro Turku Energian toimitusjohtaja- ja Energiateollisuus ry:n puheenjohtaja Timo Honkaselta nostatti keskustelua nykytilanteesta. Puheenvuorosta kävi ilmi, että Hollannissa on tällä hetkellä tilanne, jossa suurimpaan osaan maata ei ole mahdollista tilata minkäänlaista sähköliittymää jakeluverkon rajoitteiden vuoksi. Suomessa voidaan nykyisellä investointitahdilla olla samalla tiellä 10 vuoden aikajänteellä. Yhtä ratkaisua jakeluverkkojen tehokapasiteetin parantamiseen ei ole, mutta onneksi verkostosta löytyy erittäin monipuolista osaamista ja paikallisiin haasteisiin voidaan paneutua yhdessä.
Jussi Åkerbergin johdattelemana verkosto oppi Business Finlandin tuoreesta Flexible Energy Systems -ohjelmasta, joka tukee yrityksiä monipuolisten sektori-integraatiota tukevien ratkaisujen kehittämisessä ja esiintuomisessa. – Business Finlandin ohjelmat toimivat ikään kuin äänitorvena ja vahvistimena valikoiduille yhteiskunnalle tärkeille teknologisille kokonaisuuksille, Åkerberg tiivistää.
– Verkostotoiminta on erinomainen alusta myös yritysten ja julkisen sektorin yhteistyöhön, Varsinais-Suomen Liiton Kristina Karppi kommentoi puheenvuorossaan.
Varsinais-Suomen Liitolla on tekeillä selvitys uusien ja tulevien energiaratkaisuiden merkityksestä kaavoitukseen. Yhteistyö yritysten kanssa varmistaa ajantasaisen näkemyksen energia-alasta ja siten oikeantasoisten asioiden esittämisen jo maakuntakaavatasolla. Huolella valmisteltu kaavatyö tukee yritysten toimintaympäristöä Varsinais-Suomessa.
Ennen viikonlopun viettoon lähtöä sovittiin verkoston toimintamallista vuodelle 2025. Verkosto kokoontuu tänä vuonna ainakin neljänä perjantaina keskustelemaan ajankohtaisista asioista ja edistämään uusien yhteistyökuvioiden syntymistä. Verkoston yritykset voivat kutsua verkoston luokseen vierailulle, mutta myös Business Turun uudet tilat Tykistökatu 4b:ssä toimivat erinomaisena näyttämönä hedelmälliselle keskustelulle.
Seuraavan kerran energiaverkosto kokoontuu perjantaina 11.4. klo 13. Jos et ole vielä kutsulistoilla, niin ota yhteyttä: Toivo Koskinen.